Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Ce aduce Trump pentru comunitatea LGBT?

50
10 Nov 2016 12:36:38
Vlad Viski
Noul vice-preşedinte american, ultra-conservatorul Mike Pence
Noul vice-preşedinte american, ultra-conservatorul Mike Pence

„Cu privire la drepturile gay-ilor şi lesbienelor, poziţia mea a fost constantă (…). Cred în tratamentul egal al tuturor în faţa legii (…) statul nu ar trebui să discrimineze oameni pe baza orientării lor sexuale. Când începi să tratezi oameni diferit, pentru că sunt diferiţi, drumul acesta duce spre degradarea libertăţilor, poate avea consecinţe negative.”

Cuvintele de mai sus îi aparţin lui Barack Obama şi au fost rostite în Kenya, în 2015. Deşi fusese „avertizat” să nu se aventureze în a vorbi despre drepturi gay într-o ţară care încă criminalizează homosexualitatea, preşedintele american a ţinut să sublinieze importanţa drepturilor gay pentru politica externă americană.

Administraţia Obama s-a remarcat de-a lungul ultimilor 8 ani printr-o schimbare totală de paradigmă în materie de drepturile minorităţilor, inclusiv cele sexuale şi de gen. Avem decizia majoră a Curţii Supreme, care a legalizat căsătoriile gay în întreaga ţară, însă mai sunt o serie de paşi extrem de importanţi făcuţi în direcţia extinderii protecţiei persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane trans).

inclusă în Strategia de Securitate Naţională ca obiectiv de siguranţă naţională, politica „Don’t Ask, Don’t Tell”, care interzicea gay-ilor şi lesbienelor să servească deschis în armată, a fost abrogată în 2010, iar anul acesta acelaşi lucru s-a întâmplat cu o politică similară adresată persoanelor transgender. Remarcaţi că strategia administraţiei americane a fost de includere a cauzei LGBT în aparatul militarizat, până la cel mai înalt nivel. Cauza LGBT a devenit, astfel, definitorie pentru promovarea intereselor americane în lume.

(...) în continuare SUA nu are o legislaţie federală anti-discriminare care să includă orientarea sexuală sau identitatea de gen, zeci de persoane transgender sunt ucise anual, există o interdicţie de a dona sânge adresată persoanelor LGBT, iar 40% din persoanele fără adăpost din SUA sunt LGBT!

Pe plan intern, Obama a recurs şi la gesturi simbolice, şi la schimbări la nivel de politici publice federale. Vorbim despre numirea a sute de judecători LGBT în curţile federale, despre Matthew Sheppard Act, care extinde legislaţia penală de „hate crimes” pentru a include criteriile orientării sexuale şi identităţii de gen, sau despre numeroase schimbări administrative pentru a proteja persoanele transgender în materie de angajare în sistemul public federal. La nivel de autorităţi federale în domeniul educaţiei, Obama a promovat politici inclusive, a desemnat vârstnicii LGBT categorie vulnerabilă, a acordat granturi federale de milioane de dolari pentru proiecte vizând tinerii LGBT din orfelinate, dezvoltarea unor institute naţionale privind comunitatea LGBT.

persoanele fără adăpost din SUA sunt LGBT! Drepturi egale, politici inclusive, însă doar pentru o parte a comunităţii LGBT. Cealaltă parte, mai săracă, în continuare marginalizată, exclusă, lipsită de oportunităţi.

O atenţie deosebită trebuie acordată noului vice-preşedinte american, Mike Pence, un campion anti-LGBT al mişcării de dreapta americane.

Aşadar, după aflarea rezultatelor în alegerile prezidenţiale americane, care va fi direcţia noii administraţii Trump în materie de drepturi LGBT? S-a vorbit destul despre faptul că Donald Trump ar avea o viziune mai relaxată faţă de LGBT. Cumva, din lunga lista de grupuri pe care acesta le-a demonizat, i-au scăpat gay-ii. Un argument usor naiv, mi-aş permite să spun, solidaritatea se exersează împreună cu toate minorităţile şi grupurile marginalizate. Comunitatea LGBT din SUA include femei, musulmani, mexicani, persoane cu disabilităţi, imigranţi (cu documente sau fără). Cu toate acestea, 14% din persoanele auto-identificate ca LGBT la exit poll-uri au pus ştampila pe Donald Trump. 

O atenţie deosebită trebuie acordată noului vice-preşedinte american, Mike Pence, un campion anti-LGBT al mişcării de dreapta americane. Pence, din poziţia de guvernator al statului Indiana, a devenit faimos prin promovarea şi promulgarea unei legislaţii care ar permite business-urilor să refuze să servească clienţi LGBT, pe baza unor considerente de natură religioasă. Acelaşi Pence se opune interzicerii „terapiei de conversie” a persoanelor gay, atacă fără echivoc căsătoriile gay şi adopţiile de către cupluri formate din persoane de acelaşi sex şi a declarat public că va lupta pentru abrogarea politicilor publice promovate de Obama.

Un alt aspect extrem de important are a face cu Curtea Supremă a SUA. Moartea judecătorului conservator Antonin Scalia a eliberat deja un loc care trebuie suplinit şi există probabilitatea vacantării altor două-trei locuri în următorii ani. În condiţiile în care mandatele judecătorilor supremi sunt pe viaţă, nominalizările lui Trump vor influenţa componenţa şi direcţia curţii pentru următoarele decenii. Fie că vorbim despre legalizarea căsătoriilor gay în întreaga SUA, de drepturile reproductive ale femeilor, sau de legislaţia privind dreptul la vot al minorităţilor, există un pericol real ca drepturi deja câştigate să fie suprimate urmare a unei curţi conservatoare. Dacă am mai include pe listă şi cazul Citizens United, decizia care a legalizat accesul neîngrădit al capitalului privat în jocul politic american, vedem cât de sumbră este perspectiva pentru anii care vin.

(...) vom vedea establishmentul republican populând birourile din Washington, mari oameni de afaceri vor prelua direct frâiele guvernului american, iar retorica anti-LGBT va fi, cel mai probabil, promovată la nivel de politici publice. 

După o campanie bazată pe ură, sloganuri goale şi lipsite de conţinut, un discurs fascist de demonizare a diverselor clase sociale, lumea se întreabă ce va urma, care vor fi paşii lui Donald Trump şi a acoliţilor săi. Cert este că vom vedea establishmentul republican populând birourile din Washington, mari oameni de afaceri vor prelua direct frâiele guvernului american, iar retorica anti-LGBT va fi, cel mai probabil, promovată la nivel de politici publice. Nu doar persoanele LGBT din SUA vor avea de suferit, ci din întreaga lume. Nu doar persoanele LGBT vor avea de suferit, ci o serie întreagă de alte grupuri. Solidaritatea devine, din nou, cuvântul de ordine în cercurile liberale de la Washington. Refacerea alianţei pe care democraţii americani credeau că o reprezintă. Întrebarea este dacă unele din schimbările promovate de Obama vor fi fost suficient de profunde pentru a le face ireversibile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

50 Comentarii

Gothica TGirl
10.11.2016, 12:45:14

Acum fascista Coalitie pentru Familie anti-gay din Romania are un motiv in plus sa urasca comunitatea LGBT+ ca a ajuns la putere un presedinte ce va distruge tot ce a realizat Obama. United States IS the new Texas.

-22 (28 voturi)
Petronius Arbiter
10.11.2016, 13:04:56

Este o preocupare minoră, faţă de marile schimbări anunţate de The Donald. Sunt chestiuni mai arzătoare la ordinea zilei, decât preţioasele indicaţii ale administraţiei Obama privind simbolul de pe uşa closetului. Vă sugerez să ne ţineţi la curent, în cadrul viguroasei dvs. activităţi, asupra rezolvării nemulţumirii exprimate de partenerul marelui Elton John, care se plângea recent că, dacă soţia unui Lord este apelată Lady, el de ce este ignorat şi nu primeşte un titlu corespunzător ?!

+9 (19 voturi)
gigel gigescu
10.11.2016, 13:27:19

sincer, ma cam doare unde va place voua de ce aduce nou Trump in legatura cu voi. tara arde si baba.....

+6 (14 voturi)
Gogu58(v. II)
10.11.2016, 13:51:11

Nasol daca te doare acolo.....

+9 (11 voturi)
Gogu58(v. II)
10.11.2016, 13:52:00

instituie o strategie oficială a SUA pentru avansarea drepturilor LGBT la nivel internaţional Deci de la Obama ni se trage ?

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (50)