Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Ce pensie şi ce beneficii va avea Donald Trump ca fost preşedinte. Cum ar putea să le piardă

57
20 Jan 2021 23:50:59
Autor: George-Andrei Cristescu
Preşedintele american Donald Trump părăseşte Casa Albă la încheierea mandatului / FOTO EPA-EFE
Preşedintele american Donald Trump părăseşte Casa Albă la încheierea mandatului / FOTO EPA-EFE

În calitate de fost preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump se va bucura de o pensie anuală de 221.400 de dolari şi alte beneficii care pot ajunge până la un milion de dolari. În funcţie de ce va decide Senatul american în cadrul procesului de suspendare, Trump ar putea, însă, să le piardă.

Conform legii americane, preşedinţii americani demişi în urma unui proces de impeachement îşi pierd dreptul la pensie şi la celelalte beneficii. Cum Trump nu va putea fi demis de către Senat, acesta ducându-şi deja la capăt mandatul, ar putea fi nevoie de un vot suplimentar pentru ca Trump să-şi piardă dreptul la acest beneficii, conform unui exper citat de CNN.

Nu există un singur punct de vedere în această problemă, unii experţii întrebându-se dacă chiar şi un astfel de vot suplimentar dat de Senat chiar l-ar face neeligibil pe Trump pentru pensie şi celelalte avantaje.
 
Celelalte beneficii pe care le va primi Trump, pe lângă pensie, sunt substanţiale: indemnizaţiile de călătorie, spaţiul pentru birou şi salariul personalului pot depăşi 1 milion de dolari anual pentru un fost preşedinte. 
 
Conform analizei realizate de Fundaţia Naţională a Contribuabililor, începând cu anul 2000, au fost acordate în total 56 de milioane de dolari sub formă de beneficii celor patru foşti preşedinţi în viaţă.
 
Un expert citat de CNN a spus că unul dintre cele mai costisitoare avantaje pentru foşti preşedinţi este închirierea unui spaţiu de birouri, care nu are limite de cheltuieli. Foştii preşedinţi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama au avut fiecare costuri de peste 500.000 de dolari cu chiria anul trecut, în timp ce chiria lui Jimmy Carter costa doar 118.000 de dolari pe an.
 
Un beneficiu la care Trump nu are dreptul, dar pe care îl primesc alţi foşti preşedinţi este asigurarea de sănătate. Un preşedinte trebuie să aibă cel puţin 5 ani de mandat pentru a obţine acest avantaj, deci nici Trump, nici Carter nu se califică.
 
Pensia ar putea să nu conteze atât de mult pentru Trump, care, potrivit Casei Albe, şi-a donat salariul prezidenţial anual de 400.000 de dolari diferitelor departamente guvernamentale în timp ce era în funcţie.
 
Legea care stabileşte pensiile prezidenţiale a fost adoptată în 1958, când Harry Truman, pe atunci unul dintre cei doi foşti preşedinţi în viaţă, se confrunta cu probleme financiare. În ultimii ani, însă, mai multe voci au susţinut reducerea sau chiar anularea acestor beneficii de care se bucură foştii preşedinţii, mai ales în contextul în care aceştia pot câştiga sume semnificative debani din cărţile pe care le scriu şi diferite conferinţe pe care le susţin.
 
Mult mai important pentru Trump este dreptul de a candida din nou pentru o funcţie publică, acesta făcându-şi cunoscută dorinţa de a participa la alegerile din 2023. Dacă va fi condamnat în Senat, Trump ar putea să-şi piardă acest drept. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

Camelia Sorescu
21.01.2021, 00:13:34

Donald Trump va avea o pensie de serviciu, ca orice fost președinte. Joe Biden, însă o primește probabil în deja avans sub denumirea de Pensie de handicap împreună cu o primă de regenerare neuronală vegetativă de la Partidul Comunist Chinez.

-7 (19 voturi)
Ncita Co
21.01.2021, 00:25:44

Pensia lui trumpulache (ocnaș #80393834) va fi o coajă de pâine, după o zi de lucru la dărâmat gardu’ cu Mexicu’.

+9 (21 voturi)
todica vila
21.01.2021, 00:32:54

co'ita ai un minus de la baiatu'.....camelia are dreptate

-10 (18 voturi)
Oriana
21.01.2021, 01:09:58

a donat lunar 400.000 de dolari, n-o sa aiba nevoie nici de pensie, la o adica, el face bani grei de cand era tinerel, nu oricine ridica un imperiu fara sa aiba calitati deosebite si fara sa umble cu smecherii ca de-alde clinton -obama - bidon care s-au distins in potlogarii fara sa faca puscarie cum ar merita

-9 (21 voturi)
Clontz Cotorontz
21.01.2021, 01:27:57

Nu poa' sa plateasca datoriile pe care le-a garantat personal nici daca ia pensia asta in perpetuitate ...

+11 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările