Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Un stat american a introdus plutonul de execuţie pentru condamnaţii la moarte. Aceştia pot opta şi pentru scaunul electric

3
18 May 2021 10:42:01
Autor: George-Andrei Cristescu
Pluton de execuţie FOTO AFP
Pluton de execuţie FOTO AFP

Plutonul de execuţie a fost introdus în Carolina de Sud pentru a aplica pedeapsa capitală condamnaţilor la moarte care pot alege şi scaunul electric.

Plutonul de execuţie a fost introdus în Carolina de Sud pentru a aplica pedeapsa capitală condamnaţilor la moarte care pot alege şi scaunul electric, a anunţat luni guvernatorul acestui stat din sudul Statelor Unite, Henry McMaster, citat de AFP.
 
"În weekend, am ratificat o lege care va permite statului să aplice pedeapsa cu moartea. Familiile şi apropiaţii victimelor au dreptul să ţină doliu şi să obţină dreptate prin lege. Acum, putem face asta", a explicat Henry McMaster pe Twitter.
 
Aceast republican, favorabil pedepsei capitale, doreşte să reia execuţiile în statul său după o pauză de zece ani din cauza lipsei de substanţe utilizate în injecţiile letale. Legea, semnată vineri, face ca scaunul electric să fie prima opţiune a unui condamnat la moarte în locul injecţiei letale şi permite formarea unui pluton de execuţie, care devine a doua opţiune.
 
Execuţia prin injectare va redeveni opţiunea prioritară atunci când substanţele necesare vor fi disponibile din nou, potrivit textului. Până în prezent, un condamnat la moarte trebuia să aleagă între scaunul electric şi injecţie, ultima opţiune fiind automată dacă refuza să aleagă.
 
Organizaţia de ajutorare a deţinuţilor Incarcerated Outreach Network, cu sediul în Carolina de Sud, a denunţat pe Twitter o decizie "îngrozitoare, şocantă şi abominabilă". Scaunul electric, supranumit "Old Sparky", nu a mai fost utilizat din 2008, iar ultima execuţie prin injecţie a fost în mai 2011, potrivit Departamentului penitenciarelor de stat şi al mass-media locale.
 
Carolina de Sud este al patrulea stat american care permite aplicarea pedepsei cu moartea printr-un pluton de execuţie, alături de Mississippi, Oklahoma şi Utah, potrivit Centrului de informare asupra pedepsei cu moartea (DPIC). Doar trei condamnaţi au murit în faţa unui pluton de execuţie, toţi în Utah, după restabilirea pedepsei cu moartea de Curtea Supremă în 1976, potrivit DPIC.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Dr. No
18.05.2021, 10:53:14

Si pentru cei care falsifica grosolan alegeri prezidentiale ???

-6 (10 voturi)
Stefan din Nord
18.05.2021, 11:09:53

America a ramas cantonata in secolul al XIX-lea . Rusine . Se pot lua de mana cu cei din N Korea in aceasta privinta .

-4 (4 voturi)
tomas frank
18.05.2021, 12:38:04

SUA -prima democratie din lume isi perfectioneaza tot mai mult metodele de executie a criminalilor , in timp ce in Europa aceasta pedeapsa mai mult decit necesara este abolita ! Un criminal precum cel care si-a ucis nevasta si copilul pe treptele bisericii pedeapsa cu moartea este solutia optima ! Bande de teroristi descreierati comit atentate , omoruri grave - explu la Bataclan in Franta (120 de morti ) , la Charlie Hebdo , etc si altii nenumarati sint lasati in viata , tinuti in inchisori confortabile pe cheltuiala contribuabililor lipsitio de orice securitate . Pedeapsa cu moartea este mai mult decit necesara : pt tentatuva sau crima , viol cu consecinte grave , furt din avutul public - peste 500. 000 de euro valoare ( expl. Mazare , Dragnea , A Nastase , Marin Oprisan , Radu Berceanu , A Videanu ,etc , etc ) Intr-o tara corupta genetic , fara nicio alta posibilitate de ,, vindecare'' , pedeapsa cu moartea este mai mult decit necesara !

Modifică Setările