Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Criza mondială a încrederii în Statele Unite. Reputaţia statului american printre aliaţi a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

12
16 Sep 2020 04:31:17
Autor: George-Andrei Cristescu
Donald Trump este văzut într-o lumină negativă de majoritatea cetăţenilor statelor aliateFOTO Guliver / Getty Images / Mark Wilson
Donald Trump este văzut într-o lumină negativă de majoritatea cetăţenilor statelor aliateFOTO Guliver / Getty Images / Mark Wilson

America este văzută într-o lumină tot mai puţin favorabilă de cetăţenii statelor aliate, reputaţia Statelor Unite atingând un record negativ pentru ultimele două decenii, arată un sondaj realizat de Pew Research Center în treisprezece state.

Doar 34% dintre toţi cetăţenii statelor incluse în sondaj au o părere pozitivă despre Statele Unite şi doar 16% au încredere în preşedintele Donald Trump. Mai mult, 84% dintre aceştia cred că guvernul american a avut un răspuns profund deficitar faţă de pandemia de coronavirus, scrie BBC.

Chiar dacă opiniile favorabile despre Statele Unite sunt în scădere de câţiva ani, sondajul prezent arată că în unele ţări percepţia cetăţenilor se află la cel mai scăzut nivel de când Pew Research Center a început să realizeze acest sondaj în urmă cu aproape 20 de ani. 

Doar în Coreea de Sud, peste 50% din cetăţeni au o părere favorabilă faţă de Statele Unite. Doar despre un sfert dintre germani şi mai puţin de o treime dintre francezi se poate spune acelaşi lucru.

Majoritatea cetăţenilor în fiecare ţară inclusă în sondaj nu au încredere în Donald Trump, belgienii fiind cei mai sceptici faţă de capacităţile preşedintelui american - doar 9% au declarat că au încredere în acesta. Japonezii au cea mai bună părere despre Trump, dar chiar şi aşa, doar un sfert dintre aceştia s-au declarat încrezători în acesta. 

Un caz interesant este reprezentat de Marea Britanie. În timp ce 41% dintre britanici au declarat că au o părere pozitivă despre Statele Unite, mai puţin de 20% au încredere în capacitatea liderului de la Casa Albă.

Sondajul a fost aplicat între iunie şi august pe o populaţie de 13,273 de persoane din Australia, Belgia, Canada, Coreea de Sud,Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Spania, Suedia, Marea Britanie şi Olanda.  Rezultatele sondajului vin în contextul mai larg al chestionării rolului jucat de Statele Unite pe scena globală, dar şi al impactului pe care pandemia l-a avut în această ţară (peste 6 milioane de cazuri şi aproape 200,000 de morţi ca urmare a infectării cu noul coronavirus).

„Ce putem vedea în sondajele noastre din ultimii ani este că foarte multe persoane văd Statele Unite într-un proces de retragere dintr-o poziţie de leadership în afacerile internaţionale, iar asta a avut un impact negativ asupra percepţiei lor asupra ţării”, a explicat Richard Wike, coordonatorul sondajului. „În ciuda tendinţei, însă, oamenii nu au renunţat definitiv să privească către Statele Unite. Încă îşi doresc ca America să joace rolul de lider pe scena internaţională”, a adăugat acesta.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Sorin Constantin
16.09.2020, 04:56:32

Acum la Casa Albă este un rebut al societății amerikakane...Se străduiește să impună lumii întregi ,,mofturile " sale...Ceilalți nu contează. În campania electorală el spune că dacă el nu va fi reales se va alege praful de USA. sTrump stabilește embargouri pentru unele state care nu îi plac! El visează la război cu fel de fel de țări și asta azi după ce a izolat statul pe care îl conduce de aliați, de prieteni. Dacă ceva nu merge bine în Amerikia Imperialia, oricine este responsabil, mai puțin el.

0 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
16.09.2020, 07:21:03

Degeaba va perpeliti..! Va sparge Trump la alegerile din noiembrie..!

-13 (25 voturi)
Ilie de la sculărie
16.09.2020, 09:06:27

iar ai aparut ba sclav basist? sau vrei sa iti zic "fost sifonar la securitate"?

+18 (28 voturi)
Platitor de taxe
16.09.2020, 09:47:33

Daca se intampla conform Vanatorului, media main stream va deveni olimpica in noua era fake news. Sunt simpatici, le este frica sa scrie "o stire rea" despre Joe Biden. Am vazut un studiu cu 3 ani in urma, intre inceputul primului mandat al lui Obama si cel al lui Trump. Obama era laudat in peste 90% din articole, Trump era criticat in peste 90% din articole, iar studiul se rezuma la prima sau primele 3 luni de mandat.

-15 (23 voturi)
M Costi
16.09.2020, 07:46:35

Important este faptul ca românii sunt foarte multumiti de aliatul strategic si au foarte mare incredere in domnu' Trump , mai ales de când i-a dat o şepcuţă frumoasă presedintelui nostru ! Asa incât orice altceva nu contează , nici macar faptul ca de ridicarea vizelor de calatorie in SUA nu mai vorbeste nimeni...!

-16 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (12)