Care sunt opţiunile militare ale SUA la implicare în războiul din Siria?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda declaraţiilor preşedintelui american Barack Obama conform cărora folosirea armelor chimice este „o schimbare de reguli” a planului pe care ar trebui să-l abordeze Statele Unite ale Americii, este puţin probabil să apeleze în viitorul apropiat la opţiuni militare. Iar, în cazul în care s-ar întâmpla totuşi asta, cu siguranţă ar vrea să aibă de partea sa toţi aliaţii.

Până acum, Obama s-a opus măsurilor puternice şi a ezitat de exemplu înarmarea rebelilor care luptă cu regimul lui Bashar al-Assad, însă Administraţia Obama cunoaşte o nouă situaţie în prezent. 

Odată cu anunţul făcut joi de Casa Albă, potrivit căruia deţine dovezi că s-au folosit arme chimice de preşedintele sirian Bashar al-Assad, presiunea care apasă pe umerii administraţiei Obama tocmai a devenit şi mai grea de suportat, notează jurnaliştiiReuters.

După ce a decis să pornească războaiele din Afganistan şi Irak, Pentagonul este reticent faţă de posibilitatea unei implicări a Statelor Unite în războiul civil din Siria. „Există multe analize care trebuie realizate înainte de lua orice hotărâri importante care ar putea împinge politica Statelor Unite şi mai multe înspre luarea unor măsuri militare”, a declarat un înalt oficial militar pentru Reuters.

O astfel de prudenţă este justificată, având în vedere experienţa războiului din Irak, când SUA a pornit la război bazându-se pe informaţii incorecte în ce priveşte arme de distrugere în masă deţinute de Saddam Hussein. 

Pentagonul a formulat numeroase avertizări referitoare la riscurile enorme şi la limitările puterii militare americane care ar putea fi resimţite în cazul unei implicări directe în războiul sirian.

Un posibil scenariu al unei intervenţii care ar duce puţin mai departe limita de implicare a Statelor Unite ar fi lovituri asupra unităţilor de infrastructură care au legătură cu folosirea de arme chimice sau împotriva forţelor pro-Assad.

„Cel mai potrivit răspuns (la folosirea limitată a armelor chimice - n.r.) ar fi lovirea unităţilor responsabile, indiferent dacă sunt de artilerie sau aerodromuri”, a declarat Jeffrey White, fost înalt oficial în cadrul Agenţiei de Apărare şi Informaţii a Pentagonului şi expert în problemele din Orientul Mijlociu. 

„I-ar demonstra lui al-Assad că există o consecinţă pentru folosirea acelor arme – problema de până acum este că regimul nu a suferit nicio sanţiune pentru acţiunile sale.”

O altă opţiune analizată de Pentagon presupune crearea unor refugii umanitare cu zone de interdicţie aeriană pentru armata siriană, fiind una dintre opţiuni agreată de mai mulţi senatori, printre care şi fostul candidat la preşedinţie în 2008, John McCain.

Susţinătorii acestei propuneri, printre care se enumără şi membrii Congresului american, sunt de părere că zonele de refugiu din interiorul Siriei, de exemplu de-a lungul graniţei cu Turcia, le va oferi spaţiul necesar rebelilor pentru a se organiza şi desfăşura şi va permite forţelor din Vest să ajute forţele anti-Assad.

Totuşi, odată ce vor fi stabilite, acele refugii vor crea o legătură şi mai puternică între Statele Unite şi războiul sângeros din Siria, după cum au avertizat mai mulţi oficiali americani, printre care şi Chuck Hagel, Secretarul Apărării. 

„Sau totul ar putea ajunge asemănător situaţiei din Libia , acolo unde nu există un mecanism de control pentru a determina sfârşitul unui conflict, ai putea sfârşi în haos”, a declarat Bruce Riedel, fost analist în cadrul CIA.

Statele Unite se tem că rebelii islamişti anti-Assad, afiliaţi ai grupării teroriste al-Qaeda, ar putea pune mâna pe arme, însă o intervenţie de securizare a armatei americane în Siria ar presupune desfăşurarea a zeci de mii de trupe.

Obama a declarat vineri că va depune eforturi pentru a mobiliza comunitatea internaţională din apropierea Siriei, în timp ce va încerca să determine dacă forţele siriene guvernamentale au folosit arme chimice în timpul conflictelor. Marea Britanie şi Franţa s-au arătat dispuse să se alăture cauzei Statelor Unite, în circumstanţele potrivite.

Pe de altă parte, Turcia - cândva o ţară care susţinea cu fervoare intervenţia în Siria – a devenit tot mai nemulţumită de fragmentarea puternică dintre grupările siriene de opoziţie, dar şi de lipsa unei unităţi internaţionale.

În orice caz, alianţa ar avea nevoie de un acord în regiunea de conflict, între ţările membre NATO, precum şi din partea Consiliului de Securitate al ONU – ceea ce pare puţin probabil de înfăptuit, din moment ce  există foarte mari şanse ca Rusia şi China să se opună.

„Pare tot mai clar că administraţia Obama simte o anumită presiune de a acţiona”, a declarat Mona Yacoubian, fost oficial al Departamentului de Stat şi expert în problemele din Siria. „Dar, cel mai probabil, vor căuta două lucruri: dovezi concludente şi participare şi sprijin multilateral în orice acţiune ar fi aleasă.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite