Cercetătorii îl contrazic pe Trump: armele chiar ucid, iar cei care comit masacre nu suferă neapărat de o boală psihică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

După un atac armat, mulţi politicieni americani se grăbesc să găsească explicaţia în faptul că aceşti oameni au probleme mintale. Reporterii de la faţa locului comentează masacrele în aceiaşi termeni doar un pic mai nuanţat: ei spun că trăgătorii sunt singuratici şi instabili din punct de vedere mintal, relatează Washington Post.

„Boala psihică şi ura sunt cele care apasă pe trăgaci, şi nu arma de foc”, a spus luni preşedintele Trump, adresându-se naţiunii după ce cele două masacre care au avut loc în SUA în decurs de 24 de ore.

Studiile privind trăgătorii care ucid în masă arată însă că doar o mică parte dintre aceştia au cu adevărat probleme de sănătate mintală, o seamă de alţi factori având o mai mare greutate: resentimente puternice, dorinţa de a dobândi faimă, imitaţia altor trăgători, istoric de violenţa domestică, narcisism şi accesul la arme de foc. 

Mulţi cercetători au subliniat faptul că aceşti oameni se simt furioşi din cauza unor nedreptăţi suferite şi tind să fie resentimentari şi violenţi cu familiile lor.

„Este tentant să încercăm să găsim cea mai la îndemână soluţie şi să punem totul în cârma ei”, a spus Jeffrey Swanson, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale de la Universitatea Duke.

„Faptul ca cineva se duce să masacreze nişte străini nu indică o minte sănătoasă, dar asta nu înseamnă că suferă de o boală psihică”, a spus acesta.

Un raport din 2018 al FBI, făcut pe 63 de trăgători, a arătat că doar un sfert dintre ei fuseseră diagnosticaţi cu o boală psihică: şi doar trei dintre aceştia aveau o tulburare psihotică.

Cercetătorii au demontat şi altă explicaţie la fel de comună printre politicieni: aceea că jocurile video violente incită la ucideri în masă. Trump a vorbit luni de restricţii asupra jocurilor video „înfiorătoare”.

Un raport din 2004 al Serviciului Secret şi al Departamentului pentru educaţie a arătat că doar 12 la sută din cei care au deschis focul la o şcoală (fiind studiate peste 30 astfel de incidente) erau pasionaţi de jocuri video violente.

„Când politicienii ca Trump perpetuează această poveste, din punctul meu de vedere, dovedesc o mare iresponsabilitate, întrucât este complet fals” a spus Jonathan Metzl, directorul centrului pentru medicină, sănătate şi societate de la Universitatea Vanderbilt

Un sondaj de anul trecut în legătură cu uciderile în masă a arătat că aproape 60 la sută dintre cei intervievaţi sunt de părere că masacrele reflectă eşecul în identificarea şi tratarea oamenilor cu probleme de sănătate mintală, în timp ce doar aproximativ 30 la sută dintre ei le puneau pe seama legislaţiei privind regimului armelor.

„Ironia este că chiar avem nevoie de un sistem mai solid în domeniul sănătăţii mintale a spus Arthur C. Evans Jr., cel care conduce Asociaţia Psihologilor Americani, întrucât mai puţin de jumătate dintre americanii care au nevoie de îngrijire sau consiliere de specialitate primesc acest ajutor, fie din cauza lipsei personalului acolo unde locuiesc, fie pentru că nu şi-l permit.

Oamenii cu probleme psihice grave sunt mai degrabă expuşi violenţelor din partea celorlalţi, iar cele mai multe comportamente violente nu se datorează bolii psihice, ci altor factori.

„Ne place să credem că cei care ucid suferă de o boală psihică”, a spus Phillip Resnick, psihiatru criminalist care a lucrat la cazuri de ucidere în masă. Dar, spune el, „nu trebuie să uităm, oamenii omoară din tot soiul de motive: profit, dragoste sau lăcomie.”

Militanţii în domeniul sănătăţii mintale spun că comentarii precum cele ale Trump că trăgătorii sunt „monştri bolnavi psihic” pot exacerba stereotipurile privind boala psihică şi întări stigmatul ce planează asupra acestor persoane.

„Atunci când arunci vina pe cei cu boli psihice pentru lucruri precum mascarele nu doar că eşti departe departe de adevăr… ci îi opreşti pe oameni în a cere ajutor”, pentru că „răspândeşti temeri nejustificate în legătură cu cei care care au o tulburare mintală”.

Studiul din 2018 al FBI a descoperit că autorii masacrelor au fost supuşi unor factori stresanţi în anul de dinainte de atac: presiuni financiare, conflicte cu colegii de clasă sau de muncă şi abuz de substanţe. Cei mai mulţi dintre trăgători manifestau între patru şi cinci comportamente alarmante pe care cei din jur le puteau observa – cele mai frecvente fiind preocupările în legătură cu sănătatea mintală, conflicte interpersonale sau intenţii violente manifeste.

Cercetătorii spun că alte ţări au incidenţe similare ale bolilor psihice, dar nu şi ale morţii prin împuşcare.

America are aproape 400 de milioane de arme de foc aflate în posesia civililor, şi anume 120.5 de arume la 100 de rezidenţi, adică mai multe arme decât oameni.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite