Cum a ajuns Trump să se infecteze cu noul coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump purtând mască după ce s-a infectat cu noul coronavirus FOTO Guliver/ Getty Images
Donald Trump purtând mască după ce s-a infectat cu noul coronavirus FOTO Guliver/ Getty Images

Preşedintele Donald Trump a contractat noul coronavirus după luni bune în care el şi oamenii din jurul său - familia, angajaţii, colaboratorii etc. - nu au luat măsurile minime anti-coronavirus, cum ar fi purtarea măştii sanitare şi evitarea mulţimilor, mai ales în spaţiile închise.

Masca sanitară, un simplu instrument de protecţie, a devenit rară în anturajul lui Donald Trump, nefiind utilizată chiar şi după contaminarea cu noul coronavirus a consilierului pentru Securitate Naţională, Robert O'Brien, testat pozitiv în iulie.

Prinşi de febra campaniei, fiii adulţi ai celui de-al 45-lea preşedinte american, Donald Jr. şi Eric, nu s-au ferit să participe la reuniuni mari în interior. Şi echipa de campanie a liderului actual de la Casa Albă a încălcat reglementările cu privire la mărimea adunărilor, stârnind recent critici din partea guvernatorului de Nevada, scrie „The Washington Post”.

Ignorarea măştii sanitare şi evenimentele mari în spaţii închise sunt doar două dintre măsurile anti-coronavirus încălcate de Trump şi oamenii săi. Dincolo de acest comportament, preşedintele american a transmis mesaje de minimizare a riscurilor legate de noul coronavirus.

În ianuarie şi februarie, pe când coronavirusul SARS-CoV-2 se răspândea din China în întreaga lume, liderul de la Casa Alba se declara convins că virusul va dispărea pe măsură ce vremea se va încălzi. Acest lucru nu s-a întâmplat. Noul coronavirus s-a propagat în ritm alert şi a generat blocaje în Statele Unite. Însă Trump nu a fost de acord cu restricţiile anti-coronavirus şi a demarat o campanie de presiuni pentru reluarea activităţilor. A avut, evident, un interes personal, cum ar fi organizarea de strângeri de fonduri pentru campanie şi mitinguri de mobilizare a electoratului. Într-o încercare de a arăta că ţara se întoarce la normal, Trump a chemat mii de susţinători într-o arenă din Tulsa, Oklahoma. Prezent la miting alături de alţi circa 6.000 de simpatizanţi ai preşedintelui american, omul de afaceri Herman Cain s-a fotografiat fără mască de protecţie. S-a îmbolnăvit de COVID-19 - încă nu se ştie în ce condiţii - şi a murit în iulie din cauza complicaţiilor provocate de boala provocată de noul coronavirus. Este o atitudine cavalerească manifestată chiar şi de oameni care, dimpotrivă, ar trebui să dea un exemplu. Este cazul neuroradiologului Scott Atlas, unul dintre consilierii de top ai lui Trump pentru pandemie, care a apărut în mod regulat la evenimente fără mască de când s-a alăturat echipei de la Casa Albă, în august. La clubul de golf al lui Trump de la Bedminster, New Jersey, personalul şi membrii nu poartă mască. „Trăiesc într-o realitate alternativă”, a mărturisit pentru „The Washington Post” un vizitator obişnuit al clubului.

Astfel, după luni bune de ignorări şi încălcări, acum preşedintele american, prima-doamnă şi mai mulţi angajaţi de la Casa Albă sunt infectaţi cu noul coronavirus. O situaţie care poate deveni gravă în cazul în care Trump nu îşi mai poate încheia mandatul sau nu se mai poate prezenta la alegerile din 3 noiembrie.

Întrebat la începutul anului de către ziaristul Bob Woodward dacă îi este teamă de faptul că ar putea contracta noul coronavirus, Donald Trump a răspuns că „Nu”. Acum, pe fondul anulării evenimentelor de campanie pentru următoarele zece zile, nu-i rămâne decât să se înregistreze zilnic şi să publice filmuleţe pentru a transmite mesaje că medicii îşi fac datoria şi că se simte bine. O situaţie ce probabil ar fi putut fi evitată dacă preşedintele american s-ar fi conformat măsurilor recomandate de experţii în boli infecţioase şi nu ar fi subestimat „virusul chinezesc”, aşa cum îi place să-l numească.

În timp ce medicii spun că nu i-a surprins deloc vestea contaminării lui Trump, Secret Service este cuprins de sentimente de furie şi frustrare. Ei sunt convinşi că acţiunile preşedintelui i-au pus în pericol în mod repetat, notează „The Washington Post”. „Nu i-a păsat niciodată de noi”, a spus un agent, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului.

În general, Secret Service nu exprimă nemulţumiri faţă de un preşedinte. Dar reclamaţiile se înmulţesc în cazul lui Trump. De exemplu, unii agenţi s-au plâns de faptul că, de la sfârşitul lui august, nu mai sunt testaţi de noul coronavirus atunci când se întorc de la un miting de campanie al preşedintelui.

Nici Casa Albă nu este protejată aşa cum se cuvine. „Casa Albă este ca un vas Petri”, a declarat Olivia Troye, fostă consilieră a vicepreşedintelui Mike Pence.

Potrivit ei, angajaţii de la Casa Albă călătoresc frecvent, participă la reuniuni în grupuri mari şi poartă măşti în proporţie de 75-80%. În plus, lucrează în spaţii înghesuite. „Unele dintre aceste birouri sunt ca nişte dulapuri, cu oameni care stau unul peste celălalat”, a precizat Troye.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite