Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Bibliotecarii dintr-un stat american ar putea risca închisoarea dacă împrumută minorilor cărţi care au conţinut sexual

6
17 Jan 2020 11:36:00
Autor: News.ro
Bibliotecarii din Missouri ar putea sa faca inchisoare daca imprumuta inorilor carti cu continut sexual FOTO news.ro
Bibliotecarii din Missouri ar putea sa faca inchisoare daca imprumuta inorilor carti cu continut sexual FOTO news.ro

O lege propusă în statul american Missouri interzice bibliotecilor să împrumute cărţi care au "conţinut sexual unui public cu vârstă nepotrivită", demers care a fost criticat ca fiind "o încercare şocantă şi transparentă de a legaliza interzicerea cărţii" şi care i-ar putea trimite la închisoare pe bibliotecari, scrie The Guardian.

Actul normativ a fost propus de republicanul Ben Baker şi urmează o serie de dezbateri în care vor fi selectaţi mai mulţi părinţi pentru a se exprima dacă astfel de cărţi sunt potrivite pentru copii. Consultările cu părinţii ar putea duce şi la reducerea fondurilor pentru biblioteci, iar cei care lucrează în astfel de instituţii şi nu respectă prevederile legii ar putea fac eînchisoare până la un an. 
 
"Ideea principală este că vreau să-mi duc copiii într-o bibliotecă şi să fiu convins că este un mediu propice şi că nu vor fi expuşi la volume controversate", a declarat Baker pentru un post tv local. "Din păcate, există biblioteci în Missouri care au făcut asta. Şi aici avem o problemă". 
 
În ultimii zece ani, mai multe cărţi au fost criticate pentru conţinutul lor, printre care: "The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian", de Sherman Alexie, carte premiată; "Slaughterhouse-Five", de Kurt Vonnegut, şi "Speak", scrisă de Laurie Halse Anderson, un roman pentru tineri despre violul unui adolescent. 
 
James Tager, director adjunct al organizaţiei PEN America pentru libertatea de exprimare, a afirmat că proiectul lui Baker "vrea să le dea putere de decizie unor grupuri restrânse de părinţi care vor cenzura toate bibliotecile din acest stat". Potrivit acestuia, cărţile cu conţinut sexual, care au personaje LGBTQ şi care vorbesc despre impactul agresiunilor sexule "ar putea fi eliminate dacă această propunere legislativă va fi adoptată", subliniind că "toţi cititorii şi scriitorii din ţară ar trebui să fie oripilaţi". 
 
Asociaţia Bibliotecarilor din Missouri se opune acestei legi pentru că "întotdeauna a respins cenzura şi a promovat libertatea de a citi". 
 
Pe de altă parte, iniţiatorul legii susţine că nu vrea să scoată astfel de cărţi din biblioteci, doar îşi propune să fie aşezate într-o secţiune separată care nu este destinată copiilor. "Dacă un părinte este de acord să împrumute o carte de genul acesta pentru copilul său, nu este nicio problemă. Mă gândesc doar că trebuie să fim atenţi în a finanţa activităţi din fondurile contribuabililor care nu presupun acordul părinţilor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Necula Mario
17.01.2020, 11:59:49

Un alt succes al asa zisilor "progresisti" ( Democratii ) din america... Democrati , aliati si protejati de Media( CNN, New York Times , si cca . 95% din Media din US)...

0 (2 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
17.01.2020, 12:38:50

Se pare ca legiuitorii din statul ala se plictisesc, nu au activitate. Probleme majore, de securitate se aduna peste noi, inclusiv pericolul unei crize economice...si babele alea se piaptana. S-o creada ei ca sunt aparati de tot si de toate. S-a oprit curentul pentru cateva ore in New York acum cativa ani si a fost un mic dezastru: sinucideri, accidente, isterie in masa. La fel era o lege idioata in WW-II, soldatii sub 18 ani (la germani), (20 la englezi) nu aveau voie sa frecventeze bordelurile pentru ca era "imoral". Dar aveau voie sa scoata matele inamicilor in lupta.

marius cristian
17.01.2020, 12:17:19

cărţile cu conţinut sexual, care au personaje LGBTQ şi care vorbesc despre impactul agresiunilor sexule "ar putea fi eliminate dacă această propunere legislativă va fi adoptată" lucru absolut normal in sectiunea din biblioteca publica unde au acces copiii si adolescentii .... dar absolut in acceptabil si in tolerabil pentru progresisiti care doresc pervertirea acestora.

0 (4 voturi)
Stefan din Nord
17.01.2020, 13:21:58

In schimb fiecare pusti de acolo protejat de actuala lege poarta in buzunar un smartphone conectat la internet si poate accesa site-uri porno cand are chef departe de ochii parintilor .

0 (2 voturi)
Index 4.2
17.01.2020, 14:40:17

E absolut logic sa avem asa o lege sub administratia Republicana Pudica si Pioasa pana la Dumnezeu! A nu se uita ca cel mai credincios dintre conservatori, Donald Trump , se lauda in campanie ca lui ii place sa le apuce de ...alunitza pe .....doamne, iar povestea cu Stormy este cel mai bun exemplu de presedinte Republican familist convins! Deci ne ghidam in viatza dupa exemple!

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările