Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Biden vrea să se întâlnească cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru a face „bilanţul relaţiilor” dintre SUA şi China

3
18 Jun 2021 12:56:58
Autor: News.ro
Joe Biden FOTO EPA-EFE
Joe Biden FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Joe Biden consideră că a marcat puncte în voinţa sa de a demonstra că democraţiile sunt eficiente împotriva Chinei şi intenţionează să se întâlnescă cu omologul său chinez Xi Jinping, a nunţă Casa Albă, relatează AFP.

Washingtonul a făcut un bilanţ elogios joi, la o zi după întoarcerea lui Biden în Statele Unite din primul turneu internaţional, în Europa, unde a participat la summituri G7, NATO şi UE şi apoi la întâlnire faţă în faţă cu omologul său rus Vladimir Putin.
 
”Joe Biden a purtat cu încredere şi talent haina liderului lumii libere în cursul acestei călătorii”, a declarat presei consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan, care a dat asigurări că nu nu este vorba despre o ”hiperbolă”.
 
Predecesorul lui Donald Trump a ”abandonat haina” politicii unilateraliste şi suveraniste, a subliniat el.
 
Aceste laude nenuanţate vizează să răspundă în parte unor critici ale unor republicani, care l-au atacat pe BIden din cauză că nu a apărat suficient interesele americane şi care consideră că a fost ”slab” faţă de Putin.
 
Jake Sullivan subliniază că succesul acestui turneu ”pune bazele domonstrării faptului că democraţiile pot aduce rezultate cetăţenilor lor şi cetăţenilor lumii întregi”.
 
Această vizită a permis o ”convergenţă” a ”democraţiilor din lume pe tema Chinei”, pledează el.
 
Nucleul politici externe a lui Joe Biden este să le acorde ”democraţiilor” mijloacele de a câştiga competiţia mondială aprigă împotriva ”autocraţiilor” din China şi Rusia.
 
Acest lucru presupune o reconsolidare a alianţelor brutalizate de către Donald Trump, consideră el.
 
Consilierul Casei Albe a anunţat că Joe Biden intenţionează să discute din nou cu Xi Jinping, aşa cum a făcut cu Vladimir Putin, cu scopul de ”a face bilanţul relaţiilor”, deoarece ”nimic nu înlocuieşte dialogul la nivelul liderilor”.
 
Jake Sullivan a sugerat că este posibilă o întâlnire faţă în faţă în marja summitului marilor puteri din G20, prevăzut în octombrie în Italia.
 
”Nu avem un plan anume în acest stadiu, însă cred că cei doi preşedinţi probabil că vor participa la G20”, a declarat el, subliniind că discuţia ar putea avea loc printr-un simplu ”apel telefonic”.
 
”Suntem hotărâţi să face astfel încât preşedintele (Joe) Biden să discute în lunile viitoare cu preşedintele Xi (Jinping)”, a insistat el, precizând că ”este vorba doar despre a vedea cum”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
18.06.2021, 13:56:18

Adevărul este la mijloc, rezultatele lui Biden din Europa au fost aşa-şi-aşa. NU a fost nicio "convergenţă" a democraţiilor europene în privinţa Chinei, eu aş zice că dimpotrivă. Iar întâlnirea cu Putin nu a rezolvat nimic.

-3 (3 voturi)
Prudent
18.06.2021, 14:19:48

"rezultatele lui Biden din Europa au fost aşa-şi-aşa" Îmi amintesc de anul 2014 când prorușii se râdeau de sancțiunile vestului. Era atât de amuzant că Rusia anul trecut s-a întors la PIB-ul din 2007 și recent criminalul Rogozin, șeful la Agenția Federală Spațială Rusă se plângea de sancțiunile care afectează compania lor. Vizita a avut scopul principal China și asta se poate vedea în multe discursuri recente pe care le are Biden. Mie îmi pare rău că vom aștepta vreo 3 ani până ce vom vedea rezultate concrete, dar ele sigur vor fi.

-5 (5 voturi)
Kongo-Müller
18.06.2021, 15:40:15

O intalnire foarte necesara pentru a mai calma atmosfera tensionata dintre USA si China. Dar cu Xi va fi infinit mai greu sa se ajunga la o intelegere. China nu va renunta la Honk Kong si nu va accepta niciodata recunoasterea Taiwanului ca stat independent. Arma lor cea mai puternica sunt contractele de import-export in valoare de triliarde, pe care le au cu USA, UE si restul din G7. Ar mai fi si depozitele de bani, investitiile in industrie si infrastructura ... China a cam preluat controlul mondial. La intalnirea USA vs Rusia, Biden juca rolul gazdei care si-a invitat o ruda mai saraca, pentru a o mustra parinteste. Vulpoiul Putin a acceptat cu bucurie acest rol de om simplu si modest, impresionat ca i se da voie sa manance cu tacamuri de Argint. Cu China nu va fi asa.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările