Cine este omul care a salvat democraţia în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multă vreme unul dintre cei mai loiali şi discreţi oameni ai preşedintelui Donald Trump, vicepreşedintele Mike Pence s-a remarcat în ultimele zile de mandat  prin faptul că a refuzat să blocheze certificarea în Congres a victoriei lui Biden chiar sub presiunea maselor şi a dat ordinele care erau necesare în timpul asaltului asupra Capitoliului. Acum promite o tranziţie sigură către noua Administraţie.

Vicepreşedintele american Mike Pence a promis joi că va respecta istoria ţării şi va asigura o tranziţie sigură de putere către preşedintele-ales Joe Biden, la opt zile după ce susţinătorii liderului în exerciţiu de la Casa Albă, Donald Trump, au luat cu asalt Capitoliul, relatează Reuters.

Pence a făcut afirmaţiile înainte de o întrunire pe teme de securitate la sediul Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă şi în timpul unei întâlniri cu trupele Gărzii Naţionale care păzesc Capitoliul SUA, vicepreşedintele american fiind unul dintre oficialii de top nevoiţi să fie duşi într-un loc sigur în timpul atacului de săptămâna trecută.

"Am supravieţuit cu toţii acelei zile de 6 ianuarie. Şi, aşa cum a spus clar preşedintele ieri, suntem angajaţi la o tranziţie ordonată şi la o învestire sigură. Poporul american merită asta", a declarat Pence în prima sa apariţie la un eveniment public după asaltul în urma căruia şi-au pierdut viaţa cinci persoane.

El a mai spus că Biden şi vicepreşedintele-ales Kamala Harris vor fi învestiţi la 20 ianuarie "într-o manieră în acord cu istoria şi tradiţiile noastre şi într-un mod care onorează poporul american şi Statele Unite".

Trump, care nu intenţionează să ia parte la învestire, a devenit miercuri primul preşedinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de două ori, după ce zece dintre colegii săi din Partidul Republican li s-au alăturat democraţilor din Camera Reprezentanţilor pentru un impeachment pentru incitare la insurecţie în asaltul de săptămâna trecută. 

Pence s-a întâlnit de asemenea şi cu zeci de membri ai forţelor de pază în afara Capitoliului, mulţumindu-le pentru că asigură securitatea "într-o perioadă atât de importantă din viaţa naţiunii noastre".

Secretarul american al Apărării, Christopher Miller, a declarat pentru cotidianul New York Times că a decis desfăşurarea Gărzii Naţionale din Washington la Capitoliu împreună cu vicepreşedintele Mike Pence, şi nu cu preşedintele Donald Trump.

Apariţiile sale de joi, atent pregătite, au marcat un contrast cu cele ale lui Trump. Vicepreşedintele american în exerciţiu Mike Pence va asista, la 20 ianuarie, la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Joe Biden.

Pence este de mult timp unul dintre cei mai loiali apropiaţi ai lui Trump, însă i-a stârnit furia liderului de la Casa Albă pentru că a refuzat să blocheze certificarea în Congres a victoriei lui Biden. În timpul asaltului, unii dintre susţinătorii lui Trump au vorbit despre asasinarea lui Pence pentru trădare.


FOTO EPA-EFE

Imagine indisponibilă

Trump şi Pence au încercat să aplaneze disputa în timpul unei întâlniri care a avut loc luni în Biroul Oval, dar consilierii spun că au fost profund dezamăgiţi de felul în care Trump l-a tratat pe Pence.

”Unul dintre cei mai loiali oameni ai lui Donald Trump este acum inamicul public numărul unu în universul” preşedintelui, declara congresmanul Adam Kinzinger.

"Mike Pence nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit să facă pentru a ne proteja ţara şi Constituţia”, îi reproşa Donald Trump în timp ce o hoardă de susţinători de-ai săi invada Capitoliul.

Înregistrări video publicate pe reţele de socializare surprind o mulţime compactă scandând ”Spânzuraţi-l pe Mike Pence” la intrarea în Capitoliu. Alţi activişti au pătruns pe culoarele templului democraţiei americane şi au urlat că vicepreşedintele este un ”laş”.

Până şi refuzul vicepreşedintelui Mike Pence de a invoca cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane care permite înlăturarea de la putere a unui preşedinte considerat ”inapt” să-şi exercite funcţia, lăsând deschisă calea unei proceduri care să nu-i aţâţe şi mai mult pe susţinătorii lui Trump, aceea a unei proceduri de destituire a liderului de la Casa Albă de către Congres. „Consider că un astfel de act nu este în interesul naţiunii noastre şi nici nu corespunde Constituţiei", i-a scris Mike Pence preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, chiar înainte de un vot în camera inferioară a Congresului asupra unei rezoluţii ce solicită utilizarea acestei pârghii inedite în istoria politică americană.

Înainte de a se dezlănţui împotriva sa, susţinătorii preşedintelui obişnuiau să-i salute loialitatea, iar criticii să-i denunţe linguşirile miliardarului newyorkez. ”El este solid ca o rocă. El a fost un vicepreşedinte fantastic”, spunea Trump despre el în vară.

Actualul vicepreşedinte al SUA, Mike Pence, a discutat, joi,  cu vicepreşedintele-ales, Kamala Harris, pentru a-i oferi consultanţă înainte de învestitură, acesta fiind primul contact la nivel înalt între cele două administraţii după scrutinul din noiembrie, potrivit publicaţiei The Hill.

Este prima dată când cei doi lideri au discutat, după scrutinul prezidenţial din noiembrie. Mike Pence şi Kamala Harris vorbiseră ultima dată la dezbaterea electorală din noiembrie.

Acesta este contactul la nivelul cel mai înalt între Administraţia Donald Trump şi noua echipă prezidenţială. 

Mike Pence a anunţat că va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui Joseph Biden şi a vicepreşedintelui Kamala Harris. Potrivit unor surse, Donald Trump intenţionează să părăsească Washingtonul în dimineaţa zilei de 20 ianuarie, înainte de începerea ceremoniei de învestitură.

Cu cinci zile înainte de învestitură, preşedintele Trump încă nu l-a felicitat pe democrat pentru victoria sa electorală.

Mike Pence, în vârstă de 61 de ani, a fost în cei patru ani de mandat o prezenţă calmă în mijlocul furtunii Trump.

Numit la conducerea celulei de criză cu privire la noul coronavirus în martie, el a făcut, tot anul, declaraţii măsurate despre acest subiect, departe de derapajele, aproximările şi provocările preşedintelui - având însă grijă să nu-l contrazică în mod frontal.

Un fapt notoriu - Mike Pence şi Donald Trump nu erau, la început, deosebit de apropiaţi, înainte ca acesta să-l desemneze drept partenerul său de cursă, în 2016.

Donald Trump s-ar fi gândit să-şi schimbe partenerul de cursă, însă a preferat să mizeze pe legăturile strţnse ale lui Mike Pence cu alegătorii albi, creştini, mai degrabă bătrâni, care au jucat un rol-cheie în victoria celor doi în 2016.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite