Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

California. Impozite excesive şi libertăţi diminuate, plângerile candidaţilor republicani în referendumul pentru revocarea guvernatorului

5
14 Sep 2021 17:41:50
Autor: News.ro
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Impozite excesive, apărarea cetăţenilor modeşti de o ”elită” pe care aceştia o percep drept dispreţuitoare şi uneltitoare, libertăţi individuale călcate în picioare de către autorităţi sunt temele campaniei candidaţilor conservatori care speră să-l înlocuiască în funcţie pe guvernatorul democrat al Californiei Gavin Newsom, într-un referendum, organizat marţi, relatează AFP.

”Cea mai mare provocare a Californiei, în general, este amestecul Guvernului”, lansează Larry Elder - favorit în sondaje şi al alegătorilor republicani în vederea preluării conducerii statului, în eventualitatea în care referendumul dă câştig de cauză taberei ”da” în vederea revocării guvernatorului Gavin Newsom.
 
”Eu sunt un libertarian cu «l» mic”, repetă acest afroamerican în vârstă de 69 de ani, un avocat de formaţie şi un provocator avid de recunoaştere.
 
Născut într-un cartier defavorizat din sudul Los Angelesului, cel care se numeşte ”Înţeleptul din South Central" este de peste 20 de ani un animator radio celebru în cercurile ultraconservatoare, din cauza luărilor sale de poziţie populiste, iar mai recent din cauza susţinerii sale necondiţionate faţă de Donald Trump.
 
Programul său de campanie seamănă cu editorialele sale - nu are nuanţe. El este împotriva salariului minim, împotriva ajutoarelor sociale şi asigurării de sănătate publice - nefastă liberei concurenţe, împotriva discriminării pozitive - de care a profitat pentru a se duce la universitate.
 
Însă el nu îşi reia declaraţiile cele mai polemice din trecut, despre femei de exemplu.
 
Referindu-se la un studiu, el scria în 2000, în Capitalism Magazine, că ”femeile ştiu mai puţine lucruri decât bărbaţii despre chestiuni politice, economice şi de actualitate”.
 
”ORDINE DE SUS”
 
Puterea de convingere şi personalitatea sa au cucerit mulţi alegători sătui de impactul sanitar şi economic al covid-19, cărora le place de asemenea faptul că el nu face parte din partid.
 
”El nu vrea absolut deloc să facă parte din elita politicienilor care vor să dea ordine de sus, fără să ţină cont de realitatea vieţii oamenilor”, declară AFP Lynn Frank, în vârstă de 67 de ani, o ascultătoare veche a acestuia.
 
De aceeaşi părere este şi Amy Olsen, în vârstă de 43 de ani, patroana unui IMM din Fresno, în centrul Californiei.
 
”Cred că el are soluţii reale la probleme precum sistemul educativ, costul foarte mare al traiului, penuria apei, focurile de pădure distrugătoare, numărul tot mai mare de oameni fără adăpost şi obligaţiile abuzive de a purta masca de protecţie şi de a te vaccina”, enumeră ea, reluând astfel lista principalelor nemulţumiri ale criticilor guvernatorului Newsom.
 
Numeroşi susţinători ai revocării consideră că aleşii democraţi, cu Gavin Newsom în frunte, par vinovaţi de toate relele care lovesc California, mai ales de la pandemie încoace.
 
”Eu îl consider pe Newsom vinovat de izolarea cea mai strictă din Statele Unite. Aceste izolări au obligat micile întreprinderi să închidă pentru totdeauna”, îşi exprimă indignarea Amy Olsen.
 
Aproximativ 30 de candidaţi conservatori fredonează acelaşi refren, cu cuplete mai mult sau mai puţin extremiste şi impregnate de religie, cu privire la preţul benzinei, vigneta auto, libera concurenţă, familie, patrie, între altele.
 
Însă niciunul nu are aura şi statura lui Arnold Schwarzenegger, care a obţinut o victorie în urma unui referendum similar în 2003.
 
”GOANA DUPĂ AUR”
 
Creditat cu aproximativ 5% în sondaje, fostul primar republican al San Diego Kevin Faulconer promite ”cea mai mare scădere de impozite din istoria Californiei în rândul clasei mijlocii”.
 
Alt outsider, omul de afaceri John Cox, ademeneşte, la rândul său, cu un cadou fiscal în valoare de 30 de miliarde de dolari.
 
Un simbol transsexual al clanului Kardashian, Caitlyn Jenner (1% din voturi în ultimele sondaje) mizează, la fel ca mulţi alţi candidaţi, pe sfârşitul ”visului american” şi nostalgia unei Californii în care, consideră ea, era posibil totul.
 
Larry Elder dă asigurări că duce ”o bătălie pentru sufletul Californiei”, în timp ce micro-candidatul Ted Gaines deplânge faptul că ”California nu va mai putea, pur şi simplu, să cunoască o «Goană după aur» în prezent. Guvernul ar înăbuşi-o imediat” prin reglementări şi taxe.
 
”În loc să se adapteze noii realităţi, republicanii regresează către un fel de Californie mitică dintr-un trecut care nu a existat niciodată cu adevărat”, analizează în Los Angeles Times strategul republican Mike Madrid, care nu crede deloc în succesul acestui referendum.
 
”Ei se văd ca ultimii apărători ai Fort Alamo", consideră el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lola
14.09.2021, 18:17:03

Lacrimi de crocodili la candidatii cuckservatori Talibani AMericani!

+7 (11 voturi)
Lola
14.09.2021, 18:30:51

Las ca vini Donny si castiga iar pe linie, cum a mai facut-o si in noiembrie 2020 si in 6 ianuarie 2021, la Rascoala Pr0$t@nkilor!

+8 (8 voturi)
Lola
14.09.2021, 18:33:39

Geaba pish@ ochii talibanii americani cuckservatori, California cat si intregul Vest al AMericii a adoptat de mult o politica Socia-Democrata de Centru, de tip Scandinav! Nu credeti , uitati-va la economiile lor, care sustin si subventioneaza pe cele ale statelor republicane agrare, care stau cramponate in trecut, cu Popa Pence la usa, care le spune cand sa se vaccineze si cand nu!

+7 (11 voturi)
Septorium Kazghplium
14.09.2021, 20:45:52

Da, uite ce bine o duc statele conduse de democrati https://specials-images.forbesimg.com/imageserve/607948326e3590e16b4e636e/960x0.jpg?fit=scale

0 (2 voturi)
Kongo-Müller
15.09.2021, 10:04:22

Cred ca niciodata in istoria USA de dupa razboiul civil, diferentele si dusmania intre State, dar si populatia de directii politice diferite, nu a fost asa mare. USA au nevoie de un Presedinte care sa nu fie nici Republican, nici Democrat. USA au nevoie de o reforma totala si o schimbare a mentalitatii, altfel cred vom asista in urmatorii 10-20 de ani la destramarea lor.

+9 (9 voturi)
Modifică Setările