Culisele misiunilor „Beretelor Verzi” americane peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berete Verzi FOTO SHUTTERSTOCK

Antrenarea forţelor străine pentru apărare internă se află printre cele mai importante misiuni ale unităţilor de elită precum Beretele Verzi.

Trupe de operaţiuni speciale, Beretele verzi din SUA sunt instruite pentru contrainsurgenţă, dar şi pentru a oferi la rândul lor pregătire de luptă în ţări aflate la risc de invazie precum Taiwan.

Militari americani din Beretele Verzi au oferit pentru Insider detalii de culise despre munca lor de antrenare a forţelor străine.

Trupele pentru operaţiuni speciale numără circa 70.000 de membri şi forţe de sprijin, ce iau parte la o gamă largă de misiuni în întreaga lume, de la recunoaştere la eliminarea liderilor reţelelor teroriste, contrainsurgenţă şi asistenţă în caz de dezastre naturale, fiind instruite pentru război neconvenţional.

Dar acestea mai au un rol important, chiar dacă mai puţin cunoscut: antrenarea trupelor străine pentru apărare internă.

Instruirea altor ţări pentru luptă este definită de SUA ca participarea la „programe de acţiune aparţinând altui guvern sau organizaţii desemnate în vederea eliberării sau protejării societăţii de subversiune, dezordine şi insurgenţă”. 

„Instruirea pentru apărare internă este printre cele mai importante unelte din arsenalul nostru, fiind şi raţiunea pentru care ne concentrăm atât de intens asupra ei”, a dezvăluit pentru Insider o beretă verde dintr-o unitate a Gărzii Naţionale.

Aceşti soldaţi se amestecă cu forţele străine cu scopul de a le antrena capacitatea de luptă pentru ca acestea să se poată apăra singure, ceea ce este o utilizare mai economică şi mai eficientă a resurselor decât solicitarea de asistenţă din afară.

„Există un motiv specific pentru care cursul „Q” (Cursul de Calificare pentru Forţele Speciale-n.red.) se pune un accent greu pe setul de abilităţi referitoare la apărare internă”, a adăugat această beretă verde care a vorbit sub anonimat.

„În plus faţă de componenta tactică, învăţăm cum să transferăm cunoaşterea  foarte bine. Este domeniul în care pregătirile culturale şi lingvistice” „strălucesc”, continuă el, precizând că un instructor poate fi extrem de pregătit, dar mai trebuie să aibă şi capacitatea de a transmite cunoştinţele „succint şi eficient”.

Forţele Speciale ale SUA instruiesc armata Lituaniei 2018 FOTO via Insider

Forţele Speciale ale SUA instruiesc armata Lituaniei 2018 FOTO via Insider

Beretele Verzi fac cursuri de limbă şi de norme culturale (Beretele verzi studiază la o universitate a lor) ale naţiunii unde sunt trimise, ceea îi ajută să formeze legături mai strânse şi să se facă înţelese mai bine de discipolii lor.

Abilităţile antrenate variază de la tactici de bază la luptă avansată care au acelaşi scop - să „permită forţelor naţiunii-gazdă să-şi efectueze propriile operaţiuni unilaterale. Dacă nu plecăm cu acest obiectiv în minte, atunci riscăm să rămânem acolo pe termen nelimitat”, a spus bereta verde care s-a alăturat unei unităţi a Gărzii Naţionale a ţării-gazdă.

Formarea relaţiilor pe termen lung

Misiunea de antrenare a forţelor străine pentru apărare ( Foreign Internal Defense - FID) presupune şi stabilirea de relaţii pe termen lung cu armatele străine sau cu unităţi specifice.

„FID are capacitatea de a fixa şi rafina abilităţi. Este o misiune cu o gamă diversificată de instrucţie ce poate răspunde unor necesităţi variate astfel încât să devină o adevărată multiplicatoare a forţei. În multe feluri, FID este prima linie de apărare”, a comentat pentru Insider un fost ofiţer în forţele speciale ale armatei.

FID are şi un aspect evolutiv interesant”, a spus fostul ofiţer. „Putem să venim într-o ţară şi să instalăm o unitate de operaţiuni speciale sau convenţionale ca să ne întoarcem acolo câţiva ani mai târziu şi să-i antrenăm cu privire la o anumită capacitate de inserţie”, cum ar fi scufundări sau paraşutism.

„În multe feluri, FID nu se termină niciodată şi, de multe ori, formăm parteneriate de succes pe termen lung cu unele unităţi”, a spus fostul ofiţer, care, la fel ca Bereta Verde din Garda Naţională, nu e autorizat să vorbească cu presa. „Dar câştigăm şi noi. După câţiva ani sau mai mult timp, când revenim în ţara X, ei sunt deja experimentaţi astfel încât să prindem şi noi unele lucruri de la ei. FID poate fi un aranjament reciproc avantajos care ne măreşte experienţa şi eficacitatea în luptă pe termen lung”.

Deşi FID este o specialitate a Beretelor Verzi, cererea operaţională intensă creată de războiul global împotriva terorismului a obligat alte unităţi – care concurau pentru oportunităţi şi finanţare – să pună mai mult accent pe acest complex de misiuni.

Chiar şi unităţile de elită avansate, cum ar fi Delta Force şi ceea ce s-a numit odată SEAL Team 6, au fost nevoite să efectueze ocazional acest tip de instruire ca o modalitate de a obţine misiuni.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite