Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Cina intimă dintre secretarul american de Stat, John Kerry, şi preşedintele Assad, care a pus pe jar Statele Unite

12
3 Sep 2013 20:01:15
Autor: Răzvan Cârcu
Bashar al-Assad şi John Kerry, împreună cu soţiile lor la un restaurant de lux din Damasc
Bashar al-Assad şi John Kerry, împreună cu soţiile lor la un restaurant de lux din Damasc

La doar câteva ore după ce secretarul american de Stat, John Kerry, l-a asemănat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad cu Adolf Hitler şi Sadam Hussein, presa britanică a scos la iveală o imagine care a scandalizat opinia publică americană.

În februarie 2009, Kerry a condus o delegaţie formată din membri ai Congresului american care s-a deplasat la Damasc. Pe atunci, actualul secretar de Stat era un simplu senator de Massachusetts care voia să schimbe idei de pace cu Assad.

În cadrul acelei vizite, Kerry şi soţia lui, Teresa Heinz, au ieşit la cină cu Asma şi Bashar al-Assad la restaurantul de lux Naranj din Damasc, iar întâlnirea lor a fost surprinsă de către un fotograf amator. Patru ani mai târziu, când Kerry îl numeşte pe Assad „infractor şi criminal” şi îl acuză de uciderea într-un atac chimic a peste 1.400 de persoane, presa britanică scoate la iveală fotografia, apărută iniţial în „The Weekly Standard”.

Până de curând, Kerry a avut numai cuvinte de laudă la adresa conducătorului sirian. De exemplu, în februarie 2009, după vizita de la Damasc, agenţia France Presse scria:

«Administraţia Obama consideră Siria un pion important pentru eforturile Washingtonului de a reînsufleţi procesul de pace din Orientul Mijlociu», a declarat senatorul american John Kerry, joi, la Damasc

Câteva luni mai târziu, Kerry s-a întâlnit din nou cu Assad. „Senatorul american John Kerry l-a întâlnit pe Bashar al-Assad pentru a doua oară, sâmbătă, pentru discuţii despre «teme regionale»”, relata la acea vreme AFP.

Deşi în 2011, Obama a blocat o nouă vizită a lui Kerry în Siria, actualul secretar de Stat îşi păstra admiraţia pentru şeful de la Damasc:

Consider că preşedintele Assad a fost foarte generos cu mine în ceea ce priveşte discuţiile pe care le-am avut

După ce conflictul din Siria capătă amploare, Kerry pare tot mai rezervat în declaraţii, iar, potrivit ultimelor sale discursuri, pare să-şi fi schimbat cu totul părerea despre Bashar al-Assad.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

barbu brailoiu
3.09.2013, 20:59:11

nu exista consecventa sau principii, ci doar interese. ce sa mai zici de-ai nostri, daca si la un asemenea nivel...?

+12 (12 voturi)
654815544566
3.09.2013, 21:20:52

"a pus pe jar" :))) Ai frate ca pozele astea sunt clasice, in usa. De la hitler incoace toti conducatorii usa au avut legaturi cu tot felul de lepre, pana si cu ceausescu s-au pozat. Mare stire.

+6 (12 voturi)
Joben
3.09.2013, 21:27:40

Comentariu considerat abuziv.

cocor
3.09.2013, 21:32:55

Nimic nou sub soare. politica este politica. Gadaffi si Sarkozi au fost foarte apropiati, expresedintele francez a fost ajutat financiar de Gadaffi in campania electorala...si....Sadam a fost ajutat de americani in razboiul cu Iran...si...Bin Laden a fost ajutat financiar de americani...si....Ceausescu a acceptat in anturajul personal pe Iliescu....si...etc, etc. Asa cum spuneam...politica... Deunazi un prim ministru spune da si deputatul ( aceias persoana ) spune ba...si...

+9 (9 voturi)
anonimus
3.09.2013, 22:22:18

asta nu trebuie sa mire pe nimeni,politicienii isi fac jocul lor si atat.va amintiti de pactul ribbentrop molotov ? nimic nou sub soare.interesele inainte de toate.

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (12)