Americanii şi ruşii, împreună pentru o megabombă nucleară cu care să distrugă asteroizii care ameninţă Pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un asteroid loveşte Pământul: scenariul pe care încearcă să-l evite cercetătorii americani şi ruşi
Un asteroid loveşte Pământul: scenariul pe care încearcă să-l evite cercetătorii americani şi ruşi

Deşi Statele Unite ale Americii şi Rusia au fost rivale în timpul Războiului Rece, cercetătorii din cele două ţări par dornici să colaboreze pentru a crea cea mai mare bombă nucleară de până acum, potrivit geofizicianului american H. Jay Melosh, care a participat în 1995 la o întâlnire a specialiştilor în fabricarea armelor nucleare. Bomba ar avea scopul protejării Terrei de ameninţarea asteroizilor.

După ce Edward Teller, creatorul bombei cu hidrogen, i-a avertizat pe experţi care au participat la reuniunea din 1995 la Laboratorul Lawrence Livermore din California că ar trebui să aibă în vedere construirea unei noi şi uriaşe arme nucleare care să orbiteze în jurul Pământului, mai mulţi cercetători ruşi s-au arătat dispuşi să colaboreze.

„A fost ciudat să văd că aceşti fabricanţi de arme doreau să lucreze împreună, pentru a crea cea mai mare bombă care ar putea exista verodată”, îşi aminteşte Melosh, expert în geoştiinţă după care a fost numit un asteroid.

De atunci, Melosh încearcă să-i convingă pe specialiştii care încă preferă această soluţie să acorde mai multă atenţie unei alternative care să nu întrebuinţeze armele nucleare, cum ar fi un sistem ce ar putea schimba traiectoria corpurilor extraterestre. Americanul argumentează că schimbarea traseului corpurilor cereşti este o metodă mult mai fezabilă şi sigură.

Cu toate acestea, Secretarul american pentru Energie Ernest Monitz a semnat luna trecută un acord cu Rusia, prin care ar putea fi iniţiată o colaborare între experţii în fabricarea armelor nucleare din cele două ţări, în ciuda campaniei lui Melosh.

Deşi preşedintele Barack Obama a promis în campania electorală că va face tot posibilul pentru a contribui la crearea unei lumi mai sigure, fără ameninţarea armelor nucleare, NASA cheltuie anual sute de mii de dolari pentru a studia folosirea bombelor atomice împotriva asteroizilor, iar laboratoarele americane de cercetare sunt tot mai deschise colaborărilor cu specialiştii ruşi.

În funcţie de munca cercetătorilor, proiectul ar putea încălca mai multe acorduri internaţionale, printre care se numără Tratatul privind Spaţiul Cosmic din 1967, semnat de 129 de ţări, care interzice folosirea armelor nucleare în spaţiu. Unii experţi au avertizat asupra posibilităţii ca detonarea unei arme nucleare în spaţiu să afecteze şi Terra.

 

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite