Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Obama, presat de oficialii europeni să dea explicaţii în scandalul programului secret de supraveghere. Casa Albă refuză să comenteze informaţiile

0
11 Jun 2013 02:40:48
Autor: Iulia Marin
Preşedintele american Barack Obama FOTO Reuters
Preşedintele american Barack Obama FOTO Reuters

Casa Albă nu va face comentarii în legătură cu ancheta referitoare la scurgerea de informaţii privind programul secret de supraveghere al SUA şi nici cu privire la Edward Snowden, care a declarat că este sursa acestei scurgeri de informaţii, în ciuda reacţiilor pe care dezvăluirile fostului angajat al CIA le-au stârnit în Europa.

„Vă spun de la început, este evident că problema este anchetată“, a spus Carney, potrivit agenţiei Reuters, precizând că nu este în măsură să facă vreun comentariu în legătură cu Snowden sau cu poziţia preşedintelui american Barack Obama.

Oficialul de la Casa Albă a adăugat că Obama a fost informat cu privire la evoluţia incidentului, dar a refuzat să spună dacă preşedintele american a urmărit interviul video cu Edward Snowden, publicat duminică de cotidianul britanic „The Guardian“.

Carney a apărat abordarea generală a administraţiei privind securitatea naţională şi programele clasificate de supraveghere, afirmând că este normal pentru un program să poată vedea date străine şi privind potenţiali terorişti străini, transmite Xinhua.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat, totodată, că nu se aşteaptă ca dezbaterea privind programul de supraveghere al SUA să eclipseze vizita preşedintelui Barack Obama în Europa, de săptămâna viitoare, la summitul G8 şi la Berlin.

Pe de altă parte, preşedintele american se confruntă cu o serie de reacţii negative, în urma informaţiilor dezvăluite de Edward Snowden. Oficialii din capitalele europene au cerut răspunsuri prompte din partea autorităţilor americane, arătând că programele de supraveghere sunt inacceptabile, ilegale şi reprezintă o încălcare serioasă a drepturilor omului, scrie „The Guardian“.

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat că va insista ca Obama să explice informaţiile furnizate de către Snowden, în timp ce şefa Comisiei Europene, Viviane Reding, a adăugat că „protejarea datelor personale nu este un lux, ci un drept fundamental“. 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările