Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Consilierul pentru securitate al lui Trump: China este ameninţarea secolului 21

16
22 Oct 2020 06:53:31
Autor: News.ro
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, Robert O’Brien, a acuzat miercuri China că încearcă să fure din Occident cercetările referitoare la vaccinul pentru Covid-19 şi a descris ţara ca fiind un rival malign care încearcă să monopolizeze fiecare industrie importantă a secolului 21, transmite Reuters.

Trump identifică China ca principalul competitor al Statelor Unite şi a acuzat Partidul Comunist Chinez că profită de comerţ şi nu spune adevărul în privinţa epidemiei noului coronavirus, pe care o numeşte ”ciuma chineză”.

Într-un atac de 20 de minute împotriva Chinei, O’Brien a a spus unor oficiali militari şi de informaţii americani şi britanici de rang înalt că China este o putere prădătoare care şi-a reprimat poporul şi a încercat să constrângă atât vecinii cît şi puterile occidentale.

”Partidul Comunist Chinez (PCC) doreşte să domine în toate domeniile şi în toate sectoarele...şi intenţionează să monopolizeze toate industriile care contează în secolul 21”, a afirmat O’Brien în cadrul Atlantic Future Forum, prin intermediul unei intervenţii video de la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth.

”Cel mai recent, PCC s-a folosit de spionajul cibernetic pentru a viza companiile care dezvoltă vaccinuri şi tratamente destinate Covid-19 în Europa, Marea Britanie şi Statele Unite, susţinând totodată necesitatea cooperării internaţionale”, a spus O'Brien.

China, sub preşedintele Xi Jinping, afirmă că Occidentul, şi în special Washingtonul, este cuprins de isteria anti-chineză, de gândirea colonială şi pur şi simplu de furia că China este acum din nou una dintre primele două economii ale lumii.

Creşterea economică şi militară a Chinei din ultimii 40 de ani este considerată a fi unul dintre cele mai semnificative evenimente geopolitice din vremurile recente, alături de căderea Uniunii Sovietice din 1991, care a pus capăt Războiului Rece.

O'Brien a spus că Occidentul a acordat Chinei concesii timp de zeci de ani, inclusiv apartenenţa la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), crezând că se va deschide din punct de vedere economic şi politic, în timp ce îşi va reduce propriile bariere impuse companiilor străine.

”Din păcate, acestea sunt promisiuni pe care până în prezent nu le-a respectat. În schimb, liderii PCC şi-au dublat abordarea totalitară şi economia mercantilă, dominată de stat”, a spus fostul avocat din Los Angeles, în vârstă de 54 de ani”.

În 1979, China avea o economie mai mică decât cea a Italiei, dar după deschiderea pentru investiţiile străine şi introducerea reformelor de piaţă, a devenit a doua cea mai mare economie din lume.

China este în prezent lider global într-o gamă de tehnologii ale secolului 21, cum ar fi inteligenţa artificială, medicina regenerativă şi polimerii conductori.

Răspunsul Chinei la noul focar de coronavirus, ”a şters orice îndoieli cu privire la intenţiile sale”. a spus O'Brien.

Acesta a arătat că China a cooptat organizaţii internaţionale şi le-a obligat să instaleze echipamente chineze de telecomunicaţii.  El a acuzat Partidul Comunist că a blocat companiile străine în timp ce le-a subvenţionat pe cele proprii.

Totodată, consilierul a afirmat că proiectul internaţional emblematic al Chinei, aşa-numita iniţiativă O Centură, Un Drum,  presupunea oferirea naţiunilor sărace a unor ”împrumuturi nesustenabile” pentru a construi proiecte de infrastructură uriaşe şi nefolositoare, folosind firme şi muncitori chinezi.

”Dependenţa acestor ţări de împrumuturile chineze le erodează suveranitatea şi nu le lasă de ales decât să respecte linia partidului cu privire la voturile în cadrul ONU şi ... alte probleme”, a spus O'Brien.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Michael Michael
22.10.2020, 07:14:15

Ipocrizie tipic americana...Dupa cum chiar ei recunosc in anii 80 China era in spatele Italiei. Acum este a doua sau chiar prima putere economica mondiala. Lucru care produce teama. Dar aceste crestere spectaculoasa se datoreaza cui? Nu cumva tot americanilor care in goana dupa profit si-au mutat toata productia in China? Nu tot americanii i-au ajutat pe chinezi direct sau indirect sa se ridice? Iar acum cand chinezii isi cer locul la "masa" devin brusc inamici.

+1 (5 voturi)
Sorin Constantin
22.10.2020, 08:02:52

@ Michael..., în Ade...propagandiștii pro fosta putere imperială Amerikakania sînt în vervă. De ce nu-i merge bine Amerikia Imperialia ? Pentru că politicienii din RP China se pricep să conducă eficient economia chinezească, care economie chinezească produce ,,chinezării" și chinezăriile sînt multe, ieftine și buneeee! De curînd sTrump la întrebarea unui reporter ce crezi că a zis ? Că rivalul său politic Biden, este un infractor, și că jurnaliștii care îl intervievau și filmau și ei sînt infractori...Diktatorul sTrump, un produs al politkiei amerikakane. Pe vremuri Bush nr.2, un imperialist sadea, cînd se pregătea să atace Irakul a impus celorlalți să îl susțină ce a zis : Cine nu este cu noi este împotriva Amerikia Imperialia și va fi sancționat...După ocuparea Irakului, datoriile pe care Irakul le avea față de țări din Europa 300-400 miliarde $, față de România 1-2 miliarde $, au fost considerate ,,istorice" și anulate !!! Și de asta eu sînt antiamerikakan...

-4 (6 voturi)
aglaia văsîi
22.10.2020, 08:30:23

Iauzi bă? China "marea amenințare.." zîce pramatia de consilier personal. Atunci de ce are un cont bancar "secret" în China șefu lui borțos Șobolanu Opărit care o plătit $180.000 de parai anul trecut 2019 în taxe după ce o spălat vreo $50 de milioane??!...În același an o plătit doar $750 de parai (!) în taxe IRS-ului Amerikakan...Cea mai coruptă Administrație din istoria Americcii care-și trăiește ultimele zile după 4 ani de furturi neîntrerupte, înșelăciuni, crime care mai di cari mai îngrozitoare și care a ucis 300.000 de omini de Covid-19 absolut evitabil..

-1 (5 voturi)
Jassy Man
22.10.2020, 08:44:21

Avantul economic chinezesc s-a produs pe fondul unor politici tradatoare practicate de tradatorii de tara fara scrupule care au condus SUA de la Reagan pana la Trump. Spun tradatori pentru tara lor toti acesti presedinti indiferent de culoarea lor politica au pus la cale subjugarea lumii prin politici financiare criminale ce au urmarit si urmaresc destabilizarea planetei printr-o criza mondiala de proportii. Pentru asta au avut nevoie sa aduca la pamant economia americana , lucru care le-a luat ceva timp, cum va explicati porcariile de tratate economice in care numai americanul plateste? Intr-un climat de teroare ,dictatorial precum cel chinezesc , flosindu-se de furtul intelectual masiv , know-how-ul ,profitand de legile favorizante date de acesti presedinti si guverne absolut abominabile pentru economia americana, a fost foarte usor ca un mamut precum china sa se dezbolte super rapid. Doar ca acum a intzarcat balaia. Americanii s-au saturat de manariile globalistilor din guvernele anterioare si l-au votat pe Trump. As pune si pariu ca v-a iesi tot Trump si la mare distanta de amaratul ala vandut chinezilor. Faptul ca politica in trecut americana a condus practic la faliment aproape lumea intreaga nu-i vina in nici un caz a lui Trump. Asta se chinuie din rasputeri sa indrepte lucrurile si sa le aseze pe fagas comercial normal. Cum sa favorizezi comunismul ala sesantat chinezesc si sa-l si mai admiri ca-i super performant.?Daca n-ar fi fost tradatorii de presedinti dinaintea lui si acum chinezii umblau prin Bejing calare pe magar.

+2 (6 voturi)
Ncita Co
22.10.2020, 08:54:09

game over. nu v-a ieși trump de data asta.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările