Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Cel mai rezistent material din lume este mai subţire ca o foaie de hârtie, dar tare ca diamantul

22
2 Jan 2018 17:02:22
Autor: Viorica Marin

O echipă de cercetători de la Universitatea City din New York a obţinut un material la fel de rezistent ca armura, care să poată opri gloanţele, însă extrem de subţire şi comod la purtare.

Secretul este grafenul, un material foarte subţire, care este format din straturi de atomi de carbon legaţi între ei. Un strat de grafen este de un milion de ori mai subţire ca o foaie de hârtie, însă extrem de rezistent.
 
Însă dacă aplicăm două straturi de grafen, unul peste altul, vom obţine diamen, un nou material, care poate fi la fel de tare că diamantul. O haina făcută dintr-un asemenea material ar fi asemeni unei armuri şi ar putea opri gloanţele.
 
Este interesant însă că diamenul se întăreşte numai atunci când două straturi de grafen sunt puse unul deasupra celuilalt. Dacă sunt folosite mai multe straturi de grafen, fenomenul de întărire nu mai apare.
 
Un singur strat de grafen se numeşte grafit şi se simte moale la atingere. Când sunt unite două straturi de grafit şi se aplică presiune pe ele, atunci materialul devine extrem de tare, ca un diamant.
 
Diamenul va putea fi folosit pentru confecţionarea de îmbrăcăminte de protecţie, indispensabilă mai ales soldaţilor care luptă pe front.
 
Grafenul a fost descoperit de savanţii ruşi Geim şi Novoselov, care au primit şi premiul Nobel şi care locuiesc în Marea Britanie.

Are şi proprietăţi electrice deosebite şi este extrem de rezistent: benzile de grafen sunt de două sute de ori mai rezistente decât oţelul. În plus, grafenul are o conductivitate termică excelentă şi este aproape transparent.
În revista  Science a fost descris un experiment: pe de o parte a membranei de grafen au plasat vodcă, apoi prin membrană trecea numai apa, lăsând pe cealaltă parte alcoolul care cu fiecare oră doar se întărea. Aceste materiale au început deja să schimbe lumea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Gigi Fular
2.01.2018, 17:45:47

Cristoase, ce traducere...!!!

+7 (7 voturi)
Tomescu Tom
2.01.2018, 17:53:01

Adica vom avea niste razboaie mai " sigure " .. ? E tot ce ai putut gandi ?

+2 (2 voturi)
Aurel Paun
2.01.2018, 18:10:19

Despre grafen se stie de cativa ani, ma mir ca americanii inca nu au inceput sa-l foloseasca in diferite domenii, intr-un strat sau doua, cum arata articolul de fata.

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
2.01.2018, 19:09:18

Comentariu considerat abuziv.

Remus Octavian Mocanu
2.01.2018, 20:28:22

"Universitatea City din New York" Tare traducerea, probabil e opera lui google.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările