Bărbatul care a luat patru ostatici într-o sinagogă din Texas cerea eliberarea unei cercetătoare pakistaneze închisă în SUA. Cine este femeia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luare de ostatici la o sinagogă din statul Texas FOTO Twitter
Luare de ostatici la o sinagogă din statul Texas FOTO Twitter

Bărbatul care a luat sâmbătă ostatici într-o sinagogă din Texas preţ de 12 ore până să fie împuşcat de forţele de ordine cerea eliberarea unei femei din Pakistan condamnată la 86 de ani de închisoare în SUA pentru a vrut să ucidă soldaţi americani în Afganistan.

Un bărbat înarmat a întrerupt slujba de Şabat transmisă live pe Facebook în după-amiaza zilei de sâmbătă la sinagoga Beth Israel din Colleyville, o suburbie a Dallas-Fort Worth, statul american Texas şi a luat patru ostatici.

După desfăşurarea unor forţe impresionante de poliţie şi mai multe ore de negocieri tensionate, în timpul cărora preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian au fost informaţi în permanenţă, bărbatul înarmat a acceptat să elibereze un ostatic.Între timp, locuitorii din zonă au fost evacuaţi.

Criza ostaticilor s-a sfârşit odată cu intervenţia FBI, care a pătruns în clădire şi l-a ucis pe individ.

„Este ceva în neregulă cu America”, a spus atacatorul care a pretins că este fratele lui Aafia Siddiqui, o cercetătoare pakistaneză în domeniul neurologiei cu studii în SUA, cerând eliberarea ei. Susţinătorii femeii spun că femeia a fost condamnată pe nedrept de o justiţie excesivă după atacurile de la 11 septembrie.

Probabil bărbatul s-a referit la sensul figurat de soră potrivit credinţei islamice, au spus specialiştii.

Bărbatul care a luat ostatici la o sinagogă din Texas voia eliberarea cercetătoarei pakstaneze Aafia Siddiqui FOTO FBI

Bărbatul care a luat ostatici la o sinagogă din Texas voia eliberarea cercetătoarei pakstaneze Aafia Siddiqui FOTO FBI

Cine este Aafia Siddiqui

Este o cercetătoare în neuroştiinţe de origine pakistaneză ce a studiat la instituţii academice prestigioase din SUA, şi anume Brandeis University, respectiv Massachusetts Institute of Technology.

Brandeis este un institut de cercetare privat fondat în 1948 şi finanţat cu bani de la comunitatea evreiască. Aproape jumătate din studenţii înrolaţi aici se identifică ca evrei, scrie Times of Israel. 

Siddiqui a atras atenţia forţelor americane de aplicare a legii după atacurile de la 11 septembrie, fiind prezentată în 2014 de către FBI şi Departamentul american de Justiţie, la o conferinţă de presă, ca „agent şi facilitator al-Qaeda” în contextul unor informaţii că organizaţia pregăteşte alte atentate teroriste.

În 2008, a fost arestată de autorităţile din Afganistan, după ce oficialii americani au susţinut că au găsit în posesia ei note scrise de mână cu privire la fabricarea aşa-ziselor bombe murdare, şi unde erau enumerate diferite locaţii din SUA ce ar putea fi vizate într-un „atac cu victime în masă”.

Aflată pentru interogatorii la o secţie de poliţie din Afganistan, a înşfăcat mitraliera unuia dintre ofiţerii  americani ce îi puneau întrebări şi a deschis focul asupra lor.

În cadrul procesului pentru acuzaţii de tentativă de ucidere a unor cetăţeni americani în afara SUA, femeia a comentat în faţa  judecătorului ei că nu vrea evrei în juriu „dacă au un trecut sionist sau israelian”.

„Am sentimentul că toată lumea de aici este ei, supusă testelor genetice”, a spus ea.

Unul dintre avocaţii ei a declarat instanţei că Siddiqui nu este antisemită, ci doar pro-palestiniană, conform unui articol din New York Times de la acea vreme.

După condamnare, a comentat: „Acesta este un verdict care vine din Israel şi nu din America. Acolo este sursa mâniei.”

În cursul audierilor, ea a dat declaraţii confuze în care a transmis un mesaj de pace mondială şi, de asemenea, i-a acordat iertarea judecătorului. Ea şi-a exprimat frustrarea faţă de argumentele propriilor ei avocaţi care au spus că merită clemenţă pentru că are o boală psihică.

„Nu sunt paranoică”, a spus ea la un moment dat. „Nu sunt de acord cu asta.”

Agresată în închisoare

Oficialii pakistanezi au condamnat imediat pedeapsa, care  a provocat proteste în mai multe oraşe şi critici în mass-media.

Premierul pakistanez de la acea vreme, Yousuf Raza Gilani, a numit-o „fiica naţiunii” şi a promis că va face lobby pentru eliberarea ei din închisoare.

În anii care urmat, liderii pakistanezi au prezentat în mod deschis ideea unor schimburi sau tranzacţii care ar putea duce la eliberarea ei.

Siddiqui se află într-o închisoare federală din Fort Worth. În iulie, a fost agresată fizic de o altă deţinută şi a suferit răni grave, potrivit documentelor instanţei.

Într-un proces împotriva Biroului Federal al Închisorilor, avocaţii lui Siddiqui au spus că o colegă de detenţie „i-a spart în faţă o cană plină cu cafea fierbinte. Când Siddiqui s-a încovoiat într-o poziţie fetală, cealaltă femeie a început să o lovească cu pumnii şi cu picioarele, provocându-i răni atât de grave încât a trebuit să fie dusă cu scaunul cu rotile la unitatea medicală a închisorii, se arată în documentele de la proces. Siddiqui a rămas cu arsuri în jurul ochilor şi o cicatrice lângă ochiul stâng. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite