Comandantul portavionului Theodore Roosevelt, demis recent din cauza unei dispute cu superiorii săi, a fost depistat cu noul coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpitanul Brett Crozier FOTO EPA-EFE
Căpitanul Brett Crozier FOTO EPA-EFE

Căpitanul Brett Crozier, îndepărtat recent din postul de comandant al portavionului nuclear USS Theodor Roosevelt, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.

Potrivit „The New York Times”, testul pentru covid-19 a ieşit pozitiv în cazul lui Brett Crozier, demis din postul de comandant al portavionului USS Theodor Roosevelt din cauza unei dispute cu Pentagonul. Căpitanul a plecat de la bordul navei şi a intrat în carantină pe insula Guam.

El a fost demis joi, după ce scrisoarea sa de alertă către comandamentul marinei americane a ajuns în presă. A plecat de pe navă aclamat de marinarii săi, care sunt consemnaţi la bord din cauza epidemiei de covid-19.

Potrivit secretarului american al Apărării, Mark Esper, 155 din cei 4.865 de marinari de la bordul USS Theodore Roosevelt prezintă „simptome moderate” de noul coronavirus.

Alarmat de creşterea numărului de cazuri de contaminare, Brett Crozier a trimis o scrisoare de patru pagini către superiorii săi ierarhici în care cere evacuarea imediată a echipajului.

„Nu suntem în război. Nu există niciun motiv ca marinarii să moară”, îşi justifica el demersul.

Această scrisoare a ajuns în posesia ziarului „San Francisco Chronicle”, iar secretarul marinei, Thomas Modly, nu a apreciat gestul. „Poate că nu suntem în război în sensul tradiţional al cuvântului, dar nu suntem complet nici în pace", a spus joi Modly, anunţând destituirea comandantului în cursul unei conferinţe de presă.

„Cerem comandanţilor noştri să dea dovadă de judecată, de maturitate, de capacitatea de a conduce şi de calm sub presiune", a continuat el. Ori, comandantul Crozier a „dovedit o judecată foarte slabă în perioadă de criză”, a subliniat Thomas Modly.

Momentul plecării lui Brett Crozier de la bordul USS Theodore Roosevelt

Mark Esper a sprijinit duminică decizia de demitere a lui Brett Crozier.

Vizibil stânjenit, secretarul Apărării s-a ferit să îşi asume pe deplin această sancţiune şi a refuzat să spună dacă a beneficiat de adeziunea Statului Major, relevă AFP.

Thomas Modly „a luat o decizie dificilă. Am încredere deplină în el şi în comandanţii marinei. Iar eu sprijin decizia lor", a declarat şeful Pentagonului pentru postul ABC.

Mark Esper a refuzat să spună dacă preşedintele Donald Trump a avut vreun rol în îndepărtarea lui Brett Crozier.

„Este îngrozitor ce a făcut el, să scrii o scrisoare”, a comentat liderul de la Casa Albă pe tema disputei dintre căpitan şi superiorii săi.

Pentagonul încurajează militarii să-şi exprime criticile la adresa superiorilor pe scară ierarhică, cu condiţia respectării lanţului de comandă. Căpitanul a fost demis însă pe motivul că a permis ca scrisoarea sa să ajungă în presă, trimiţând copii ale ei pe e-mail către 30 de persoane.

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a denunţat decizia in cazul Crozier.

„Comandantul Crozier a fost credincios datoriei sale, marinarilor săi şi ţării sale”, a reacţionat fostul vicepreşedinte american pe Twitter. „Conducerea marinei a trimis un mesaj arid despre modul de a spune adevărul celor care au puterea. Administraţia Trump este cea lipsită de judecată, nu un ofiţer curajos care a căutat să-şi protejeze marinarii”, a afirmat Biden, potrivit AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite