Criză în relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia. Washingtonul s-a săturat de „presiunile” exercitate de Ankara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Statelor Unite în Ankara a sugerat că unii oficiali turci ar încerca să „perturbe” cooperarea dintre cele două ţări, după ce arestarea unui angajat al ambasadei Statelor Unite a dat naştere unei dispute diplomatice.

Într-un mesaj video, dat publicităţii de către Departamentul de Stat luni, John Bass, ambasadorul Statelor Unite în Turcia, a declarat că oficialii americani nu au reuşit să determine de ce acest angajat a fost arestat şi ce dovezi există împotriva lui. Acesta a adăugat că nu ştie dacă ar trebui să se aştepte la alte arestări a angajaţilor serviciului diplomatic din Turcia.

„Această arestare ridică întrebări dacă nu cumva scopul unor oficiali este acela de a perturba lunga relaţie de cooperare dintre Turcia şi Statele Unite”, a afirmat ambasadorul Bass. „Dacă acest fapt este adevărat, atunci persoanele cu care lucrăm, ce vizitează facilităţile noastre diplomatice se află în pericol”.

În răspuns la arestarea angajatului său, duminică Statele Unite au stopat serviciile consulare de viză, în efect împiedicând mii de cetăţeni turci să călătorească în Statele Unite. Această dispută dură între două state aliate NATO a avut ca efect vânzarea acută a activelor şi lirei turceşti pe pieţele internaţionale. Ankara a răspuns imediat cu o măsură similară.

Ambasadorul Bass a declarat că speră ca suspendarea serviciilor pentru vize să nu dureze foarte mult , dar că „în acest moment nu putem spune cât va dura pentru a rezolva această problemă”.

Acesta a adăugat că această decizie nu a fost una pe care a luat-o cu uşurinţă şi că „este o decizie luată cu o mare tristeţe”.

Această dispută diplomatică subliniază modul în care relaţiile Ankarei cu aliaţii săi occidentali s-au deteriorat pe măsură ce autorităţile turce au acţionat fără discriminare împotriva suspecţilor pentru lovitura de stat din iulie 2016, arestând chiar cetăţeni americani şi angajaţi ai ambasadei Statelor Unite.

„Nicio administraţie americană, indiferent cât de importantă este cealaltă ţară, nu va permite să fie supusă unei astfel de presiuni”, a afirmat James Jeffrey, fost ambasador în Turcia.

„Aceasta este o dispută cu privire la elemente din sistemul turc ce vizează în mod deliberat Statele Unite. Iar aceste tensiuni trebuie rezolvate la cel mai înalt nivel, între Trump şi Erdogan. Decizia pe care am luat-o în acest caz este foarte neobişnuită, şi una pe care nu am luat-o nici măcar în Rusia”.

Fostul oficial american a declarat că măsura luată de Washington ilustrează îngrijorarea că membrii corpului său diplomatic, fotografiile unora dintre dintre aceştia şi harta cartierelor în care locuiesc fiind publicate în ziare guvernamentale,  nu mai este în siguranţă în Turcia. Ambasada SUA în Ankara a invocat lipsa încrederii în securitatea asigurată de autorităţile turce atunci când a anunţat întreruperea serviciilor pentru vize.

Preşedintele Erdogan, aflat într-o vizită în Ucraina, a caracterizat decizia ambasadei SUA ca fiind „tristă”, adăugând că Turcia a răspuns „pe baza regulilor de reciprocitate”.

Relaţiile Turiciei cu Statele Unite au devenit tot mai reci în momentul în care Erdogan a început să adopte o poziţie tot mai naţionalistă şi explicit anti-occidentală, în special după lovitura de stat eşuată.

Turcia a arestat pentru prima dată un angajat al ambasadei SUA anul trecut, şi în acest moment până la 12 cetăţeni americani sunt reţinuţi în Turcia sub acuzaţii ce vizează legături cu Fethullah Gulen, clericul pe care Ankara îl acuză de orchestrarea loviturii de stat din 2016. 

În plus, în luna iulie, agenţia de presă guvernamentală din Turcia a publicat poziţiile a zece posturi ale armatei americane din nordul Siriei, fapt ce a atras imediat critici dure din partea Pentagonului.

La rândul său „Recep Erdogan este enervat de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe Gulen, este frustrat de susţinerea oferită militanţilor kurzi din Siria şi enervat de arestarea de către Statele Unite a unui important om de afaceri turco-iranian, Reza Zarrab, apropiat cercului său de interese, ce este acuzat de încălcarea sancţiunilor impuse Iranului”, afirmă publicaţia Financial Times.

Comentatorii sunt de părere că portretizarea Occidentului ca inamic al Turciei reprezintă o strategie pe placul electoratului lui Erdogan, şocul de pe pieţele financiare ca urmare a acestei dispute ilustrează riscurile economice asociate acestei politici. Lira turcească a pierdut imediat peste 2% în raport cu dolarul iar bursa din Istanbul a suferit o scădere de 3%.

Oficialii americani, ce adeseori s-au declarat în privat contrariaţi de acţiunile preşedintelui Erdogan, au susţinut relaţiile cu Ankara datorită importanţei cooperării în materie de contra-terorism. Donald Trump a afirmat luna trecută că preşedintele Erdogan „mi-a devenit un bun prieten”.

Însă, după ultima decizie, se pare că Washingtonul este pregătit să nu mai tolereze comportamentul Turciei.

„Această situaţie este totalmente fără precedent - în deceniile mele ca diplomat al Turciei nu-mi pot aduce aminte de o singură situaţie unde un stat a stopat sistemul de vize cu Turcia, aşa că ne aflăm într-un teritoriu complet nou”, a afirmat Selim Kuneralp, fost ambasador al Turciei la UE, citat de FT.

„Această situaţie trebuie rezolvată extrem de repede, dar preşedintele Erdogan nu are obiceiul de a da înapoi, cel puţin nu imediat”.

Familiile cetăţenilor americani arestaţi în Turcia, ce includ şi un pastor prezbiterian, sunt convinse că aceştia sunt ţinuţi ostateci pentru a accelera extrădarea clericului Gulen  din Pennsylvania şi pentru a opri procesul omului de afaceri turco-iranian reţinut la New York pentru încălcarea regimului sancţiunilor.

Preşedintele Turciei a dat de înţeles că acesta ar putea fi motivul. Luna trecută acesta a declarat în faţa mai multor ofiţeri de poliţie că este deschis unui schimb de prizonieri. În august, a semnat un decret prin care legalizează schimbul străinilor reţinuţi în Turcia cu cetăţenii turci reţinuţi peste hotare.

Luni, procuratura din Istanbul a citat ca acuzat un al doilea angajat al Consulatului Statelor Unite din Istanbul.

Comentatorii turci consideră acest ultim act, la fel ca şi decizia de a răspunde dur acţiunilor Departamentului de Stat, drept o mişcare îndreptată direct împotriva Washingtonului, şi mai mult decât atât, arată modul în care Erdogan şi apropiaţii lui înţeleg establishement-ul american.

„Convinşi că o parte a establishement-ului american se află în spatele reţelei Gulen, şi că aceştia doresc înlăturarea lui Erdogan, unii din Ankara par hotărâţi să poarte un război cu establishement-ul american. Aceştia şi-au pus şi îşi pun toate speranţele în Donald Trump, ce este văzut ca un preşedinte anti-establishment. Dar strategia nu a funcţionat până acum, iar pentru unii din Ankara faptul că şi-au pus speranţele în Trump a fost o eroare de la început”, susţine Barcin Yinanc, într-un editorial pentru cotidianul Hurriyet Daily News.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite