Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Blinken temperează îngrijorările în privinţa Germaniei: „Sunt hotărâţi să răspundă rapid, eficient şi într-un front unit” în cazul unui atac al Rusiei

1
24 Jan 2022 11:59:27
Autor: Ion Gaidau
Antony Blinken FOTO EPA-EFE
Antony Blinken FOTO EPA-EFE

Secretarul american de stat Antony Blinken a minimalizat duminică îngrijorările privind poziţia apreciată drept rezervată a Berlinului faţă de Moscova în criza ruso-ucraineană.

Potrivit lui Blinken, nu există „nicio îndoială” asupra determinării Germaniei în faţa Rusiei.

„Vă pot spune că germanii împărtăşesc pe deplin îngrijorările noastre şi că ei sunt hotărâţi să răspundă rapid, eficient şi într-un front unit”, a declarat Blinken la postul NBC News.

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a atras critici după ce a refuzat să livreze arme Ucrainei şi a făcut apel la prudenţă în privinţa sancţiunilor care ar putea viza Rusia în cazul în care va ataca Ucraina.

În afară de atitudinea rezervată a lui Scholz, Berlinul a stârnit scepticism în privinţa unei atitudini ferme faţă de Moscova după ce comandantul Marinei Germane, Kay-Achim Schönbach, a spus că preşedintele rus Vladimir Putin „merită respect” şi că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, „nu va revenit niciodată” în componenţa Ucrainei. Kay-Achim Schönbach a fost nevoită să-şi dea demisia în urma acestor declaraţii.

Într-un alt interviu, acordat pentru CBS, Antony Blinken s-a declarat „pe deplin convins, pe baza numeroaselor consultări pe care le-am avut cu aliaţii şi partenerii noştri europeni, că va exista un răspuns imediat, calibrat şi unit” în cazul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei.

Şeful diplomaţiei americane a apărat calea diplomatică dusă de Occident în privinţa ameninţării ruse şi a răspuns indirect solicitării preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la impunerea de sancţiuni preventive împotriva Moscovei.

„Tot ceea ce noi facem, inclusiv elaborarea în mod unit cu europenii a consecinţelor masive pentru Rusia, este conceput astfel încât să intre în calculele preşedintelui Putin, pentru a-l împiedica şi descuraja să lanseze o agresiune, chiar dacă continuăm eforturile diplomatice în acest timp”, a explicat Blinken.

În opinia sa, sancţiunile preventive „şi-ar pierde efectul de descurajare”.

Antony Blinken a efectuat săptămâna trecută un turneu diplomatic în Europa consacrat crizei ruso-ucrainene. Şeful diplomaţiei europene a vizitat Kievului, Berlinul şi Geneva într-o încercare de dezamorsare a tensiunilor, provocate de Putin prin două mobilizări masive de echipamente şi trupe la graniţa cu Ucraina şi formularea unor solicitări de securitate pentru Rusia. Le Geneva, Antony Blinken s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov. Şeful diplomaţiei americane a pledat pentru continuarea dialogului şi a solicitat Rusiei să-şi retragă trupele desfăşurate la graniţa cu Ucraina. SUA vor prezenta în această săptămână răspunsuri în scris la pretenţiile de securitate ale lui Putin.

Rusia cere ca NATO să nu se mai extindă în Est, în special în Ucraina, să-şi înceteze cooperarea cu statele din fostul bloc sovietic şi să renunţe la desfăşurări de trupe şi manevre în Europa de Est, solicitări considerate inacceptabile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lucifer
24.01.2022, 12:11:25

Germania deja are un pact economic cu Rusia lui Putin, ca altădată pactul Ribbentrop-Molotov care a provocat WW2. Dar, tot ca atunci, poate că Germania va ataca din nou Rusia....ca să se revanşeze şi să obţină "spaţiu vital".... Aşteptăm Germania să iasă la război....

-3 (3 voturi)
Modifică Setările