articolul anterior articolul urmator

Cristian Diaconescu: „Din punct de vedere militar, trebuie să fim consecvenţi, pentru că în faţa armatei şi preşedintele SUA îşi dă haina jos“

13
15 Nov 2017 08:38:50
Ion Petrescu
Donald Trump FOTO EPA/EFE
Donald Trump FOTO EPA/EFE

13 Comentarii

Lucifer
15.11.2017, 11:07:18

Şi eu cred că dl Cristian Diaconescu este un valoros om, diplomat şi militar. Părerile lui ar trebui rumegate de toţi factorii de decizie politică din România. Păcat că a fost puţin folosit în politica externă a României. Referitor la relaţia cu SUA+NATO asta trebuie să fie PRIMA prioritate a politicii externe a României. În condiţiile actuale când Germania şi Franţa tind să aibă poziţii antiamericane şi pro-ruse, iar Rusia devine tot mai agresivă relaţia cu SUA+NATO devine SINGURA soluţie pentru securitatea naţională. În aceeaşi logică, şi relaţia cu Moldova trebuie să constituie A DOUA preocupare majoră pentru politica externă şi de securitate a României. Da, o structură guvernamentală pentru o relaţie specială cu Moldova TREBUIE să existe. De-abia pe locul trei ar trebui să fie relaţiile cu "noua Europă" germano-franceză. Dacă se va propune celorlalţi o "Federaţie europeană" condusă de "dualismul germano-francez", oare ce ar trebui să facem? Să renunţăm de bunăvoie la suveranitate şi să ne aventurăm într-o construcţie utopică cu valenţe neo-imperiale? Sunt mari sfidări pentru statul român în viitorul apropiat pe care factorii de decizie din România le ignoră. Lumea se agită şi viitorul nu pare deloc luminos. Ba dimpotrivă.

-3 (5 voturi)
eu doar constat
15.11.2017, 11:44:36

Lucifer inseamna "Cel ce face lumina", dar Dta ne-ai lasat pe intuneric. Cum adica, Romania, membra UE sa puna abia pe locul 3 (TREI!) relatiile cu UE, iar relatia cu R. Moldova sa fie pe locul 2? R. Moldova fiind in situatia babei pe care Romania se incapataneaza sa o treaca strada, iar baba nu vrea. UE are tari membre NATO, inclusiv Romania si are o relatie coordonata cu NATO si prin aceasta cu SUA. Asta pe plan militaro-strategic. Asa ca relatiile cu SUA ale Romaniei trebuie sa urmeze strategia UE, chiar daca se creaza impresia ca avem relatii separate. Intrebarea Dtale privind renuntarea la suveranitate, ma face sa cred ca n-ai habar de situatia in care se afla Romania acum. Prin intrarea in UE Romania a renuntat deja la suveranitatea la care faci referire. De asta si-a dat seama M. Britanie, cand a votat pentru Brexit, dar recastigandu-si suveranitatea pierde avantajele mult mai importante ale apartenentei la UE. Si acum nu stie ce sa faca: sa renunte la Brexit, sau sa continue separarea? Sigur, ideile lui Cr. Diaconescu trebuie luate in seama, dar sa le rumege doar cei care se simt boi. Oamenii destepti ar trebui sa le judece atat din p.d.v. ideatic, dar si din p.d.v. al politicianului Cr. Diaconescu, pentru a vedea daca nu contin toxine. Si Va asigur ca contin destule. Pentru ca oamenii din Occident cu care a discutat nu acopera intreaga gama de preocupari ale Occidentului, ci doar ale unei parti, care, pana in prezent, nu s-a aratat preocupata de interesele Romaniei.

-2 (2 voturi)
Lucifer
15.11.2017, 12:40:05

Domnule, "noua UE" care va fi "federală" sau nu fi deloc VA IMPUNE RENUNŢAREA COMPLETĂ la suveranitatea naţională. Asta fiind echivalent cu desfiinţarea de facto a statului român. De asta fug şi UK dar şi ţările de la Vişegrad. Atenţie, vechea UE era o uniune de state suverane( e drept că în anumite domenii era o "suveranitate limitată"), dar acum se doreşte o federaţie condusă de "dualismul germano-francez". Şi astfel apare întrebarea: România trebuie de bună voie să renunţe la suveranitatea naţională şi să se înhame la teleguţa germano-franceză? Mai ales că "noua federaţie" va fi anti-americană, anti-uk şi pro-Rusia? Asta poate fi o ameninţarea la adresa securităţii naţionale. Vrem asta?

-2 (2 voturi)
eu doar constat
15.11.2017, 11:49:06

De acord cu dl Petrescu, doar ca nu trebuie sa luam exemplu de la Presedintele SUA si sa ne limitam la a ne scoate doar palaria, ca pana acum prea ne-am trezit, nu numai fara haine, ba chiar in fundul gol, atat in fata aliatilor, cat si in cea a dusmanilor. Vis pacem para bellum, nu inseamna sa te dezbraci, ci din contra.

-1 (3 voturi)
dracon
15.11.2017, 11:49:52

O alta scriere fatata din putul gandirii acestui pseudo ziarist !

0 (8 voturi)