Ce măsuri ia Trump pentru combaterea atacurilor armate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult personal înarmat în şcoli, mai mulţi foşti soldaţi şi revenirea la vechile proceduri disciplinare, acestea sunt recomandările conţinute de un raport al unei comisii create de administraţia Trump după atacul armat comis în luna februarie într-un liceu din Florida, relatează AFP. În plus, administraţia  Trump a decis să interzică dispozitivele de tip "bump stock" (tragere ]n rafală).

Comisia, prezidată de ministra Educaţiei Betsy DeVos, face o serie de recomandări în raportul său pentru a îmbunătăţi securitatea în instituţiile de învăţământ din SUA, în care au avut loc în mod constant atacuri armate.

În urma tragediei de la liceul Parkland, unde un fost elev a ucis 17 persoane pe 14 februarie, un milion de americani au manifestat pentru a cere reguli mai stricte privind armele de foc, în special modificarea vârstei minime la care se poate deţine armă de foc.

Autorii raportului au respins această opţiune, considerată inutilă: "Majoritatea autorilor unor atacuri comise în şcoli aveau arma de la familie sau prieteni", au subliniat ei.

În raportul de 180 de pagini, aceştia recomandă statelor adoptarea de măsuri pentru a confisca mai uşor armele unor persoane considerate periculoase.

Pe de altă parte, ei consideră că este oportună înarmarea personalului, inclusiv a cadrelor didactice, în unele şcoli - mai ales în cele din zonele rurale - pentru a putea "răspunde rapid" la un atac, în aşteptarea poliţiei.

Autorii raportului cer statelor americane să identifice instituţiile care ar putea nevoie de astfel de măsuri.

De asemenea, autorii sugerează facilitarea recrutării de foşti militari sau poliţişti care "pot fi educatori foarte eficienţi".

Deocamdată, administraţia Donald Trump a decis să interzică dispozitivele de tip "bump stock" (tragere în rafală) , ce au rolul de a creşte cadenţa de tragere a armelor semiautomate, care au fost folosite cu efecte devastatoare în mai multe atacuri armate, inclusiv la Las Vegas, în octombrie 2017.

 Matthew Whitaker, procurorul general interimar al SUA, a semnat marţi decretul prin care aceste dispozitive sunt interzise, relatează postul BBC News.

Astfel de dispozitive permit armelor semiautomate să aibă o cadenţă de tragere aproape la fel de ridicată ca a mitralierelor, însă pot fi achiziţionate mult mai facil decât armele automate.

Autorul atacului armat de la Las Vegas, din octombrie 2017, a folosit un astfel de dispozitiv pentru a împuşca sute de persoane la un concert, ucigând 58 de oameni.

 Organizaţia de lobby Gun Owners of America (Deţinătorii de Arme din America, n.red.) au anunţat imediat că vor contesta interdicţia în instanţe, în numele a "jumătate de milion de proprietari de bump stocks" care vor fi forţaţi să renunţe la un "bun de valoare".

Asociaţia Naţională a Armelor de Foc (NRA), care a cerut o revizuire a legislaţiei privind aceste dispozitive după atacul de la Las Vegas, şi-a manifestat "dezamăgirea" în legătură cu interdicţia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite