Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

CIA a dezvăluit misiunile secrete cu porumbei-spioni din timpul Războiului Rece

3
14 Sep 2019 12:44:06
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

CIA a declasificat detalii despre operaţiunile cu porumbei-spioni din timpul Războiului Rece, care arată cum erau antrenate păsările pentru misiuni clandestine de fotografiere a unor zone de interes din fosta Uniunea Sovietică, a informat BBC.

Documentele prezintă şi modul cum erau folosiţi corbi pentru a plasa dispozitive de ascultare pe pervazele unor case şi cum delfinii erau antrenaţi pentru misiuni asemănătoare. 

CIA considera la acel moment că animalele îndeplineau sarcini "unice" pentru operaţiunile pe care le desfăşurau. 

În sediul central din Langley, Virginia, al CIA este un muzeu, din păcate închis în prezent pentru public. În timpul unei vizite pentru un interviu cu directorul de atunci al Agenţiei, reporterul BBC a văzut ceva neobişnuit printre numeroasele dispozitive de spionaj: replica unui porumbel de care era ataşată o cameră video. 

Folosirea porumbeilor pentru comunicare datează de mii de ani, dar în timpul Primul Război Mondial aceştia au fost folosiţi pentru a colecta informaţii secrete.

În Al Doilea Război Mondial o ramură a British intelligence - MI14(d) - a dezvoltat un serviciu secret bazat pe porumbei prin care păsările erau paraşutate în cutii deasupra Europei ocupate. Porumbeii aveau ataşat un chestionar. Peste 1.000 s-au întors cu mesaje care includeau detalii despre locuri în care se aflau rachete V1 şi radarele germane. 

Un mesaj din partea grupului de rezistenţă numit "Leopold Vindictive", a menţionat BBC, a întocmit un raport de 12 pagini care i-a fost trimis direct lui Churchill. După război, un reprezentant al "Pigeon Sub-Committee" a căutat soluţii pentru folosirea porumbeilor în timpul Războiului Rece. Dar cum cele mai multe operaţiuni britanice de spionaj erau blocate, CIA a preluat ideea de a trimite porumbei-spioni. 

Operaţiunea Tacana s-a dezvoltat începând cu anii '60 şi viza pregătirea diferitelor animale, dar şi păsări migratoare care ar fi putut plasa senzori de depistare a armelor chimice sovietice. De asemenea, sunt dovezi că au fost făcute teste de stimulare a creierului câinilor de la distanţă, foarte multe detalii rămânând clasificate, a precizat BBC. 

Operaţiunea Acoustic Kitty presupunea plasarea şi a unor pisici care aveau implantate dispozitive de ascultare. 

În anii '60, documentele arată că CIA a folosit şi delfini pentru "străpungerea porturilor", aflaţi sau nu sub control.  

Potrivit BBC, în Key West, Florida, o echipă de specialişti a încercat să antreneze delfini din specia "de sticlă" să atace nave inamice. Sau să poarte cu ei senzori care să depisteze submarinele nucleare sovietice ori să caute urme de arme radioactive şi biologice din apropierea unor obiective strategice. 

Până în 1967, CIA ajunsese să cheltuiască peste 600.000 de dolari (480.000 de lire sterline) pe trei programe - "Oxygas" pentru delfini, "Axiolite" care implica păsări şi "Kechel" cu câini şi pisici. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Goguţă
14.09.2019, 15:58:56

Documentele prezintă şi modul cum erau folosiţi corbi pentru a plasa dispozitive de ascultare pe pervazele unor case şi cum delfinii erau antrenaţi pentru misiuni asemănătoare. Cum asemanatoare, delfini erau antrenati sa puna microfoane prin case ? Mai terminati cu limbajul asta "inteligent", cum adica "au fost folosiţi pentru a colecta informaţii din domeniul intelligence." mai aveau si ceva ziaristi care erau antrenati sa colecteze informatii din domeniul "stupidity" ? Mai copiii mosului, "intelligence" se traduce prin "spionaj", CIA nu este agentia centrala de inteligenti si de spionaj, SRI nu-i serviciul roman de intelegenti si serviciul roaman de informatii

+1 (1 vot)
ana_
15.09.2019, 21:11:18

Știți, s-a inventat Google Search. „delfini din specia «de sticlă»” sunt de fapt bottlenose dolphin, adică delfinul comun (Flipper!).

Dream Pervertor
18.09.2019, 07:32:59

....porumbei, delfini, etc., etc.! Dar sa nu uitam de viermi!

Modifică Setările