VIDEO Fiica lui John McCain a desfiinţat sloganul campaniei lui Trump, la funeraliile tatălui său: „America a fost mereu măreaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi George W. Bush, odată rivali ai senatorului John McCain, l-au omagiat pe acesta din urmă aducându-i laude, în timp ce fiica lui McCain a făcut o remarcă deloc subtilă la preşedintele Trump, relatează Reuters.

Fără să-l numească pe Trump, care nu a participat la slujbă, Meghan McCain l-a condamnat pe preşedinte făcându-i mai multe observaţii şi atrăgând aplauzele celor prezenţi.

„Ne-am adunat aici pentru a plânge trecerea în nefiinţă a măreţiei americane, pe cineva real, nu o retorică ieftină de la oameni care nu se vor apropia niciodată de jertfa pe care a dat-o cu bunăvoinţă, nici de apropierea oportunistă a celor care trăiesc în confort şi privilegii în timp ce el a suferit şi servit”, a declarat aceasta.

Făcând referire la sloganul de campanie al lui Trump, „Make America Great Again”, Meghan a mărturisit că America tatălui ei a fost întotdeauna măreaţă

„America lui John McCain este generoasă, primitoare şi îndrăzneaţă. Este plină de resurse, încrezătoare şi sigură. Îşi îndeplineşte responsabilităţile. Vorbeşte liniştit pentru că este puternică. America nu se laudă pentru că nu are nevoie. America lui John McCain nu are nevoie să fie din nou măreaţă pentru că America a fost întotdeauna măreaţă“, a spus Meghan. 

VIDEO Youtube / CNN

Timp de ani de zile Trump s-a războit public cu McCain şi a batjocorit perioada acestuia din serviciul militar, continuând să-l atace chiar şi după ce senatorul s-a îmbolnăvit. John McCain a murit pe 25 august de cancer cerebral, cu doar câteva zile înainte ca acesta să împlinească 82 de ani.

Lipsind de la slujbă, Trump şi-a petrecut ziua scriind mesaje pe Twitter, după care s-a dus la unul dintre cluburile sale private de golf din Virginia. 

Aproape fiecare lider politic din SUA a participat la slujba memorială, absenţa preşedintelui fiind cea mai resimţită.

Imagine indisponibilă

Obama, care l-a bătut pe McCain în cursa prezidenţială din 2008, a adus numeroase laude fostului prizonier de război pentru angajamentul său faţă de valorile democratice fundamentale, pe care unii critici consideră că lipsesc de la Trump, un fost star de televiziune şi mogul de propietăţi imobiliare în New York.

„O mare parte din politica noastră, din viaţa noastră publică, din discursul nostru public poate părea mic şi înspăimântător şi neînsemnat, încărcat în cuvinte bombastice şi insulte, controverse şi furie”, a declarat Obama. „Este o politică care se preface a fi curajoasă  şi dură, dar de fapt se naşte din teamă. John ne-a inspirat să fim nişte oameni mai mari. Ne-a inspirat să fim mai buni decât atât”, a adăugat fostul preşedinte, care a menţionat şi de sprijinul lui McCain pentru o presă liberă. De cealaltă parte, Trump a numit de mai multe ori ca fiind inamicul poporului american.

VIDEO Youtube / Abc News.

Bush a subliniat în discursul său că McCain a fost un om cu principii.

„A iubit libertatea cu pasiunea unui om care cunoaşte absenţa ei. El a respectat demnitatea inerentă a fiecărei vieţi, o demnitate care nu se opreşte la frontiere şi nu poate şi ştearsă de dictatori. (...) Poate mai presus de toate, John a detestat abuzul de putere”, a declarat George W. Bush, făcând indirect legătura la Trump care a căutat să coopereze strâns cu liderul nord-coreean Kim Jong-un şi cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Membri de vârf din administraţia Trump, printre care fiica sa, Ivanka şi ginerele, Jared Kushner, au fost prezenţi la slujbă, precum şi şeful de personal al Casei Albe, John Kelly şi consilierul pentru securitate naţională, John Bolton.

Printre alţi invitaţi s-au mai numărat fostul preşedinte Bill Clinton şi fostul secretar de stat Hillary Clinton, fostul candidat la republican la preşidenţie Mitt Romney, comediantul Jay Leno şi foşti senatori precum Bob Dole sau John Kerry.

Politicianul american republican John McCain, care a avut şase mandate de senator şi a fost candidat la preşedinţia Statelor Unite în 2008, a murit, sâmbăta trecută, de cancer la creier la 81 de ani. McCain a fost fiu şi nepot de amirali de marină americani şi a trecut prin aproape şase ani de captivitate şi tortură într-o închisoare din Vietnamul de nord, după ce avionul său a fost doborât în 1967, când el avea 31 de ani, în timpul unei misiuni de luptă.  

Un apărător neînduplecat al bugetului Apărării şi un susţinător înfocat al Războiului din Irak, el a avut o abordare dură în politica externă. În plus, a fost un critic aprig al regimului lui Vladimir Putin, ceea ce a condus la introducerea sa, în 2014, pe o listă cu americani sancţionaţi de Rusia.

Luna trecută, McCain a spus că „Putin nu este prietenul Americii, şi nici un simplu concurent. Putin este inamicul Americii – nu pentru că aşa vrem noi, ci pentru că aşa a ales el”. 

În 2017 McCain a dat în Senat votul decisiv pentru respingerea efortului lui Trump de a demola sistemul de asistenţă medicală conceput de Obama, înfuriindu-l pe Trump.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite