Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Blocul prăbuşit în Miami. Experţii avertizaseră anul trecut că „se afundă” încă din anii 1990. Rude ale primei doamne a Paraguayului, printre dispăruţi

2
25 Jun 2021 15:14:16
Autor: Cristina Ene
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Experţii americani avertizaseră într-un studiu publicat în 2020 că blocul de locuinţe din Surfside, de lângă Miami Beach, Florida, construit în 1981, se afunda „în ritm alarmant” încă din anii 1990. Clădirea de circa 130 de apartamente s-a prăbuşit parţial joi  şi circa 100 de oameni sunt dispăruţi, între care şi sora primei doamne a Paraguayului, împreună cu familia ei.

Cel puţin patru persoane au murit, câteva zeci au fost salvate în timp ce un număr estimat de peste 90 de persoane sunt încă dispărute, mai multe echipe de salvatori lucrând contracronometru în speranţa de a găsi eventuali supravieţuitori. Deşi nu au reuşit să detecteze voci, s- au auzit zgomote ce ar putea indica persoane în viaţă sub pereţii prăbuşiţi în straturi înalte de 10 metri. Salvatorii încearcă să ajungă la victime prin parcarea subterană a blocului.
 
În urmă cu puţin timp trei persoane care nu au fost încă identificate au fost scoase fără viaţă de sub dărâmături.
 
USA Today citat de The Sun a relatat că Shimon Wdowinski, un cercetător de la Universitatea Internaţională din Florida,  a publicat în 2020 un studiu potrivit căruia clădirea construită în 1981 era instabilă.
 
„Am văzut ştirea de dimineaţă şi m-am gândit: O,Doamne, noi am detectat asta”, a dezvăluit Wdowinski, care spune că datele lor indicau un ritm alarmant de afundare de 2 milimetri pe an în anii 1990, iar de atunci ritmul ar fi putut să se diminuat sau crescut.
 
Expertul spune că nu e sigur dacă această este sau nu o cauză a prăbuşirii care a pornit din partea centrală a blocului de 12 etaje şi s-a simţit ca un cutremur. Jumătate din cele 130 de apartamente s-au prăbuşit, acestea fiind situate în partea din faţă şi pe lateral.
 
„Am observat că această clădire avea o mişcare neobişnuită”, a spus el despre blocul situat aproape de plajă.
Ryan Shamet, profesor de inginerie la Universitatea din Florida de Nord a declarat pentru USA Today că există sateliţi şi drone care monitorizează stabilitatea construcţiilor din Florida.
Clădirea s-a prăbuşit în doar 12 secunde, scrie BBC. Potrivit oficialilor. clădirea se afla într-un proces de „recertificare” şi se efectuau lucrări de reparaţii.
 
„Avem monitorizare a sănătăţii structurale. Dar este o muncă dificilă întrucât nu dispunem încă de toate resursele necesare pentru a face asta cu fiecare clădire în parte. Ar trebui să ştim deja că sunt probleme”, a spus acesta.
 
37 de persoane au fost salvate la scurt timp de la prăbuşire, iar patru din cei 11 din răniţi au fost transportaţi la spital.
 
Printre cei dispăruţi sunt familii de sud-americani, între care şi sora primei doamne a Paraguay-ului şi familia acesteia. Dar sunt şi familii de pensionari americani, evrei ortodocşi ruşi şi israelieni.
    
„Sunt momente dificile şi lucrurile pot fi şi mai rele pe măsură ce timpul trece”, spune şeful poliţiei din comitatul Miami-Dade despre persoanele încă dispărute, pe care rudele nu le-au putut contacta şi care s-ar fi putut afla în interior la momentul prăbuşirii.
 
Printre victime s-ar putea afla o familie de argentinieni, care s-a refugiat în Florida din calea pandemiei  din ţara lor, împreună cu fetiţa lor în vârstă de 6 ani.
 
22 de cetăţeni din patru ţări sud-americane sunt daţi dispăruţi.Printre ei se află şi Sophia López Moreira, sora soţiei preşedintelui paraguayan, împreună cu familia ei. Presa israeliană a relatat că 20 de cetăţeni ai săi locuiau în bloc şi nu se ştie nimic despre ei.
 
Un bloc de 12 etaje din Miami s-a prăbuşit. Martor: „A fost îngrozitor. Ţipau şi adulţii, şi copiii” FOTO VIDEO
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

pathfinder
25.06.2021, 15:22:49

Bun, vorbim de Florida, cel mai mlastinos stat din US. Catastrofe din astea or sa mai fie. Mai vad un bloc alaturi. Ala in cat timp o sa se duca?

-2 (2 voturi)
Noah_Scînteia@Vancouver.ca
25.06.2021, 19:05:04

Mai bine worry about blocurile gri ca maine poimaine se scutura Vrancea...

+4 (4 voturi)
Modifică Setările