Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Cine este liderul grupării extremiste „Oath Keepers”, pregătită să lanseze un „război civil” în SUA. A fost acuzat în cazul asaltului asupra Capitoliului

36
16 Jan 2022 13:32:59
Autor: Cristina Ene
Liderul Oath Keepers Stewart Rhodes Foto captură video
Liderul Oath Keepers Stewart Rhodes Foto captură video

Liderul grupului radical de dreapta Oath Keepers şi alţi 10 membri au fost arestaţi joi pentru sediţie, cea mai gravă acuzaţie de complot privind participarea la atacul de la 6 ianuarie asupra Capitoliului, sediul Congresului american. Oath Keepers este o grupare extremistă de dreapta care se pregăteşte pentru un „război civil” în SUA, ce ar trebui să instaureze o nouă ordine socială.

Stewart Rhodes, 56 de ani, fondatorul şi liderul grupării extremiste Oath Keepers, este o figură proeminentă în rândul miliţilor de dreapta din SUA de peste 10 ani. Mişcările anti-guvernamentale constituite din grupuri care se înarmează au cunoscut o resurgenţă în SUA după alegerea lui Barack Obama, în 2008.
    
Fost paraşutist şi absolvent a Law School, Rhodes a anunţat înfiinţarea grupării la un eveniment dedicat Războiului de Independenţă a SUA (1775–1781), în 2009. El a căutat să atragă în gruparea sa personal militar şi din rândul forţelor de aplicare a legii, activ sau în rezervă, având grijă iniţial să se distanţeze de extremismul violent şi susţinând că mişcarea sa nu este o miliţie. Oath Keepers afirmă că luptă pentru apărarea drepturilor constituţionale şi se opune  legislaţiei pentru regimul armelor de foc.
 
Gruparea a devenit însă destul de rapid una din cele mai importante mişcări ale miliţiei anti-guvernamentale extremiste, atrăgând mii de membri în toată SUA.

Promovând conspiraţii radicale de dreapta precum că SUA se îndreaptă către război civil şi teorii despre o Nouă Ordine Globală, membrii Oath Keepers au început să fie văzuţi la manifestaţii pentru dreptul de a purta arme de foc. Gruparea a devenit activă în special în timpul protestelor antirasism şi brutalitatea poliţiei din 2020, fiind o susţinătoare fanatică a lui Donald Trump şi câştigând aderenţi şi în Partidul Republican.
 
În urma unui atac cibernetic, în toamna anului trecut, lista membrilor grupării a ajuns pe internet şi aşa s-a aflat că printre membrii săi se numărau zeci de persoane din forţe de ordine, membri ai forţelor armate şi oficiali aleşi – dintre care unii şi-au folosit adresele de email guvernamentale pentru înscrierea în grupare.
 
Procurorii americani îl acuză că a complotat „pentru a împiedica transferul paşnic al puterii”, folosind mijloace violente împotriva sediului Congresului, la 6 ianuarie 2021.

„Îşi crease un fel de personaj mitologic: se vedea ca pe un fel de figură istorică”, a comentat  pentru CNN soţia sa Tasha Adams, care se luptă din 2018 să obţină divorţul de un bărbat pe care îl descrie drept „periculos”. Stewart Rhodes are o carieră atipică: înrolat în armată după liceu, revine rapid la viaţa civilă după un salt eşuat cu paraşuta. Într-un alt accident din 1993, în urma manipulării unei arme de foc, şi şi-a pierdut ochiul stâng. De atunci, a purtat o bandă neagră.
 
Acuzarea arată că pe 6 ianuarie, membrii „s-au echipat cu... mănuşi şi veste tactice, ochelari de protecţie, radiouri, spray-uri chimice,  uniforme militare, ochelari de protecţie [şi] foarfece”. La ora atacului, „Oath Keepers s-au despărţit în două formaţiuni în stil militar pentru a pătrunde în Capitoliu”, una din ele având ca ţintă birouri ale congresmenilor.
 
Procurorii susţin că Oath Keepers au efectuat o planificare şi coordonare extinsă, membrii discutând prin mesaje criptate despre răsturnarea guvernului înainte de atac şi făcând planuri pentru a forma echipe de „forţă de reacţie rapidă” pentru a se deplasa înarmaţi în zona Capitoliului.
 
„Au coordonat călătoriile în toată ţara pentru a intra în Washington DC, s-au echipat cu o varietate de arme, au îmbrăcat echipament tactic şi de luptă şi sw-au pregătit să răspundă apelului lui Rhodes de a pune mâna pe arme”, se arată în documentele instanţei.
 
În săptămânile premergătoare atacului, Rhodes ar fi investit peste 20.000 de dolari pe arme şi echipamente tactice, inclusiv ochelari de protecţie nocturnă, o puşcă şi muniţie. Documentele instanţei arată că în dimineaţa insurecţiei, Rhodes le-a transmis celorlalţi membri, într-o conversaţie de grup criptată, că echipele armate ale forţei de reacţie rapidă sunt în aşteptare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Winkler Johann
16.01.2022, 14:28:25

inca o poveste siropoasa a scenaristilor hollywood-ieni, cunoscuti ca sustinatori fanatici ai (neo)comunismului!

-4 (32 voturi)
Comati Dac
16.01.2022, 14:58:35

Trump le-a amânat planurile globaliștilor cu 4 ani. Atât el cât și susținători lui trebuie demonizați! Teroriști în izmene și tot felul de extremități fac să curga multă cerneală in ziarele aservite. Opacii nu înțeleg nimic, decât că e ceva de rău oricum. Deci trebuie să ne ferim de astfel de curente, fie ele continuie ori alternative, monofazate sau trifazate...

-14 (24 voturi)
Stengaru Cosmin
16.01.2022, 15:03:16

............... Ca America este in fierbere , nu-i o noutate , dar inca nu da pe afara ... inca , "situatia este sub control" - cum se zice in filmele americane , dar nu se stie cat timp mai pot sa o tina ... sub control De aceea liderii incearca sa exporte criza , problemele . Un razboi pe undeva , fara participarea directa- oficiala ... le-ar veni ca o manusa . Situatia este aproape aceeasi si in coloniile din est (Europa in mare parte)

-30 (34 voturi)
Gavriel Rosenthal
16.01.2022, 15:12:40

e un pensionar in baston care a fost aruncat in arestul preventiv din washington. acolo, gardienii negri l-au batut pana a pierdut vederea de la un ochi.

-10 (22 voturi)
Cristian saileanu
16.01.2022, 14:59:04

iar va rde de glume proaste... nici un cetatean care a intrat in parlament nu avea o arma asupra lui terminaticu prostiile

-9 (31 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările