Congresmeni republicani cer anchetarea acuzaţiilor privind primele date de Rusia talibanilor pentru a ucide soldaţi occidentali. Trump, informat în scris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump ar fi primit informaţii despre actiunile Rusiei în Afganistan din martie 2019
Donald Trump ar fi primit informaţii despre actiunile Rusiei în Afganistan din martie 2019

Congresmeni republicani au declarat că este important să fie anchetate serios acuzaţiile că Rusia ar fi plătit talibani în Afganistan pentrua  ucide militari ai coaliţiei internaţionale. Informaţiile clasificate au fost incluse în cel puţin un raport destinat lui Trump, notează AP. Consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională din acea perioadă, John Bolton, a spus că l-a înştiinţat pe Donald Trump în martie 2019 despre această situaţie.

Membri republicani ai Camerei Reprezentanţilor au fost informaţi despre aceste acuzaţii după care au cerut administraţiei să ia „măsuri rapide şi hotărâte, pentru a trage la răspundere regimul Putin”. Ei s-au întâlnit cu directorul serviciului naţional de informaţii, cu consilierul pe probleme de securitate naţională al administraţiei Trump şi cu şeful administrativ al Casei Albe. Marţi, ce trei se vor întâlni şi cu membri democraţi ai Camerei.

Casa Albă este sub presiune să spună cât ştia administraţia Trump despre un raport al serviciilor de informaţii americane potrivit căruia Rusia le-ar fi oferit recompense în bani talibanilor pentru a ucide militari americani şi militari NATO din Afganistan, relatează BBC.

Oficiali ai Casei Albe au insistat că preşedintele american Donald Trump nu a fost informat „personal” despre acest lucru, pentru că informaţiile nu erau verificate, dar există relatări că preşedintele a primit o informare scrisă la începutul acestui an.

Potrivit Associated Press, informaţiile clasificate au fost incluse în cel puţin un raport destinat lui Trump. Consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională din acea perioadă, John Bolton, a spus că l-a înştiinţat pe Donald Trump în martie 2019 despre această situaţie.

Raportul serviciilor de informaţii ar fi apărut în timp ce amerianii negociau un acord de pace pentru a pune capăt războiului de 19 ani din Afganistan, iar Trump încerca să-şi îmbunătăţească relaţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Oficialii din serviciile americane de informaţii au conchis în urmă cu câteva luni că ruşii au oferit anul trecut recompense în bani care au ajuns la militanţi islamişti sau la alte elemente criminale asociate cu ei pentru a comite atacuri sângeroase împotriva trupelor coaliţiei. În total, 20 de americani au fost ucişi în Afganistan în 2019, dar NYT preciza că nu este clar dacă aceste decese au sau nu legătură cu aceste recompense.

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a cerut Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense oferite de Rusia insurgenţilor talibani afgani, exprimând preocupare privind dezminţirile preşedintelui Donald Trump.

„Preşedintele a negat că a fost informat, dar Administraţia SUA nu a negat existenţa informaţiilor. Întrebările care apar sunt: a fost informat preşedintele şi, dacă nu, de ce nu şi de ce nu a fost informat Congresul? Congresul trebuie să aibă cunoştinţă despre această ameninţare semnificativă asupra trupelor americane şi trupelor aliaţilor noştri şi ce opţiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la răspundere. Tăcerea deranjantă a Administraţiei şi lipsa de acţiuni periclitează vieţile trupelor noastre şi ale militarilor din ţări partenere. Refuzul preşedintelui de a lua atitudine contra Rusiei periclitează, de asemenea, vieţi în regiune, în contextul în care Guvernul afgan şi Statele Unite sunt implicaţi în negocieri de pace esenţiale cu talibanii”, a arătat Nancy Pelosi.

Oficialii citaţi de NYT spun că în spatele acţiunii de „stimulare financiară” a talibanilor ar fi Unitatea 29155, subordonată serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), despre care s-a spus că ar avea legătură şi cu otrăvirea, în martie 2018, la Salisbury, a lui Serghei Skripal, el însuşi fost agent GRU, care a lucrat însă şi pentru serviciile de informaţii britanice.

Această unitate rusă ar avea legătură şi cu alte acţiuni ilegale din Europa (tenative de asasinat şi operaţiuni sub acoperire), scopul ei fiind destabilizarea Occidentului sau pur şi simplu răzbunarea. Este parte a aşa-numitului război hibrid al Rusiei, o strategie menită să zdruncine adversarii printr-o combinaţie de tactici, de la atacuri informatice, la răspândirea de ştiri false şi până la operaţiuni militare sub acoperire, care să poată fi apoi negate, arată NYT.

Unitatea, care ar activa de cel puţin zece ani, ar avea ca misiune destabilizarea Vestului prin acţiuni subversive, sabotaj şi chiar asasinate. Această structură ar fi fost şi în spatele unei tentative de lovitură de stat în Muntenegru, în 2016 (într-un moment în care această ţară vira spre NATO), dar şi a otrăvirii unui fabricant de arme din Bulgaria, în 2015. Inclusiv Republica Moldova s-ar fi aflat în vizorul acestor agenţi ruşi, scria anul trecut New York Times.

Preşedintele american Donald Trump a respins relatările că ar fi fost informat despre aceste lucruri încă din martie iar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a explicat luni că diversele servicii de informaţii „nu au căzut de acord asupra credibilităţii informaţiilor”.

Preşedintele Donald Trump a negat, într-un mesaj pe Twitter, că a fost informat despre descoperirea serviciilor secrete, că spionajul militar rus a oferit recompense militanţilor talibani din Afganistan, pentru uciderea de trupe americane.

„Toată lumea neagă şi nu au fost multe atacuri asupra noastră”, a mai scris preşedintele american, referindu-se la afirmaţiile unor oficiali ai serviciilor secrete, pentru New York Times, care au arătat că administraţia Trump ar fi fost informată încă din martie, dar nu a luat nicio măsură.

Informaţiile au fost respinse şi de un oficial al talibanilor din Afganistan, care a arătat că aceştia „nu sunt îndatoraţi binefacerii niciunui organ de informaţii al unei ţări străine, iar liderii talibani nu au nevoie de cineva care să le traseze obiective”.

Rusia a respins de asemenea informaţiile prezentate de oficialii serviciilor secrete americane în New York Times. Ministerul de Externe de la Moscova a reacţionat spunând că „acest plan nesofisticat ilustrează clar slabele abilităţi intelectuale ale propagandiştilor din comunitatea de informaţii americană, care în loc să inventeze ceva mai plauzibil, au inventat această prostie”.

Casa Albă a reacţionat, spunând că nici preşedintele Donald Trump, nici vicepreşedintele Mike Pence nu au primit aceste informaţii. „Acest lucru nu se referă la calitatea informaţiilor respective, ci la lipsa de acurateţe a articolului din Nw York Times, care sugerează că preşedintele Trump a fost informat despre problemă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kayleigh McEnany.

Faptul că liderii de la Casa Albă nu au fost informaţi despre aceste lucruri a fost confirmat şi de John Ratcliffe, directorul comunităţii de informaţii americane.

Presupusa lipsă de reacţie a administraţiei Trump la aceste informaţii a fost condamnată de contracandidatul său democrat în cursa pentru preşedinţie, Joe Biden.

Şi democraţii din Congres cer explicaţii oficiale. „Ceva este foarte greşit aici. E nevoie de un răspuns. Ai zice că, imediat ce preşedintele a auzit de acest lucru, ar vrea să ştie mai multe, în loc să nege că ştia ceva”, a spus Nancy Pelosi, liderul Camerei Reprezentanţilor, din Congresul american.

Senatorul republican Lindsey Graham a declarat că este necesar ca informaţiile din presa americană să fie verificate de Congres.

Senatorul democrat Bob Menendez a spus că este nevoie de o reacţie a Congresului „dacă Trump refuză să îl tragă la răspundere pe Putin pentru finanţarea terorismului împotriva trupelor americane din Afganistan”.

Acuzaţiile vin în contextul în care SUA încearcă să avanseze procesul de pace din Afganistan şi au semnat un acord cu talibanii în februarie, lucru care poate duce la retragerea trupelor americane din Afganistan, în 2021.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite