Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Biden: Există o adevărată cursă între democraţii şi autocraţii în lume

7
21 Jan 2022 06:33:03
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Preşedintele Statelor Unite a spus că liderii Rusiei, Chinei şi ai altor ţări cred cu adevărat că democraţiile nu sunt atât de potrivite pentru secolul XXI

Regimurile democratice şi autoritare din lumea modernă sunt într-o stare cursă unul cu celălalt. Această opinie a fost exprimată joi de preşedintele american Joe Biden, care a vorbit la un eveniment online al Comitetului Naţional al Partidului Democrat.

"Ştiţi, există o adevărată cursă între democraţii şi autocraţii. Preşedintele Rusiei [Vladimir Putin], [Preşedintele] RPC [Xi Jinping şi liderii] altor ţări <...> cred cu adevărat că democraţiile nu sunt aşa de potrivite pentru secolul 21, pentru că totul se schimbă atât de repede <...> [încât] nu poţi construi un consens din lipsă de timp, iar autocraţiile pot face asta", a argumentat el.

"Vom demonstra că democraţia este singura cale. <...> Îi spun fiecărui lider mondial că pariul împotriva poporului american nu a fost niciodată bun", a adăugat preşedintele SUA.

Nu este prima dată când Biden face astfel de declaraţii.

Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Dmitri Peskov, comentând cuvintele locatarului Casei Albe, care le-a declarat reporterilor în martie anul trecut că Putin şi Xi Jinping consideră că autocraţia este cel mai promiţător sistem, a declarat: „Dacă o ţară nu întruneşte standardele americane în materie de organizare socială, este numită de America prin diferite cuvinte, inclusiv autocraţie sau altceva. Dar nu este cazul, fiecare ţară are sistemul democratic care corespunde cel mai bine fundamentelor naţionale, istoriei şi modului de viaţă actual. În acest sens, întotdeauna am respectat şi vom continua să tratăm acest mod sistemul de organizare al fiecărei ţări”, a adăugat Peskov.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

IUGA NICOLAE
21.01.2022, 07:42:34

China este o autocrație, de acord. Dar din cauza asta este oare economia Chinei mai puțin performantă? Ar trăi oare chinezii mai bine dacă ar avea „democrație” ca în Ucraina?

0 (8 voturi)
Gigi banateanul
21.01.2022, 09:14:40

Locatarul cam minteste... Nu este democratie in statele kapitaliste ci este plutocratie ! Bogatii si-au facut poartide, se prefac ca vor binele celor multi si platesc oameni destepti ca sa manipuleze masele...Iar in cle cateva state bogate se pot plati prin ajutoare sociale si gurile celor multi...Dar unde nu este bogatie, in statele sarace, degeaba este demorcatie...Dincontra, e nevoie de autoritate ca sa pui gloata la munca, altfel nu au de unde manca !!!Statele bogate continua sa exploateze statele sarace...Da, intradevar este concurenta intre state.Si este normal sa fie concurenta....ca in toate domeniile vietii este concurenta.Doar mortii nu sunt in concurenta...cei vii, oameni, animale, chiar plantele sunt in concurenta !!!

-7 (15 voturi)
Вракнарода
21.01.2022, 09:29:39

@ Gigi ..Corect. Tocmai idea de baza a pieței libere - competiția . O zi buna domnule Gigi

-1 (5 voturi)
echi
21.01.2022, 09:49:42

China Comunista isi abroga succesul economic si nu numai din ultimii 30 de ani, Chinei Capitaliste! Deci capitalismul a ridicat China Comunista! Cu Rusia e mai simplu, oligarhii de la Kremlin indragesc capitalismul, dar pentru rusu de rand, ii recomanda nationalism saracacios pi paine! Rusia si-a dat cu stangu in dreptu in Ucraina si se va autodistruge curand. China trebuie sa stea aproape de USA daca nu vrea sa-si distruga economia.

-2 (4 voturi)
. tricky
21.01.2022, 10:13:56

Povești. Poate în ceasul al 12-lea o să priceapă și Robinette că democrația de tip occidental nu se poate aplica în țări precum Rusia și China. În rest același bla, bla, bla

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările