Croaţii pot călători de-acum în SUA fără viză. De ce România nu face parte încă din programul Visa Waiver

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Croaţia este a 40-a ţară inclusă în programul Visa Waiver FOTO Arhivă
Croaţia este a 40-a ţară inclusă în programul Visa Waiver FOTO Arhivă

Cetăţenii Croaţiei pot călători de sâmbătă, 23 octombrie, fără vize în Statele Unite, transmite agenţia de presă MIA, care citează misiunea diplomatică americană la Zagreb.

Croaţia, o ţară de puţin peste patru milioane de locuitori, este noul participant la programul Visa Waiver. Începând de sâmbătă, Sistemul Electronic pentru Autorizarea Călătoriilor (ESTA) le permite cetăţenilor croaţi să aplice pentru a călători în Statele Unite pentru turism sau afaceri pentru o durată de până la 90 de zile fără a obţine viză.

Includerea Croaţiei în Visa Waiver este un pas important către consolidarea cooperării economice şi de securitate de lungă durată dintre Statele Unite şi Croaţia, subliniază misiunea diplomatică americană, potrivit MIA, preluată de Agerpres.

Pentru face parte din Visa Waiver, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de contraterorism, aplicarea legii, aplicarea legii în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor în mod continuu.

„Felicit Croaţia pentru că devine al 40-lea membru al VWP după ce a întrunit cerinţe stricte, şi sunt nerăbdător să continuăm cooperarea strânsă asupra priorităţilor cheie“, a afirmat secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas.

România încearcă de mulţi ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii săi să poată călători în SUA fără vize, însă rata de refuz al vizelor pentru români depăşeşte încă foarte mult pragul minim, de 3%, acceptat de autorităţile americane pentru ridicarea vizelor. Potrivit ultimelor date oficiale analizate de Profit.ro, rata de refuz pentru România este în continuare cu mult peste pragul de 3%, în anul fiscal american 2020, această rată trecând din nou de peste 10%, respectiv fiind de 10,14%. După cum a relatat Profit.ro, acest prag scăzuse în 2019, după mai mulţi ani, sub 10%, dar încă insuficient pentru acceptarea în Visa Waiver.

În conformitate cu legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la programul de scutire de vize Visa Waiver rebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe doi ani mai mică de 2%.

Autorităţile SUA calculează rata de refuz potrivit anului fiscal, care începe la 1 octombrie şi se termină la 30 septembrie.

În cadrul ultimei reuniuni tripartite, organizate de către Comisia Europeană, cu participarea Statelor Unite şi a statelor membre afectate de nereciprocitate în materie de vize, din 9-10 iunie 2021, Statele Unite „au reconfirmat angajamentul de a continua conlucrarea şi dialogul cu partea română pentru atingerea obiectivului de eliminarea vizelor pentru şederi de scurtă durată (90 zile), în scop de afaceri sau turism”. Cu toate acestea, sursa citată subliniază că: „Rata de refuz pentru România este încă peste pragul de 3% (în anul fiscal 2020, această rată a fost de 10,14%)”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite