Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Biden îl acuză pe Trump de abuz de putere şi-i somează pe republicani să amâne numirea unui nou judecător la Curtea Supremă

12
21 Sep 2020 06:00:08
Autor: Vlad Terteleac
Joe Biden cere cu insistenţă ca republicani să amâne numirea unui nou judecător, FOTO EPA-EFE
Joe Biden cere cu insistenţă ca republicani să amâne numirea unui nou judecător, FOTO EPA-EFE

Joe Biden, candidatul democraţilor pentru funcţia de preşedinte, i-a implorat pe, duminică, pe senatorii republicani să-l ignore pe Donald Trump şi să refuze numirea unui nou judecător la Curtea Supremă înainte de alegerile din noiembrie.

Moartea lui Ruth Bader Ginsburg, emblematică judecătoarea cu vederi liberale de la Curtea Supremă, a ascuţit o lupta politică deja aprigă din campania pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Trump şi mai mulţi lideri republicani nu lasă loc de vreo ambiguitate cu privire la planurile lor: locul lăsat liber în urma morţii lui Ginsburg va fi ocupat cât de repede se poate. Preşedintele a anunţat deja că va nominaliza o femeie, un nume fiind aşteptat în zilele următoare. 
 

Biden acuză un abuz de putere

 
Aflat în Philadelphia, Biden a cerut insistent ca vocea cetăţenilor să fie auzită înainte de orice altă numire. Acesta l-a acuzat pe Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani, de ipocrizie, după ce acesta a condus campania de blocare în 2016 a numirii lui Merrick Garland, nominalizarea lui Barack Obama pentru Curtea Supremă, pe motiv că un preşedinte nu poate numi un nou judecător în ultimul an de mandat. Acum, McConnell a făcut o rotire la 180 de grade, insistând că Senatul, unde republicani sunt majoritari, va ţine fără îndoială un vot pentru nominalizare după ce preşedintele Trump îşi anunţă propunerea.
 
„Nu sunt naiv”, a spus fostul vice-preşedinte. „Nu vorbesc cu preşedintele Trump, care va face ce vrea el. Nu vorbesc nici cu Mitch McConnell, care va face ce vrea oricum. Vorbesc cu acei republicani din Senat care ştiu în sufletul rău ce e bine pentru ţară şi consistent cu constituţia”.
 
„Cetăţenii au început deja să voteze în cadrul unui scrutin care e la o distanţă de doar şase săptămâni. Oamenii din această naţiune îşi aleg viitorul chiar acum, pe măsura ce votează. Să forţezi această nominalizare prin Senat este doar un exerciţiu de putere politică brută pe care nu cred că cetăţenii acestei ţări îl vor accepta cu uşurinţă”, a mai spus Joe Biden, adăugând că planurile liderilor republicani reprezintă un abuz de putere.
 
Sâmbătă seară, Trump a spus la un eveniment de campane din Carolina de Nord că va alege o femeie pentru postul de judecător la Curtea Supremă. „Mie chiar îmi place femeile mai mult decât bărbaţii, trebuie să recunosc”, a declarat un bărbat care a negat în ultimii ani acuzaţii de hărţuire sexuală făcute de mai mult de 20 de femei. Susţinătorii prezenţi la eveniment au râs şi au început să-i strige preşedintelui Trump să numească un judecător cât mai repede. 
 
Rămâne de văzut dacă Trump va avea sprijinul unui număr suficient de senatori republicani pentru a-şi trece nominalizarea pe repede înainte prin Senat. Duminică, senatoarea de Alaska, Lisa Murkowski, a devenit a doua membră republicană a Senatului, după Susan Collins, senatoare din Maine, care a declarat public că Senatul ar trebui să aştepte până după alegeri.
 

Cine este în cărţi pentru nominalizare

 
Curtea Supremă este formată din 9 judecători şi formulează hotărâri asupra constituţionalităţii unor decizii care ating probleme fundamentale pentru societatea americană, de la drepturi de vot la dreptul la avort. Suplimentar, Curtea Supremă este adesea chemată să rezolve diferite tensiuni care ar putea apărea între puterile statului. Mai mult, Curtea Supremă s-ar putea dovedi crucială în clarificarea oricăror probleme care ar putea să apară în perioada de după alegerile din Statele Unite cu privire la câştigătorul alegerilor şi, dacă este cazul, tranziţia legitimă de putere. 
 
Donald Trump a numit deja 2 judecători la Curtea Supremă. Dacă va reuşi să-l numească şi pe al treilea, conservatorii americani ar avea teoretic o majoritate de 6 la 3 în cadrul celei mai înalte autorităţi juridice din Statele Unite. Favorita pentru a fi nominalizată de Trump este Amy Coney Barrett, o judecătoare de la una dintre curţile federale de apel recunoscută pentru opoziţia sa faţă de recunoaşterea constituţională a drepturilor reproductive. Catolică, aflată pe poziţii ideologice radical diferite de Ruth Bader Ginsburg, New York Times a scris recent despre Barrett că are o reputaţie exclentă în cercurile conservatoare, un fel de star rock al dreptei americane. 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Necula Mario
21.09.2020, 06:17:18

Eu il somez pe senilul Sleepy Joe sa citeasca Constitutia US... Nicaieri in Constitutie nu scrie ca odata cde apare un loc vacant la Curtea Suprema , Presedintele trebui sa astepte alegerile.. Una din cele mai mari piedici in calea neo marxistilor a de acapara total puterea, ptr. totdeauna , este Constitutia americana... O ignora , inventeaza noi reguli si legi , ignora legile care nu le plac si in general violeaza, Constitutia americana , in fiecare zi , si de doua ori Duminica...

-1 (17 voturi)
Caşă
21.09.2020, 06:44:28

Ii stim de la DNA .

-8 (8 voturi)
Ncita Co
21.09.2020, 06:39:46

Toată graba asta a republicanilor să pună un judecător de dreapta la curtea supremă, când deja au majoritate nu arată decât mâna lor foarte slabă în jocul de poker. S-au dat de gol. Știu că vor pierde tot în noiembrie, senatul, președenția și curtea supremă.

+2 (14 voturi)
Necula Mario
21.09.2020, 06:40:39

In toamna lui 2016 , Sleepy Joe dorea ca Merrick Garland ( un alt Activist de Partid , camuflat ca Judecator) , sa fie nominat si votat in functie ,la Curtea Suprema , inainte de alegeri... Asta se intampal prin 2016. Asatzi in 2020 , neo marxistii fredoneaza alta melodie.. Media de Indobitocire si Asmutire in Masa , se bazeaza din nou pe : Memoria scurta a consumatorului de Fake News... Acestea fiind spuse , trebuie sa adresam situatia elefantului din sufragerie , pe care Fake News il ignora... Intrebarea #1 : Cine l-a trezit pe Sleepy Joe din somn ? Intrebarea # 2 : Dupa doua zile de le decesul camaradei sale Ruth Ginsberg , cine a fost psihiatristul/ta , care a reusit sa il faca pe senilul Sleepy Joe , sa realizeze ca US are o Curte Suprema , si un membru al acestei Curti Judecatoresti , a decedat , si trebuie nominat si votat ?

-4 (14 voturi)
mocanu gheorghe
21.09.2020, 07:48:00

Neculita,(neam cu Necula Raducan, baiat bun,dar cam maroniu ,oricum nume de Ferentari) explica-ne si noua asa cu mintea ta putina pe care o ai,cine"este"neo marxistii astia,care e diferenta dintre ei si vechii marxisti si ce"vrea"ei?Pentru ca ma indoiesc ca astia stau si citesc toata ziua operele lui Marx.Habar nu ai dar iti place cum suna nu-i asa? . Pt.ca un "neoimbecil" asa ca tine e tot un imbecil.Si pana una alta singurii "sugatori"de "fake news", sunt doar Trumpanzeii.De asta va"iubeste Orangutanul portocaliu, "I love uneducated people" in traducere I love you Necula, esti un idiot util.

+3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările