Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Condamnarea la moarte care a pus SUA pe jar: celebrităţi şi politicieni cer oprirea execuţiei unui bărbat

11
8 Nov 2019 17:29:55
Autor: George-Andrei Cristescu

Din ce în ce mai multe persoane, inclusiv celebrităţi, clerici şi parlamentari, încearcă să oprească execuţia americanului Rodney Reed, care ar trebui să aibă loc în mai puţin de două săptămâni.

Execuţia lui Reed este programată pentru 20 noiembrie. El a fost condamnat la moarte în urmă cu peste 20 de ani pentru uciderea, în 1996, a tinerei de 19 ani Stacey Stites, în Bastrop, Texas. Poliţia spune că acesta a agresat-o, a violat-o şi a ucis-o pe Stites. Raid a susţinut de la început că este nevinovat. Avocaţii săi spun că a fost condamnat omul greşit. Aceştia menţionează noi martori oculari şi dovezi care l-ar exonera pe Reep. 

Peste două milioane de oameni au semnat o petiţie pe freerodneyreed.com. O petiţie Change.org a adunat şi ea peste 300.000 de semnături. 

Celebrităţi americane precum Beyonce, Rihanna, LL Cool J sau Kim Kardashian West şi-au exprimat susţinerea pentru Reed, ai cărui avocaţi încearcă deschiderea unui nou proces. Episcopul Joe S. Vasques, şeful diecezei romano-catolice din Austin, precum şi parlamentari democraţi şi republicani au făcut, săptămâna aceasta, apeluri pentru a opri execuţia lui Reed.

Însă criticii, inclusiv procurorul şef din cazul lui Reed, susţin că există dovezi covârşitoare că bărbatul este vinovat. 

Pe de altă parte, Innocence Project – care spune că Reed, care este un bărbat de culoare, a fost condamnat de către un juriu format doar din persoane albe – subliniază că există multe incertitudini în cazul său. Printre ele se numără faptul că arma crimei nu a fost niciodată testată pentru urme ADN şi experţii legişti au recunoscut anumite erori, care au condus la o condamnare, a spus Innocence Project.

Reed a devenit suspect în uciderea lui Stites, după ce a fost arestat pentru răpire, lovire şi tentativa de viol a altei femei, Linda Schlueter, în vârstă de 19 ani, în apropiere de drumul pe care Stites îl parcurgea de obicei spre serviciu, la momentul dispariţiei sale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

spaima vitelor
8.11.2019, 18:00:12

Texas... sa fie multumit ca a fost judecat inainte sa fie executat... Texas e recunoscut pt pedeapsele cu moartea date ca la aprozar... Daca nu poate fi dovedit vinovat fara nici o urma de dubiu, atunci pedeapsa cu executia nu ar trebui sa fie o optiune.

+1 (9 voturi)
Index 4.2
8.11.2019, 19:08:08

Texas, raiul Republican, patria conservatorilor.......crema Americii.....ce rusine...ca in Evul Mediu!

-9 (17 voturi)
gmbplay
8.11.2019, 19:13:51

Martori oculari dupa 20 de ani .

+6 (6 voturi)
bec
8.11.2019, 18:37:37

daca beyonce, rihana si le le cul zic ca e nevinovat, inseamna ca asa e, astea stiu bine, sint crema intelighentiei, onoarei si bunului simt.

+9 (15 voturi)
Index 4.2
8.11.2019, 21:09:18

pai in mintuca ta, strumpf e crema inteligentei, integritatii si moralei?!

-8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (11)