COLECTIV s-a repetat în SUA: zeci de morţi şi aproape 100 de victime

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de persoane au fost declarate decedate şi alte zeci rănite în cadrul unui incendiu ce a avut loc în Oakland California. Cea mai mare parte dintre victime erau tineri cu vârsta medie de 20 de ani, participanţi la un concert improvizat.

La momentul redactării prezentului articol autorităţile au anunţat că numărul celor decedaţi va putea creşte, accesul în clădire fiind extrem de dificil, iar intervenţia pentru găsirea lor fiind îngreunată.

Se estimează că numărul victimelor va fi mai mare. Iniţial fuseseră anunţate 9 victime, ajungându-se acum la cel puţin 30.

Autorităţile au mai anunţat că printre victime se află şi cetăţeni străini.

Incendiul a avut loc în timpul unei petreceri, a unui concert de muzică electronică. Peste 100 de persoane se aflau la acel moment în clădire. Focul a avut loc într-un spaţiu de tip depozit, ce nu era autorizat pentru organizarea de astfel de evenimente.

Singura cale de acces către etajul la care a avut loc evenimentul era din lemn, aceasta devenind impracticabilă imediat după declanşarea incendiului. Victimele au fost prinse în interiorul clădirii, fără nici o şansă de a se evacua în  condiţii de siguranţă.

Nu se ia în calcul varianta unui incendiu provocat sau a unui act terorist.

Din imaginele de mai sus se poate vedea clădirea înainte şi după ce a avut loc evenimentul:

O bună parte dintre victime au reuşit să se salveze cu arsuri uşoare. Numărul celor ce au necesitat intervenţie medicală care să determine internarea nu este mare. Victimele fie s-au salvat cu răni uşoare, fie au fost prinse de incendiu şi au decedat.

Petrecerea nu era una autorizată.

Ca şi în cazul Colectiv, reguli elementare privind evacuarea nu au fost respectate. La acest lucru se adaugă şi spaţiul neconform, plin de materiale combustibile.

Pompierii nu au putut interveni din interiorul construcţiei deoarece accesul către etaj era compromis şi, în lipsa asigurării condiţiilor pentru evacuarea fumului şi gazelor fierbinţi, nu se putea intra în interior. De asemenea structura de rezistenţă a clădirii era instabilă, existând pericolul de prăbuşire (o parte din acoperiş s-a şi prăbuşit).

Proprietarii clădirii fuseseră amendaţi cu doar o lună înainte pentru că nu asigurau întreţinerea acesteia. Se pare că e vorba de o clădire ce fusese părăsită.

Una dintre victime a declarat că încercat să îşi ajute un prieten care se rănise la picior, dar în cele din urmă a fost forţat să îl părăsească din cauza fumului puternic şi a focului.

Evenimentul seamănă leit din punct de vedere a condiţiilor cu cel ce a avut loc anul trecut în România.

Regulile privind securitatea a incendiu sunt în SUA cele mai exigente din lume.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite