Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Cea mai semnificativă modernizare nucleară a NATO din anii 1980. SUA au lansat în producţie primul prototip al bombei atomice modernizate B61

12
3 Dec 2021 06:44:37
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: pixabay.com / Avionul F-35 Lightning II poate purta bombe nucleare de nouă generaţie.
Foto: pixabay.com / Avionul F-35 Lightning II poate purta bombe nucleare de nouă generaţie.

Statele Unite au lansat în producţie primul prototip al bombei atomice B61 modernizate, conform  unui anunţ al Administraţiei Naţionale pentru Securitate Nucleară (NSNS) din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA.

Prototipul bombei, numit B61-12 a fost fabricat pe 23 noiembrie, aşa cum se precizează în comunicatul difuzat de Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară. Se preconizează că noul tip de muniţie nucleară va înlocui trei dintre cele patru tipuri de muniţie de acest gen, care au intrat în funcţiune în 1968. Focosul modernizat va înlocui versiunile B61-3, B61-4 şi B61-7.

Potrivit NSNS, ca urmare a modernizării, durata de funcţionare a bombei va creşte „cu cel puţin 20 de ani”.

„NSNF se aşteaptă ca producţia completă [pe loturi] de B61-12 să înceapă în mai 2022, finalizarea tuturor [acestor] focoase nucleare urmând a se produce până în anul 2026”, se arată în declaraţie.

Bomba B61-12 va diferi de predecesoarea sa, în special, prin absenţa unei paraşute şi prin prezenţa unei noi secţiuni de coadă cu un sistem de ghidare inerţială, care creşte precizia lovirii.

Conform lui Jill Hruby, şeful NSNS, ca urmare a modernizării, puterea bombei în echivalent TNT va scădea şi ea. Cu toate acestea, „nu se vor modifica specificaţiile militare” ale muniţiei şi, de asemenea, va creşte siguranţa şi fiabilitatea acesteia, a spus Khrubi.

Potrivit informaţiilor furnizate, bomba B61-12 este destinată atât pentru „platformele” disponibile în prezent, cât şi pentru o serie de echipamente militare ce vor fi livrate în următorii ani. Ca urmare a modernizării, „toate componentele nucleare şi nenucleare ale bombei” au fost actualizate sau înlocuite, a explicat NSAU.
Complexul militar nuclear al SUA este administrat de Departamentul pentru Energie al SUA.

Primul test al B61-12 fără detonarea unei sarcini atomice a avut loc în Statele Unite pe 1 iulie 2015.

Hans Christensen, director de proiecte de informare legate de sfera nucleară în cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani, a declarat că Statele Unite dezvoltă prima bombă atomică ghidată din arsenalul său.

Dacă ţinem cont de faptul că bomba B61-12 poate fi transportată de avionul de vânătoare-bombardament american de generaţia a cincea F-35 şi că o astfel de muniţie este planificată a fi dislocată în Europa, atunci trebuie concluzionat că aceasta reprezintă „cea mai semnificativă modernizare nucleară a NATO din anii 1980”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Biet
3.12.2021, 06:57:09

Va fi interesant cand o sa inceapa avioanele F35 incarcate cu bombe nucleare modernizate , sa se prabuseasca la decolare .

-12 (18 voturi)
Calinesteanu Costin
3.12.2021, 07:38:38

Ar fi interesant cum o sa arate cocina euro-asiatica dupa un bombardament . O sa aiba piticul pantalonii maro si toti ,,bietii" troli vor da buzna sa-i acopere dosul cu limbile?

+11 (15 voturi)
Minus
3.12.2021, 08:00:28

un avion cu bombe nucleare dacă cade nu are loc detonarea nucleară aşa la impact, altfel apare ciuperca nucleară, este nevoie de niste coduri, însă zona va fi împânzită de soldaţi şi vor recupera toate resturile- dacă va cădea, dar dacă şi cu parcă parcă se plimbau cu-o barcă

-23 (31 voturi)
v g
3.12.2021, 08:01:21

Pe bune? Ce vise erotice ai! Nu te-ai scapat pe tine de atata placere? Acu ia, gata cu visurile, jos din pat si du-te si ia-ti medicamentele ca altfel primesti iar camasa cu maneci lungi.

+3 (5 voturi)
Grigore Pintea
3.12.2021, 08:08:44

In contextul isteriei generale legate de poluare si de schimbarile climatice generate(zic unii) de activitatile umane, eu cred ca aceasta bomba este cel putin ecologica, prietenoasa cu mediul. In anii trecuti ne dadeam cu fundul de pamant pentru ca autoturismele VW, printr-un soft adecvat, pacaleau aparatele de testare la emisii, respectiv aveau euro 5 si erau cotate ca ar avea euro 6, insa despre poluarea produsa de activitatile militare nu sufla nimeni nicio vorba. Mii de tone de bombe lansate in diverse locuri din lume pentru "democratizare" , avioane militare care sunt angrenate zilnic in activitati de patrulare si vehicule terestre poluante care otravesc atmosfera, anuleaza practic toate eforturile sectorului civil in a reduce poluarea.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările