Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Conflictul din Fâşia Gaza, profitabil pentru SUA. Americanii au aprobat vânzarea de arme către Israel în valoare de 735 de milioane de dolari

46
17 May 2021 21:48:15
Autor: Ana-Maria Şchiopu
Avion de vanatoare israelian FOTO EPA-EFE
Avion de vanatoare israelian FOTO EPA-EFE

La începutul lunii mai, chiar înainte de izbucnirea confruntărilor militare între armata israeliană şi grupurile islamiste, Congresul a înaintat iniţiativa de vânzare de armament către Israel, tranzacţie aprobată de administraţia Joe Biden la finalul săptămânii trecute.

Conform unor surse citate de cotidianul „The Washington Post” şi de agenţia „Reuters”, decizia Washingtonului vizează exporturi de muniţie pentru atacuri de mare precizie, valoarea totală fiind de 735 de milioane de dolari. Americanii nu doresc blocarea exporturilor de armament către Israel, cu toate că mai mulţi membri ai Congresului critică aceste tranzacţii, în contextul evenimentelor actuale din Fâşia Gaza. „Distrugerile din Fâşia Gaza sunt şocante. Trebuie să cerem un armistiţiu cu efect imediat. Uciderea palestinienilor şi israelienilor trebuie să înceteze. Trebuie să examinăm strict asistenţa militară de aproape patru miliarde de dolari acordată Israelului. Este ilegal ca Statele Unite să susţină încălcările drepturilor omului", a comentat senatorul democrat Bernie Sanders, citat de postul Fox News.

Mai mult, această decizie vine la puţin timp după ce Washingtonul a cerut Israelului să ofere explicaţii privind distrugerea, într-un raid aerian efectuat sâmbătă, a unui imobil din Fâşia Gaza în care erau sediile locale ale unor companii media internaţionale. „Imediat după atac, noi am cerut detalii suplimentare referitoare la justificarea acestei acţiuni. Eu nu am văzut niciuna dintre informaţiile furnizate”, a declarat luni secretarul de Stat american, Antony Blinken, citat de AP.

Administraţia Biden a anunţat că îşi va respecta angajamentele pentru apărarea Israelului, dar a îndemnat atât Guvernul israelian, cât şi grupurile islamiste palestiniene să oprească focurile şi să evite victimele civile. „Rămânem profund preocupaţi de actualele violenţe şi depunem eforturi pentru a ajunge la un calm sustenabil", a transmis, luni după-amiază, Departamentul de Stat de la Washington.Body

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

Noah Scînteia@Vancouver.ca
17.05.2021, 21:55:51

https://www.youtube.com/watch?v=8i3uIz7hoYs

-1 (1 vot)
Noah Scînteia@Vancouver.ca
17.05.2021, 22:19:09

Israel iubeste America ! https://www.youtube.com/watch?v=mZ_nbinWkvE

-3 (3 voturi)
Gogu Steriade
17.05.2021, 21:56:29

Nicio mentiune de faptul ca Hamas primeste 1.5 mld euro anual de la Qatar si de la alti binevoitori cu care cumpara rachete si construiesc buncare, in loc de scoli, spitale, centrale electrice?

-5 (11 voturi)
Victor Nagy
17.05.2021, 22:15:21

.......... Incerc sa-i inteleg pe evrei ... dar nu pot sa nu iau in considerare si abuzul de forta pe care l-au practicat atunci cand au putut ... pentru ca au putut . Daca nu ma insel ... in scoala primara , prin anii 67-68 , am invatat la geografie de un stat numit Palestina ... si de altul numit Izrael . In timp , unul a cam disparut iar celalalt a mai anexat niste teritorii de la vecini , gen inaltimile Golan ... poate si altele , nu pretind ca as fi bine informat . Foarte probabil , lumea in general , s-ar fi solidarizat cu evrei daca acestia erau victime clare , sistematic , dar ei , evreii bombardeaza " preventiv " in Siria ...etc etc ... fac adevarate demonstratii de forta . Evreii nu au fost si nu sunt niste ingerasi .... iar ceilalti niste diavoli . Pe de alta parte , evreii sunt prea legati de SUA , de puterea SUA , iar puterea SUA nu va fi vesnica . Sigur va veni o zi in care va fi ingenuncheata ... peste 5 -10 - 20 - 50 de ani . Si atunci evreii vor fi ... alaturi de SUA .

-3 (9 voturi)
Prieten
17.05.2021, 22:17:51

Hamas poate distruge Israel cu rachete ieftine . In cateva saptamani Israel va intra in faliment .

-5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (46)

Modifică Setările