Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Cel mai mare avion comercial electric din lume a efectuat zborul său inaugural în această săptămână, în Statele Unite

16
31 May 2020 06:29:56
Autor: News.ro
Avionul Cessna 208B Grand Caravan a decolat joi de pe un aeroport din Washington. FOTO magniX
Avionul Cessna 208B Grand Caravan a decolat joi de pe un aeroport din Washington. FOTO magniX

Cel mai mare avion comercial în totalitate electric a finalizat în această săptămână zborul su inaugural, în Sttele Unite, relateză Reuters.

Avionul Cessna 208B Grand Caravan a decolat joi de pe un aeroport din Moses Lake, Washington, fiind dotat cu un motor de 750 de cai putere, integral electric, dezvoltat de o companie din Redmond, numită magniX.
 
Lucrările de convertire a avionului au fost efectuate de magniX şi o altă companie, numită AeroTEC. 
 
„Avionul simbol Caravan a fost folosit decenii întregi pentru transportul pe distanţe scurte al oamenilor şi bunurilor. Acest prim zbor al eCaravan este încă un pas către operarea acestui avion destinat curselor pe distanţe medii la o fracţiune din costurile actuale, cu zero emisii, dinspre şi către aeroporturi mici”, a declarat Roei Ganzarski, directorul general al magniX.
 
„Acest avion comercial electric va permite servicii de zbor pentru oameni şi bunuri într-un mod care până acum nu era posibil”, a adăugat Ganzarski.
 
Primul zbor test din lume al unui avion integral electric cu destinaţie comercială a avut loc în decembrie 2019, în Canada. Hidroavionul DHC-2 de Havilland Beaver utilizat în zborul respectiv a fost dotat la rândul său cu un motor fabricat de magniX.
 
Potrivit Consiliului Internaţional pentru transporturi Nepoluante (International Council on Clean Transportation), „aviaţia comercială este responsabilă de circa 2% din emisiile globale de carbon. La nivelul sectorului transporturilor, aceasta generează aproximativ 12% din emisiile de dioxid de carbon”.
 
Pentru a reduce impactul aviaţiei asupra mediului, unele companii aeriene, cum ar fi KLM, au utilizat biocarburanţi pentru avioane.
 
În ultimii câţiva ani, au efectuat zboruri o serie de avioane inovatoare.
 
În 2016, Solar Impulse 2, un avion cu echipaj uman alimentat cu energie solară a reuşit să înconjoare globul fără să folosească carburant. Călătoria a avut loc în 17 etape.
 
În 2018, un avion solar fără echipaj uman, construit de grupul european Airbus, a finalizat un zbor inaugural care a durat 25 de zile, 23 de ore şi 57 de minute.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Dan T
31.05.2020, 08:57:28

Daca avionul cu motor electric se bazeaza pe baterii, doar amana poluarea planetei-reciclarea bateriilor este o problema nerezolvata la nivel mondial, ce sa mai vorbim de costuri.

+5 (5 voturi)
geek-a-contra
31.05.2020, 09:53:30

in primul rind, cum definesti notiunea de "reciclare"? ce anume vrei sa reciclezi? bateriile li-ion, la nivelul tehnologiilor actuale, din pdv al materiilor prime se pot recicla cam 80%. desi legislatia cere 50%. stii cam la ce nivel se ridica reciclarea componentelor din sistemele de motorizare clasice? de ce natura sint elementele poluante rezultate din reciclarea bateriilor li-ion? vs natura poluantilor din folosirea motoarelor clasice.... pe cit punem pariu ca nu stiai de chestiile astea. si ca notiunea, in sine, de reciclare iti este neclara, doar un slogan...

-4 (4 voturi)
Caius Iulius Caesar
31.05.2020, 10:04:59

Adevarul domnule G-a-c este la mijloc: intr-adevar este o problema reciclarea marilor baterii pentru auto si altele asemenea, deoarece contin compusi chimici foarte toxici pentru mediu, chiar daca aveti dreptate cu recuperarea metalelor strategice in proportie satisfacatoare. Cu stima

+3 (3 voturi)
geek-a-contra
31.05.2020, 11:52:58

@ caesar: despre care tipuri de baterii este vorba? despre care compusi chimici vorbim?

-1 (1 vot)
un motan intransigent
31.05.2020, 14:13:32

#geek-a-contra, Domnule, daca esti specialist in problema, zi-ne si noua din ce stii, ca d-aia stam pe forum, nu doar sa barfim politica! Informatiile din domeniul asta sunt chiar interesante si, prezentate succint, se constituie in "cunoastere". Zic rau? Si ti-om multumi!

Vezi toate comentariile (16)