Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Cum a ajuns FBI în centrul unei teorii a conspiraţiei că ar fi orchestrat asaltul Capitoliului. Agenţia federală vrea să ştie dacă suspecţii au legături în Congres

2
22 Jun 2021 16:45:52
Autor: Cristina Ene
foto getty images
foto getty images

O teorie sugerată de un fost oficial al Casei Albe, demis de administraţia Trump, pe un site obscur de dreapta, Revolver, cum că FBI ar fi orchestrat insurecţia de la Capitoliu din 6 ianuarie a fost preluată de Fox News şi a ajuns subiect de dezbatere în Congresul American.

Între timp NBC News a obţinut transcrierea întrebărilor puse de FBI unui fost ofiţer NYPD care a lovit un poliţist de la Capitoliu. FBI l-a întrebat pe Thomas Webster, inculpat în atacul de la Capitoliu, dacă are legături cu membri ai Congresului sau cu poliţia de la Capitoliu.
 
Joi moderatorul de la Fox News, Tucker Carlson, a preluat teoria lui Darren Beattie, fostul scriitor de discursuri al fostului preşedinte american Donald Trump, demis în 2018 şi numit  de acesta înainte de terminarea mandatului într-o comisie ce se ocupă de conservarea siturilor din Europa asociate cu Holocaustul.
 
Darren Beattie este administratorul site-ului de dreapta  Revolver News care publică articole nesemnate. Într-un articol publicat luni, acesta lansează speculaţii despre referinţa la „co-conspiratori neinculpaţi” în documentele de punere sub acuzare a participanţilor la insurecţia de la Capitoliu şi anume că, de fapt, în spatele expresiei se ascund informatori sau chiar agenţi FBI infiltraţi în grupurile de extremă dreapta implicate în revolta din 6 ianuarie.
 
Aleşii republicani, precum Louie Gohmert, deputat de Texas,  au reacţionat la această teorie punând problema ei în Camera Reprezentanţilor.
 
Matt Gaetz, ales în Camera reprezentanţilor din Florida, a trimis chiar o scrisoare directorului FBI Christopher Wray prin care a solicitat să „dezvăluie rolul şi implicarea agenţilor FBI pe parcursul revoltelor din 6 ianuarie”.
 
Articolul publicat în Revolver e bazat pe teorii ipotetice şi semnificaţii potenţial „sinistre” ale multiplelor referinţe la „co-conspiratori neinculpaţi” în documentele de acuzare a membrilor unor grupuri ale miliţiei de dreapta,  în principal Oath Keepers, Three Percenters şi Proud Boys. Pe baza acestora şi fără alte dovezi, articolul sugerează „posibilitatea tulburătoare” că aceşti co-conspiratori ar fi de fapt agenţi sub acoperire sau informatori confidenţiali ai FBI.
 
„Guvernul ştie cine sunt, dar nu i-a pus sub acuzare. De ce? Ştiţi de ce. Pentru că aproape sigur lucrau pentru FBI”, a sumarizat Carson sugestia din articol.
 
Bennett Gershman, fost procuror în districtul din Manhattan, specializat în litigii, a explicat că există o diferenţă între înfiltrare pentru obţinerea de dovezi şi instigare la infracţiuni şi că cel mai probabil formularea se referă la nişte complici implicaţi în activităţi ilegale dar care au furnizat dovezi, au cooperat cu autorităţile sau vor fi chemaţi ca martori la procese.
 
Se ştie faptul că liderul Proud Boys, Enrique Tarrio, care nu a fost prezent la revoltele de la Capitoliu, a lucrat câţiva ani ca informator sub acoperire pentru forţele federale şi locale de aplicare a legii.
 
NBC News a dezvăluit că FBI l-a interogat pe un fost ofiţer NYPD în rezervă, Thomas Webster, filmat când loveşte un ofiţer de poliţie de la Capitoliu, şi i-a pus întrebarea: „Ai legături cu cineva din Congres, personal din Congres sau cu cineva din poliţia Capitoliului?
 
 
Suspectul a negat.
 
Fostul procuror federal în scandalul Watergate, în prezent analist juridic pentru MSNBC, Jill Wine-Banks, a explicat că acest gen de întrebări este semnificativ şi indică o investigaţie asupra unei potenţiale complicităţi a membrilor Congresului în plănuirea  insurecţiei de la Capitoliu.
 
Întrebările indică că „ar putea avea suspiciuni şi dovezi substanţiale care nu au fost făcute publice că membri ai congresului au cooperat cu participanţii de la insurecţie. Avem deja zvonurile că unii le-au făcut un tur al clădirii, dându-le detalii despre unde se află toate şi cum pot intra. Deci pare ceva care ar trebui să-i înspăimânte pe membrii Congresului. De asemenea, apare menţiunea despre angajaţi ai Congresului. Deci cred că în direcţia asta merge ancheta. Este îngrozitor că cei care apar în imagini sunt un fost ofiţer de poliţie şi un fost infanterist”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Zidar
22.06.2021, 18:02:56

Chiar daca FBI si CIA nu au organizat nimic, ideea e ca asa este metoda lor de functionare . Oribil popor oribile organe

-5 (5 voturi)
Marcel Cristea
23.06.2021, 01:37:45

Considering the politicization of FBI unread Obama, the spying on unfriendly reporters and on conservatives' 502c organizations, spying on DJT campaign, and the complete denial of ANTIFA and BLM lawlessness, it's not much of a stretch to come up with conspiracies.

-3 (3 voturi)
Modifică Setările