Ce răspund experţii la întrebarea dacă Trump Jr a încălcat legea când s-a întâlnit cu avocata rusă suspectată de legături cu Kremlinul? Toate reacţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea dintre fiul cel mare al preşedintelui american Donald Trump şi avocata rusă Natalia Veselniţkaia, care i-ar fi sugerat că deţine informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton, a generat un nou scandal de proporţii ce zdruncină din temelii actuala administraţie de la Casa Albă, iar tot mai multe voci spun că este posibil ca Donald Trump Jr să fi încălcat legea. AFP a discutat cu o serie de experţi care au explicat situaţia.

Ce lege este posibil să fi încălcat Donald Trump Jr?

Cea mai incriminatoare dezvăluire, spun experţii care au discutat cu AFP, o reprezintă e-mailurile publicate de Trump Jr. pe contul său de Twitter, în care afirmă că i-ar „plăcea mult“ să audă ce au de spus ruşii despre fosta adversară din campanie a tatălui său, candidata democrată Hillary Clinton.

„Dacă este ceea ce spui, mi-ar plăcea foarte mult“, a răspuns el la câteva minute după ce a fost anunţat că avocata Natalia Veselniţkaia are informaţii care ar putea să o „incrimineze“ pe Hillary Clinton.

Brandon Garrett, professor de drept la Universitatea Virginia, aminteşte că, după Watergate, legea federală interzice orice contribuţie sau promisiune de contribuţie externă, directă sau indirectă, la alegerile americane.

Legea interzice orice donaţie sau oferirea a „orice de valoare“, ceea ce ar putea include informaţii, potrivit expertului.

O altă posibilă problemă pentru Trump Jr este legea conspiraţiei, care este amplă.

„Nu este nevoie să comiţi o infracţiune, tentativa este suficientă“, spune Garrett. „Poate fi găsit vinovat de conspiraţie“, adaugă el.

Cu alte cuvinte, simplul fapt că a mers la o întâlnire încercând să obţină informaţii poate fi suficient pentru a dovedi intenţia.

Pe de altă parte, Daniel Tokaji, expert în legea electorală la Universitatea Ohio, avertizează că acţionarea lui Trump Jr în justiţie prin interpretarea informaţiilor drept o „contribuţie“ poate ridica semne de întrebare „foarte grave privind libertatea de exprimare“ şi poate avea „implicaţii tulburătoare“.

El a avertizat că „ar putea interzice unei echipe de campanie să strângă informaţii despre o campanie rivală“.

Nici Susan Klein, professor de drept la Universitatea Texas, nu crede că Trump Jr. poate fi urmărit în justiţie numai pentru că a vorbit, „cu excepţia cazului în care a plătit (pentru informaţii - n. red.) sau a oferit ceva la schimb“. Deocamdată nimic nu sugerează că s-ar fi întâmplat acest lucru.

Cine decide dacă există un caz?

Comisia Electorală Federală este cea care decide, în mod normal, dacă a fost încălcată legea, explică Tokaji. Însă, cum aceasta este împărţită în trei democraţi şi trei republicani, „este foarte puţin probabil să ia măsuri“, a adăugat el.

Teoretic, Parchetul din Manhattan, în circumscripţia căruia se află Trump Tower, unde a avut loc întâlnirea, ar putea deschide, de asemenea, un dosar.

Cel mai probabil, însă, este ca fostul director FBI Robert Mueller, procuror special pentru anchetarea posibilelor legături dintre echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia, să hotărască dacă se poate vorbi de un caz judiciar sau nu, a subliniat expertul.

Indiferent dacă a fost încălcată sau nu legea electorală, Tokaji consideră că ar trebui deschisă o anchetă.

„Este destul de tulburător (…) că cineva care este posibil să acţioneze în numele unei puteri străine să colaboreze cu persoane de la vârful“ campaniei electorale prezidenţiale, a subliniat el.

A trădat Trump Jr?

Aleşii democraţi din Congres au folosit termenul „trădare“ marţi, însă experţii cu care au discutat cu jurnaliştii AFP se îndoiesc că este cazul de aşa ceva.

„A avea pur şi simplu contact cu o ţară străină, chiar şi cu un adversar extern - nu suntem în război - nu implică spionaj sau trădare“, a atras atenţia Joshua Dressler, profesor de drept la Universitatea Ohio.

„Pentru a vorbi de trădare, trebuie să demonstrezi că (vinovaţii - n. red.) au intenţionat să facă rău propriei ţări. Acesta este un argument extreme“, a adăugat el.

Cum se apără Trump Jr

Fiul cel mare al liderului de la Casa Albă a declarat că întâlnirea nu a reprezentat nimic, doar că a gestionat greşit întreaga situaţie.

„Nu. A fost un nimic. Nu aveam ce să-i spun. Adică, nu mi-aş fi amintit de această întâlnire dacă voi nu aţi fi început să săpaţi prin chestia asta. Practic, au fost 20 de minute irosite, ceea ce este trist“, a declarat Donald Trump Jr. într-o intervenţie pentru Fox News.

Donald trump Jr. susţine că nu i-a spus în niciun moment tatălui său despre întâlnirea sa cu avocata rusă.

Reacţia lui Donald Trump

La rândul său, preşedintele american i-a luat apărarea fiului său şi i-a aplaudat transparenţa.

„Fiul meu Donald a făcut o treabă bună noaptea trecută. A fost deschis, transparent şi nevinovat. Aceasta este cea mai mare Vânătoare de Vrăjitoare din istoria politică. Trist!“, a scris Trump pe contul său de Twitter. 

Acest tweet a fost urmat de un altul în care Trump acuză din nou presa de dezinformare. „Ţineţi minte, când auziţi cuvintele «au declarat surse» din partea Presei False, adeseori aceste surse sunt inventate şi nu există“, a scris Trump.

Serghei Lavrov: O „nebunie“

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a descris drept o „nebunie“ faptul că Donald Trump Jr. este criticat pentru că s-a întâlnit cu o avocată rusă în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut din Statele Unite.

„Am aflat cu surprindere că un avocat rus, o femeie, şi fiul lui Trump, sunt acuzaţi pentru că s-au întâlnit“, a spus şeful diplomaţiei ruse în cursul unei vizite la Bruxelles.

„Ce problemă sau ameninţare poate fi în faptul că vorbeşti cu un avocat? Nu ştiam nimic despre această chestiune, am aflat de la televizor“, a adăugat Lavrov.

El a respins din nou acuzaţiile că Rusia s-a amestecat în alegerile din Statele Unite şi a cerut probe în acest sens.

Donald Trump Jr. a participat în iunie 2016 la o întâlnire cu avocata Natalia Veselniţkaia, alături de Jared Kushner şi Paul Manafort - care era atunci directorul campaniei miliardarului republican şi care a fost acuzat că a lucrat pentru fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Veselniţkaia, care ar avea legături cu Kremlinul, i-ar fi sugerat fiului cel mare al lui Trump că are informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton, însă nu i-ar fi divulgat nimic de interes.

Aceasta este pentru prima dată când un apropiat al lui Trump recunoaşte că a avut contacte cu apropiaţi ai Kremlinului în timpul campaniei electorale.

Kremlinul susţine că „nu are nimic de-a face“ cu Veselniţkaia

În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov afirmă că nu ştie nimic despre avocata rusă Natalia Veselniţkaia, puternic angajată în combaterea Legii Magniţki.

„Am spus-o deja că nu ştim nimic despre această poveste, nu am fost niciodată în contact cu această avocată. Ea nu are nimic de-a face cu noi“, a declarat Peskov într-o conferinţă prin telefon cu jurnaliştii. 

Printre altele, Kremlinul a avertizat, miercuri, că Moscova îşi pierde răbdarea în disputa diplomatică cu Statele Unite, care au confiscat, la sfârşitul celui de-al doilea mandat de preşedinte al lui Barack Obama, mai multe proprietăţi diplomatice ale Rusiei în teritoriul american şi au expulzat diplomaţi ruşi. 

„Din punct de vedere al dreptului internaţional, Rusia nu poate aştepta la infinit, fără a lua nicio măsură de răspuns“, a avertizat Peskov.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite