Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Biden l-a avertizat pe Putin cu privire la impunerea de sancţiuni dure în cazul invaziei ruse în Ucraina

2
9 Dec 2021 02:32:35
Autor: Gabriel Niţulescu

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că în timpul discuţiilor online l-a avertizat pe liderul rus Vladimir Putin că administraţia americană este gata să impună sancţiuni economice dure împotriva Moscovei în cazul unei invazii ruse a Ucrainei.

În timpul unei conversaţii cu preşedintele american pe gazonul Casei Albe, jurnaliştii i-au cerut  acestuia să comenteze cu privire la conversaţia dintre şefii celor două state. "Am fost foarte simplu. <...> El (Putin) a fost politicos, dar am spus clar că dacă ar invada cu adevărat Ucraina, vor fi consecinţe grave, economice cum niciodată înainte, nu au fost, ", a spus Biden.

El realizează că Rusia va răspunde restricţiilor dure ale SUA. "Răspunsul său imediat (a lui Putin) a fost că înţelege acest lucru. Şi i-am indicat că ştiu că va riposta", a adăugat Biden.

Potrivit preşedintelui, în cazul unei posibile „interferenţe” din partea Statelor Unite, „este probabil că va trebui să-şi consolideze prezenţa şi în ţările NATO pentru a-i linişti, în special, pe cei de pe frontul de est”. „În plus, am spus clar că vom oferi Ucrainei capacităţi defensive”, a spus Biden.

El a fost întrebat dacă a exclus posibilitatea ca trupele americane să intre pe teritoriul Ucrainei în legătură cu situaţia de la graniţa acesteia cu Rusia. „Acest lucru nu este luat în considerare”, a spus preşedintele. Principiul apărării colective al NATO nu se aplică Ucrainei, aşa că Statele Unite nu au obligaţii legale corespunzătoare faţă de Kiev, a spus Biden.

"Avem o obligaţie morală şi o obligaţie legală faţă de aliaţii noştri NATO în cazul în care aceştia sunt atacaţi, în conformitate cu articolul al cincilea (carta NATO), iar aceasta este o obligaţie sacră. Această obligaţie NATO nu se aplică şi pentru, Ucraina”, a spus liderul american.

„Cu toate acestea”, a continuat el, „va depinde de ceea ce este dispus să facă restul NATO”. „Dar ideea că Statele Unite vor folosi forţa în mod unilateral pentru a contracara invazia rusă a Ucrainei nu este prevăzută”, a explicat Biden.

Recent, în ţările occidentale şi la Kiev s-au auzit acuzaţii privind o posibilă invazie rusă a Ucrainei. Secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a calificat astfel de informaţii ca fiind goale de conţinut şi nefondate, subliniind că Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni. Totodată, el nu a exclus posibilitatea unor provocări care să justifice astfel de declaraţii şi a avertizat că încercările de a rezolva criza din sud-estul Ucrainei prin forţă va avea cele mai grave consecinţe.

Peskov a mai subliniat că Federaţia Rusă depune toate eforturile pentru a ajuta Ucraina să rezolve conflictul din Donbass, menţinând în acelaşi timp aderarea la formatul Normandiei şi la acordurile de la Minsk.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Bostina
9.12.2021, 03:15:42

Asta-mi aduce aminte de domnu Ceausescu cand anunta Depasirea productiei la hectar inainte de cincinal

0 (2 voturi)
Dobrican Felician
9.12.2021, 10:07:22

Rusia si-a plasat armata in alerta dupa ce ucrainenii au facut o demonstratie de forta,distrugind o piesa de artilerie a separatistilor cu o drona turceasca. Rusii fac cea ce se numeste "deterrence" semnalindu-le atit ucrainenilor cit si americanilor ca nu vor mai permite aventuri de genul celei din Georgia din 2008,cind la ordinul lui Saakasvili,georgienii au incercat sa recupereze prin forta Ostia de Sud si Abhazia,ucigind soldati rusi care formau fortele de mentinere a pacii.

+1 (1 vot)
Modifică Setările