VIDEO Mama atacatorilor de la Boston şochează prin declaraţii la TV: „Nu-mi pasă dacă îmi omoară şi celălalt fiu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zubeidat Ţarnaeva se află acum în Daghestan, alături de tatăl celor doi suspecţi pentru atentate. FOTO Reuters
Zubeidat Ţarnaeva se află acum în Daghestan, alături de tatăl celor doi suspecţi pentru atentate. FOTO Reuters

Zubeidat Ţarnaeva, mama celor doi suspecţi pentru atentatele cu bombă de la Boston, a acordat un interviu controversat postului de televiziune CNN, în care strigă că nu-i pasă dacă Djohar, fiul ei în vârstă de 19 ani rămas în viaţă după schimburi de focuri cu poliţiştii americani, va muri sau dacă moare şi ea. Ea şi-a încheiat intervenţia spunând „Vreau ca toată lumea să audă asta: Allah-o-Akbar!” - expresie care înseamnă „Allah e mare“.

„Dacă îl vor omorî, nu-mi pasă. Cel mai mare fiu al meu este ucis, aşa că nu-mi pasă. Nu-mi pasă dacă fiul meu cel mic va fi şi el ucis astăzi. Vreau ca lumea să audă asta: Allah-o-Akbar!”, a spus Zubeidat Ţarnaeva, mama celor doi atacatori de la Boston. 

Mama atacatorilor de la Boston şochează prin declaraţii la TV: „Nu-mi pasă dacă îmi omoară şi celălalt fiu”


Djohar Ţarnaev, care a fost pus oficial sub acuzare luni, rămâne internat, după ce a fost şi el rănit grav într-un schimb de focuri cu autorităţile. Dacă va fi găsit vinovat, judecătorii l-ar putea condamna la pedeapsa capitală, după ce procurorii l-au acuzat de folosire de arme de distrugere în masă, care a avut ca rezultat pierderea de vieţi. 

Tamerlan (26 de ani) a murit joi noapte în urma unui schimb de focuri cu poliţiştii, El este considerat principalul coordonator al atacurilor de la Boston, în care au murit trei oameni şi au fost răniţi alţi 200. 

Mama atacatorilor ar putea fi arestată dacă încearcă să intre în SUA

Mama celor doi atacatori de la Boston are propriile probleme cu legea în Statele Unite. Dacă se va întoarce în SUA pentru a-şi îngropa fiul cel mare, Tamerlan (26 de ani), sau pentru a-l îngriji pe cel mic, Djohar (19 ani), aflat încă în spital, Zubeidat Ţarnaeva ar putea fi arestată, transmite ABC News. 

Un funcţionar din tribunalul districtului Natik din Massachusetts a confirmat pentru postul american de televiziune că mama, care se află acum în Republica Daghestan, în care s-a născut, nu s-a prezentat la o înfăţişare programată de instanţă pentru 25 octombrie 2012, unde trebuia să fie audiată în legătură cu acuzaţii de furt. 

Zubeidat ar fi furat bunuri în valoare de 1.600 de dolari dintr-un magazin Lord & Taylor. Femeia şi-a apărat cu vehemenţă fiii până acum, susţinând că învinuirea lor este rezultatul unei înscenări. În plus, a declarat Zubeidat în repetate rânduri, Tamerlan, care a murit joi noapte în urma unui schimb de focuri cu poliţiştii, era supravegheat îndeaproape de FBI, care l-ar fi vizitat şi interogat de mai multe ori începând din 2011. 

Într-un interviu pentru ABC News, mama a declarat că a divorţat în urmă cu câţiva ani, când se afla în SUA, pentru că soţul nu era de acord cu tradiţionalismul ei din ce în ce mai strict vizavi de religia islamică. Ei s-au împăcat însă după ce s-au mutat înapoi în Daghestan. 

Şi, potrivit spuselor mai multor rude, în urmă cu cinci ani, viaţa familiei ar fi devenit haotică, totul din cauza interesului în creştere al lui Zubeidat şi al lui Tamerlan pentru valorile tradiţionale, stricte, ale islamului. 

Şi-a împins fiul spre radicalism

Cândva un adolescent tăcut, care îşi dorea să devină boxer profesionist, Tamerlan ar fi îmbrăţişat o ramură tot mai strictă a religiei la îndemnul mamei, care se temea că fiul ei cade pradă unei vieţi în care erau prezente femei, alcool şi marijuana. 

Tamerlan a renunţat la băuturi alcoolice şi la fumat, a renunţat şi la box pentru că simţea că practicarea acestui sport este în conflict cu religia sa şi a început să facă presiuni asupra familiei sale să adopte acelaşi stil de viaţă, bazat pe concepte mult mai stricte ale islamului. 

Tatăl, fost boxer şi antrenorul său, a fost extrem de dezamăgit de decizia fiului de a nu mai practica acest sport. 

„Tu înţelegi cum m-a schimbat islamul”, i-a spus Tamerlan mamei sale, a povestit ea într-un interviu acordat pentru „The Wall Street Journal”. Atunci, el a convins-o să înceapă să poarte o vestimentaţie adecvată tradiţionalismului islamic, spre nemulţumirea soţului. „Sunteţi nebune, acoperindu-vă aşa”, i-a strigat acesta. Ea i-a răspuns că „asta este ceea ce ar trebui să-şi dorească bărbaţii islamişti”. 

Peste doi ani de la acest episod, cei doi au pus capăt căsătoriei.

Săptămâna trecută, imediat după atentatele de la Boston, Zubeidat Ţarnaeva şi-a sunat fiul cel mare pentru a se asigura că este bine. „Mama, de ce-ţi faci griji?”, a întrebat-o Tamerlan râzând. 

Câteva zile mai târziu, Tamerlan şi-a sunat mama. Conversaţia a fost scurtă şi halucinantă. „Poliţia, au început să tragă în noi, ne urmăresc. Mama, te iubesc”, i-a spus Tamerlan înainte să închidă. 

Acestea ar fi fost ultimele cuvinte pe care tânărul le-a rostit înainte de a-şi pierde cunoştinţa şi de a fi capturat şi transportat de urgenţă la un spital din Boston, unde a murit câteva ore mai târziu. Relaţia lui Tamerlan cu mama sa ar fi devenit mult mai strânsă în ultimii ani, după ce amândoi au început să devină adepţi tot mai stricţi ai islamului. 


Citeşte toate articolele despre atentatul terorist de la Boston

Atacurile din Boston: Fraţii Ţarnaev „plănuiau mai multe atacuri“

Fraţii suspectaţi că ar fi autorii atacurilor de la maratonul din Boston plănuiau probabil şi alte atacuri, crede şeful Departamentului de Poliţie din oraş.

INFOGRAFIE A fost unul dintre teroriştii de la Boston ucis de propriul frate? Martorii povestesc cum tânărul cecen s-a comportat precum un luptător kamikaze

Ultimele ore dinainte de prinderea fraţilor Ţarnaev, singurii suspecţi în cazul atentatelor care au avut loc luni la Boston, s-au scurs rapid, cu urmărrii în viteză, schimburi de focuri cu poliţiştii, percheziţii din uşă-n uşă şi, potrivit martorilor, cu un tânăr care s-a comportat precum un luptător kamikaze atunci când a realizat că nu va scăpa viu.

INFOGRAFIE Teoria conspiraţiei: teroriştii din Boston, foşti agenţi SUA convertiţi în jihadişti

Un site israelian susţine că fraţii Ţarnaev au fost, de fapt, agenţi dubli infiltraţi de SUA şi Arabia Saudită într-o grupare afiliată al-Qaeda. Cei doi ar fi trădat apoi în favoarea jihadismului.

FOTO Locuitorii din Boston au sărbătorit pe străzi prinderea lui Djohar Ţarnaev

La o săptămână după atentatul de la Boston cei doi autori au fost demascaţi şi oamenii au sărbătorit în stradă momentul. Câteva sute de oameni au ieşit pe străzile oraşului paralizat în ultima săptămână din cauza atentatului din timpul maratonului.

Cine sunt fraţii Ţarnaev, cecenii musulmani suspectaţi că au comis atacurile cu bombă de la Boston: un boxer amator şi un elev eminent

După uciderea lui Tamerlan Ţarnaev şi capturarea fratelui său mai mic, Djohar, au început să iasă la iveală tot mai multe informaţii despre cei doi suspecţi în cazul atacurilor cu bombă de la Boston.

FOTO Martor: „Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut cel puţin un picior în exploziile de la Boston”

Bilanţul răniţilor continuă să scoată la iveală noi detalii despre atentatele de la Boston, care au ucis trei persoane şi au rănit peste 140. Un participant povesteşte că, în haosul rămas în urmă după deflagraţii, a văzut cel puţin 25-30 de oameni cu membre amputate, „fie cu un picior lipsă, fie fără amândouă, fie fără laba piciorului”.

VIDEO Atentate la Boston: cele mai puternice imagini de la atacurile cu bombă din SUA

Organizaţiile internaţionale de presă au obţinut imagini video filmate de persoane aflate la doar câţiva metri de locul în care s-au produs exploziile de la Boston, care au ucis trei persoane şi au rănit peste 140. Dintre acestea, cel puţin 30 se află în stare gravă, iar majoritatea au suferit amputări ale membrelor inferioare.

VIDEO Mărturii de la Boston: „Piciorul cuiva a zburat pe lângă capul meu.” „Era ca o zonă de război, mi-a amintit de 11 septembrie”

„Mi-am dat cureaua pentru a ajuta să oprim sângerarea persoanei care rămasese fără un picior”, povesteşte John Ross, care se afla de faţă atunci când s-au produs exploziile la maratonul din Boston

FOTO O atletă din Craiova stabilită în America a participat la maratonul din Boston. Nuţa Olaru: „Toată lumea a început să fugă disperată ca să se salveze’’

Nuţa Olaru, în vârstă de 43 de ani, din Craiova, a participat la maratonul din Boston. Atleta româncă terminase cursa când au avut loc exploziile. Olteanca a declarat că încă îi tremură picioare, însă îi mulţumeşte lui Dumnezeu că este bine.

SUA se pregătesc pentru ce este mai rău, după atacurile cu bombă de la Boston. Autorităţile au luat măsuri draconice de securitate, nivelul de alertă rămâne ridicat

Oraşele americane şi-au sporit măsurile de securitate în scurt timp pentru a încerca să prevină un alt eveniment dezastruos precum atacul terorist din Boston, al căror explozii s-au soldat cu cel puţin trei morţi şi 140 de răniţi.

Bărbat misterios pe acoperişul unei clădiri aflate la câţiva metri de locul exploziilor din Boston

O fotografie făcută de un spectator la maratonul din Boston, la scurt timp după ce au explodat primele două bombe în apropierea liniei de final, arată un bărbat suspect mergând pe un acoperiş aflat la câteva zeci de metri de la locul în care s-au produs deflagraţiile.

Un arab saudit, primul suspect al atentatelor de la Boston

O persoană de origine saudită se află sub supravegherea poliţiei, fiind internată deocamdată la un spital din Boston, potrivit „The New York Post”. Arabul este principalul suspect al autorităţilor pentru atacurile cu bombă care au ucis ieri trei persoane la Boston, printre care şi un copil de opt ani.

EDITORIAL „We are all Bostonians” - solidari cu Bostonul

Ieri Statele Unite ale Americii au fost din nou încercate în ceea ce se pare a fi un atac terorist în care 3 persoane (inclusiv un copil de 8 ani) şi-au pierdut viaţa, pe lângă cei 144 de răniţi (18 în stare gravă, 25 în condiţie serioasă). Dintre cei răniţi cel puţin 10 au avut membre amputate în urmă rănilor (mai ales membre inferioare), răni provocate de undele de şoc cât şi de şrapnele.

EDITORIAL Teroriştii au lovit din nou într-un simbol american: Maratonul din Boston

Atacul din Boston e sigur un act terorist pentru că are câteva trăsături caracteristice: mulţi răniţi la finalul unui eveniment simbolic al oraşului. Maratonul din Boston e cel mai vechi maraton din lume în era modernă. Înfiinţat în 1897, e cel mai important eveniment sportiv din oraş.

VIDEO Atentat în SUA / Ce a urmat după exploziile de la maratonul din Boston

„Este o zi îngrozitoare“, a spus Deval Patrick, guvernatorul statului Massachusetts, în urma exploziilor care au avut loc la Maratonul din Boston. Peste 100 de persoane au ajuns cu răni la spital, iar doi oameni au murit.

Barack Obama, despre atentatul terorist din Boston: „Vinovaţii vor plăti!“

Preşedintele Barack Obama a declarat că administraţia federală a Statelor Unite a mobilizat toate resursele necesare, iar autorii atacului vor fi aduşi în faţa justiţiei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite