Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Culisele degringoladei. Conspiraţioniştii din echipa legală a lui Donald Trump: „E nebună, nu-i aşa?”

67
20 Jan 2021 12:41:05
Autor: Cristina Ene
Avocata conservatoare Sidney Powell alături de Rudy Giuliani la o conferinţa de presă FOTO EPA-EFE
Avocata conservatoare Sidney Powell alături de Rudy Giuliani la o conferinţa de presă FOTO EPA-EFE

Seria Axios, care prezintă culisele degringoladei preşedintelui american Donald Trump, continuă cu episodul 3, „ Descent into madness ... Trump: Sometimes you need a little crazy” (Plonjarea în nebunie. Trump: uneori e nevoie de puţină nebunie), în care noua echipa de avocaţi, şi în principal Syney Powell, o fostă procuroare federală, pune pe masă teorii ale conspiraţiei.

„O cam ia pe arătură, nu-i aşa? Trebuie să o lase mai moale. Nimeni nu crede lucrurile astea. Este prea mult”, spune la moment dat Trump personalului său de la Casa Albă, punând-o pe mute pe avocata care vorbea de ameninţări de securitate naţională şi iranieni care schimbau voturile în favoarea democraţilor.
 
„E cam nebună, nu-i aşa?, se amuza Trump, ţinându-i totuşi isonul: „Şi ce vom face în acest caz, Sydney?”
 
Noua „banda” de consilieri, care îi prezenta unui Trump disperat o viziune seducătoare dar cu accente delirante despre căile spre victorie, avea nişte trăsături comune: erau dornici de atenţia preşedintelui, credeau în nucleul dur al teoriilor conspiraţiei şi aproape toţi au avut la un moment dat o carieră strălucită.
 
Supranumit „primarul Americii”, Rudy Giuliani a fost aplaudat pentru gestionarea oraşului New York după atacurile teroriste de la 11 septembrie. Powell a fost un avocat de succes, apărătorul corporaţiei Enron (o companie de energie din Houston, Texas) într-un scandal de faliment. Michael Flynn, un general decorat, concediat de Obama, a fost numit de Trump consilier de securitate naţională înainte de a-l demite şi apoi graţia. Lin Wood este un avocat cunoscut specializat în procese de calomnie.
 
Powell şi Wood erau cei mai extremişti dintre ei, în asemenea măsură că şi Giuliani a a ajuns la un moment dat să spună că Powell nu-l reprezintă pe preşedinte. Deşi recunoştea acest fapt deschis, Trump o asculta totuşi.
 
„Uneori e nevoie şi de puţină nebunie”, i-a spus unui oficial de la Casa Albă.
 
În paralel, avocaţii experimentaţi ai campanii sale, precum Justin Clark şi Matt Morgan, analizau posibilităţi de contestaţie privind verificarea semnăturilor şi accesul la camerele de monitorizare a numărătorii voturilor.
 
Powell îi prezenta o versiune a conspiraţiei din partea puterilor străine la scară mare, în timp ce susţinea că agenţiile de informaţii erau împotriva lui Trump, întrucât nu-i ofereau dovezile complotului Chinei, Iranului şi Venezuelei. Toate astea fără a putea veni cu probe în sprijinul tezelor sale, unele care eventual să fie susţinute şi în faţa judecătorilor care examinau contestaţiile.
 
În subsidiar era ideea paranoidă că Trump e subminat de aceste agenţii. Astfel că s-a pus problema accesului la documente securizate , iar Powell ar fi fost numită în echipa oficială de avocaţi care să prezinte acuzaţiile de fraudă electorală. Şeful de personal, Mark Meadows, şi avocatul Casei Albe, Pat Cipollone, au fost unanim de acord: în niciun caz Powell nu poate obţine un astfel de acces.
 
Powell şi Flynn le-au transmis consilierilor lui Trump documente cu presupuse dovezi ale unei conspiraţii la scară mare în favoarea democraţilor. Oficialii de la Casa Albă nu le-au putut lua în serios. Potrivit acestor documente, obţinute de Axios, Powell şi echipa argumentau în sensul unui complot străin de a fura scrutinul în defavoarea lui Trump, şi anume printr-un atac cibernetic coordonat provenit din China, Rusia, Iran, irak şi Coreea de Nord.
 
Oficialii Casei Albe s-au opus puternic unor asemenea argumente chiar în Biroul Oval: dacă Powell avea dreptate, atunci ar fi vorba de cel mai mare atac străin din istoria SUA, or comunitatea de informaţii nu a aflat nimic în acest sens.
Powell avea o explicaţie: Trump nu a fost informat, întrucât aceştia îl subminau activ şi îi ascundeau informaţii importante.
 
Adepţii mişcării QAnon privind o cabală a elitelor globale şi a statului profund i-au stârnit curiozitatea preşedintelui american în momentul când a auzit că „îl iubesc pe Trump”.
Qanon a fost adusă în discuţie în timpul unei întâlniri din luna iulie în Biroul Oval la care au participat între alţii liderul majorităţii din Senat şi consilieri politici în scopul unei evaluări a curselor pentru Senat. Trump se uita pe grafice când a observat: „Dar ce spuneţi despre primarele de noaptea trecută?”
 
Era vorba de o cursă din Colorado unde Lauren Boebert, o simpatizantă Qanon, tocmai câştigase. O victorie surprinzătoare în opinia unanimă a celor prezenţi.
 
Apoi Trump i s-a adresat lui McConnell: „Ştii, este o credincioasă în acea QAnon. Ţi-e cunoscută, Mitch?”. McConnell înlemnise, scrie Axios. „Oamenii spun că ei cred în tot felul de lucruri rele şi de aceea îi acuză de lucruri teribile. Dar înţeleg că sunt doar oameni care îşi doresc o guvernare bună”, a continuat Trump.
 
Nimeni n-a spus nimic, iar în tăcerea generală, Meadows a izbucnit în râs: „I-am auzit descrişi în fel şi chip, dar niciodată în acest fel”. Toţi au râs mai apoi, dar erau mai degrabă îngroziţi, spune o sursă care a luat parte la acea întâlnire.
 
Powell a fost un intermediar între linguşitori şi conspiraţioniştii get-beget, relatează Axios. 
 
Potrivit teoriei sale, nesusţinute de dovezi şi vădit false, inamicii Americii au folosit două programe CIA pentru a fura scrutinul american: un program de supraveghere numit „Hammer” şi o unealtă a războiului cibernetic numită „Scorecard”. Probele sale în acest sens se bazau pe afirmaţiile unui programator din California care s-a lăudat cu tehnologii ieşite din comun, care s-au dovedit o înşelătorie (el a obţinut contracte de milioane de dolari cu statul SUA pentru dispozitive de supraveghere care să împiedice atacurile teroriste).
 
Împreună cu Flynn, avocata susţinea că CIA foloseşte ilicit aceste programe din 2009.
 
În documentele care au ajuns şi la consilierii lui Trump, ei arătau în mod fals că John Brennan şi Jim Clapper, oficiali de informaţii de top din administraţia Obama, amândoi adversari ai lui Trump - au folosit ilegal programul informatic pentru a avansa presupusele ambiţii ale lui Obama de a transforma America într-un stat comunist controlat. Ei au mers şi mai departe: aceştia doi au plecat din funcţie cu codul-sursă al programului. Ulterior, cumva programul a ajuns în China.
 
Pe 18 decembrie, în cadrul unei întruniri în Biroul Oval, ei au descris situaţia ca un act de război, şi de aceea trebuiau folosite toate puterile statului pentru a confisca sistemele de vot Dominion şi a fi găsiţi „trădătorii”.
 
În seara precedentă, Giuliani şi-a sunat un vechi prieten, pe Ken Cuccinelli, numărul doi în Departamentul de Securitate Internă, interesându-se dacă DHS poate confisca dispozitivele Dominion. Acesta a spus un ferm „nu”, DHS nu are această autoritate legală.
 
Startul degringoladei lui Trump. Scenariul premeditat care a aprins fitilul pentru o întreagă naţiune
 
Anatomia negării lui Trump. Năvala „barbarilor” în Biroul Oval şi punctul de turnură

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

67 Comentarii

Tudor Miclovan
20.01.2021, 12:50:07

Bai, sa o luam logic! Daca Trump e nebun, atunci e fix de cand a mai vrut un mandat? Sau e de 4 ani asa si atunci de ce ati stat atat cu nebunul? Avem deci o alternativa din care nu se leaga nici una de posibilitati, fara sa deveniti ridicoli. De ce nu va apucati voi de chestiuni mai serioase, cum ar fi cresterea pestisorilor de acvariu sau iepuri de casa? Sunt rozatori blanzi...

-9 (37 voturi)
Oriana
20.01.2021, 12:55:41

Leit fake news cnn, no wonder

-9 (25 voturi)
Camelia Sorescu
20.01.2021, 12:57:54

Tudor Miclovan după cum spuneam se încearcă punerea la stâlpul infamiei a tot ceea ce pare a fi antisistem, adică împotriva comuniștilor americani deghizați sub numele de democrați. Iar asta se dorește a fi transformat într-un exemplu global dar mai ales trend. Vor să facă din ideea de patriotism și identitate național-culturală un fel de Alcatel One Touch Easy al anilor 2000+ care nu mai e la modă și care trebuie imperativ înlocuit cu un iPhone, ca să mă exprim metaforic. America este în întregime confiscată de comuniști și se va transforma în curând într-o colonie chineză. La nivel diplomatic este deja una. Urmează abrogarea primelor doua amendamente constituționale sau sabotarea lor. Vom vedea dacă americanii vor dormi mai departe sau se vor trezi. Noul președinte nu are decât două calități: senilitatea și susținerea grupurilor teroriste Antifa și BLM care au distrus America sub pretextul luptei antirasiale ca urmare a morții lui George Floyd. În rest totul se face din spatele său de către alții iar democrația americană este deja cu un picior în prăpastie. Dar este necesar pentru globalizare care merge pe socialism și nu pe democrație.

-13 (33 voturi)
Camelia Sorescu
20.01.2021, 13:02:41

Socialismul este baza comunismului. La pachet cu egalitatea claselor, ideologie marxistă, și protecția socială vin controlul total, cenzura, distrugerea culturii și a istoriei și eliminarea oricărei forme de identiăți individuale sau de grup raportate la conceptul de spațiu teritorial-administrativ istoric. Socialismul postdouămiist este un marxism cu o figură blândă dar mai criminal decât comunismul lui Nicolae Ceaușescu. Căci psihologia ne învață că omul pus brusc în fața unui pericol se repliază, solidarizează (uneori adaptează) și reacționează. De aceea Ceaușescu nu a reușit să omoare tot ce îi stătea în cale. Tot psihologia ne arată însă că în fața unui pericol constant dar de intensitate mică nimeni nu reacționează. Cu atât mai mult dacă la pachet cu pericolul vin avantaje aparente, utopii ridicate la rang de virtuți sociale fără de care încet încet omul nu mai poate trăi, fiind astfel silit să facă fel și fel de compromisuri.

-15 (29 voturi)
gyll
20.01.2021, 13:06:19

Ca să vadă toată lumea gașca de alienati în toată splendoarea. Pe aceștia nici un ospiciu nu îi mai poate vindeca.

+2 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (67)

Modifică Setările