Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Banalitatea crimei

12
17 Dec 2012 21:36:24
Sabin Orcan

De două-trei zile, nu-mi pot desprinde ochii de pe CNN. Îmi petrec nopţile încercând să înţeleg oroarea petrecută într-o mică şcoală din preajma măreţului New York. Răsfoiesc, electronic, ziarele şi blogurile de peste Ocean, în căutarea unui răspuns.

De ce au fost ucişi cei 20 de copii şi profesorii lor? Ce-l poate determina pe un tânăr de 20 de ani – despre care se spune că suferea de autism, dar şi că era socotit un geniu – să pună mâna pe mitralieră? Ce l-a făcut să-şi omoare mai întâi mama şi apoi să le ia viaţa unor fiinţe nevinovate? Şi, mai ales, cum a fost posibilă o asemenea tragedie în inima civilizaţiei americane?

Întrebările par lipsite de sens pentru românul obişnuit cu „ştirile de la ora cinci“. Ştiri în care arma crimei e, de regulă, toporul, coasa ori altă unealtă din gospodăria tradiţională. Pentru noi, împuşcăturile sunt mai degrabă desprinse din filmele cu gangsteri. Cu excepţia recentului carnaj de la coaforul „Perla“, nu-mi aduc aminte de un episod asemănător pe malurile Dâmboviţei. În cazul nostru, asasinul era înarmat însă în mod legal – în calitate de angajat al Ministerului de Interne, iar atacul s-a soldat cu „numai“ două morţi – soţia lui şi una dintre colegele ei de muncă.

Dacă motivaţia lui Gheorghe Vlădan poate fi încadrată în categoria „pasională“, ce să fi fost în capul monstrului pe nume Adam Lanza? Deocamdată, anchetatorii nu ştiu şi nici nu e sigur că vor afla. Misteriosul ucigaş n-a lăsat niciun bilet înainte de a comite îngrozitoarea faptă şi de a-şi lua, în final, propria viaţă. Nimic din comportamentul său de până atunci – ciudat, ce-i drept, dar aidoma multor tineri de aceeaşi vârstă – nu prevestea deznodământul. O familie destrămată, lipsa prietenilor şi o mamă colecţionară de puşti şi pistoale – nu sunt de ajuns pentru a da o explicaţie raţională.

În lipsa unei explicaţii, opinia publică din ţara Vestului Sălbatic începe să dezbată spinoasa problemă a dreptului de a deţine şi de a purta arme. Drept consfinţit prin amendamentul al doilea la Constituţia din 1791 şi susţinut până acum de o majoritate a populaţiei americane. Drept confirmat din nou de Curtea Supremă de Justiţie, în 2008 şi 2010, în ciuda numeroaselor incidente de felul celui care face azi înconjurul planetei. Părinţii fondatori ai Statelor Unite nu cred că se gândeau însă, când au redactat această lege, că armele vor însemna, peste două secole, ceva mai mult decât o flintă cu amnar.

În rest, ce-ar mai fi de adăugat? Îmi vine în minte o celebră expresie – „banalitatea răului“ – folosită de Hannah Arendt într-o carte despre procesul criminalului nazist Adolf Eichmann. Pentru funcţionarul care a participat la organizarea Holocaustului, un individ căruia nu i se potrivea portretul-robot al fanaticului, victimele nu erau decât nişte cifre. Moartea lor nu avea nicio semnificaţie morală în ochii lui. „Tristul adevăr este că de cele mai multe ori răul e comis de oameni care nu s-au hotărât dacă să fie buni sau răi“, reflectează, mai târziu, autoarea. Concluzia cade ca o cortină peste această crimă incomprehensibilă care a înlăcrimat o lume întreagă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Balamuc
18.12.2012, 05:35:45

Pai sa-ti spun eu. In primul rind cine sint eu. Un roman care a terminat Matematica la Bucuresti, si care dupa ce m-au fugarit minerii prin 91 am plecat in America sa continui la doctorat. Carevasazica am oarece studii, dar important este ca in mai bine de 20 de ani am ajuns sa inteleg putin America pe ici pe colo si anume in punctele esentiale. Din capul locului, America traieste in cultura armelor. Bisericosi nevoie mare, dar cu arma in mina. Sigur, constitutia le da dreptul, dar ei nu-si pun nici macar problema ca unele lucruri din constitutie nu prea mai corespund cu realitatea de azi - cum bine ai remarcat in articol. Chiar azi citeam si eu tot pe CNN printre miile de comentarii argumentele imbecile ale celor care se opun introducerii de legi impotriva portului de arma (adica cei care sint pentru arme). Argumentul lor suprem e ca degeaba interzici armele ca aia rai tot au sa faca rost. Stii ce zicea unul? Ca el - ca hobby - colecteaza capsele de la cartusele folosite si le umple si le refoloseste. Ca hobby? Ce meserie o avea asta de are timp pentru asa ceva? N-are copii care sa-l bata la cap? N-are nevasta? N-are soacra pisaloaga? Ce fel de hobby e asta? Asta e! O lume bolnava la cap. Sint indivizi care merg de citeva ori pe saptamina la poligonul de tragere, sau la vinatoare, cu copii minori, care cresc in aceeasi cultura a armelor. Placerea de a trage cu arma probabil ii face sa se simta cu 3 cojones. Eu am fost tragator de elita in armata RSR si nu pot sa-mi explic aceasta intoxicatie cu praf de pusca. Aceasta (in)cultura a armelor e intretinuta si exploatata la maximum de industria de armament (sa fie cea mai puternica din lume?) care face permanent lobby la Washington. Industria jocurilor este probabil cea mai mare masinarie de spalat pe creier, incepind de la figurine cu monstri si soldati robot gen Terminator pentru copii de 2 ani pina la jocurile cu impuscaturi pe Wii si XBox pentru adolescenti. Cam cum ar fi antenele si realitatile in Romania. Clar, republicanii sint mina in mina cu industria de armament, iar democratii nici nu indraznesc sa ridice problema de frica sa nu piarda majoritatea care o detin in senat. Stii ca mama criminalului dezaxat, care a fost impuscata prima, avea un arsenal de arme in casa? Ale ei erau toate. In mod legal. Sa-mi spuna mie vreunul din aia pro arme ca masacrul asta nu s-a intimplat din cauza ca monstrul ala a crescut cu arme si ca a avut acces neconditionat la ele. Daca nu l-ai vizionat deja, uita-te la filmul lui Michael Moore - Bowling for Columbine. El arata si explica acolo acest fenomen infinit mai bine decit pot eu sa o fac intr-un comentariu.

+4 (6 voturi)
Christian Bucsa
18.12.2012, 06:53:26

Bine zis, amigo! Intr-adevar, societatea americana e un mare mister. E total diferita de orice alta societate (ma refer la lumea civilizata, desigur...) In care alta tara din lumea asta mare copiii se duc cu parintii la targuri de arme??? In care tara jumatate din populatie se opune crearii asigurarii publice de sanatate??? In care tara legea NU OBLIGA ANGAJATORUL sa dea concedii de odihna si de maternitate??? In care tara traficul de influenta este legal si se cheama... lobby??? Ma opresc aici, fiindca incep sa ma enervez... Vecinii canadieni, si ei anglofoni, si ei crescuti in societatea si cultura nord-americana, au mult mai putine nenorociri de genul asta... Nu de alta, dar societatea lor e mai normala...

0 (2 voturi)
Storm Crew Seller
18.12.2012, 08:48:47

Corect!

-2 (2 voturi)
Nirolf
18.12.2012, 17:05:20

O societate oricat ar fi de dezvoltata din punct de vedere economic si cultural , oricat ar fi de civilizata, poarta in "miezul " ei samburile decadentei ,care la moment dat , intalnind conditii prielnice - rodeste . Supercivilizatia americana a fost aceia care a folosit bomba atomica nu impotriva unor obiective militare ci impotriva populatiei civile ,masacrand copii , femei , batrani barbati fara aparare , dupa care au organizat rasunatorul proces de la Nurenberg unde au fost judecati criminalii de razboi ai inamicului.

0 (2 voturi)
Menumorut
18.12.2012, 17:12:28

In afara de Flora..a mai fost cazul cu AKM-ul din parcarea unui bloc din Bucuresti...In cazul ala..sigur ama (armele) nu era detinuta legal...Si ..Nu.."agajatul" nu era inarmat in mod legal in calitate de "politist"...Din cate stiu nu a folosit arma din dotare..ci pe aia personala, detinuta cu autorizatie...in calitate de cetatean, nu de politist..Gresesc..?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările