Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Cum au devenit Statele Unite o țară cu străzi pline de oameni fără adăpost

6
19 Jul 2012 17:17:21
Autor: Corina Zorzor

		    
		    Măsurile de austeritate din SUA au lăsat mulți oameni fără adăpost FOTO: beta-gibbs.pcsb.org
Măsurile de austeritate din SUA au lăsat mulți oameni fără adăpost FOTO: beta-gibbs.pcsb.org

Problema oamenilor fără adăpost a luat amploare în SUA, odată cu instalarea crizei financiare. Centrele dedicate lor sunt arhipline, iar numărul familiilor care rămân în stradă este tot mai crescut.

Multe familii fără adăpost din New York se înghesuie să ocupe locurile de la Centrul de Asistență și Locuință Temporară (PATH), special creat pentru ei, dar care este, în mare parte, supra-saturat. Ușa centrului se deschide la fiecare 5-10 minute, când familiile vin în speranța că se vor putea instala de această dată.

O femeie în vârstă de 26 de ani, însărcinată în ultima lună, este disperată să își găsească un adăpost. Ea vorbește cu respect și cu admirație despre centru, unde este curățenie și personalul este politicos. Lucrurile s-au schimbat foarte mult din momentul în care a venit la PATH pentru prima dată, la 17 ani, când locul era mizer și plin de muște.

După instalarea crizei și după impunerea unor măsuri drastice de austeritate, bilanțurile arată că un copil din 45 nu are casă. Dintr-o statistică din 2010 reiese că sunt mai mult de un milion și jumătate de copii fără adăpost, 50% dintre ei având sub șase ani.
Responsabilul mai multor centre de adăpost din statul american Illinois, Diane Nilan, încearcă să aducă la cunoștința oamenilor problema familiilor fără adăpost. „În unele cazuri, trebuie să călătorești în cinci sau șase state pentru a găsi un adăpost, deoarece sunt mai mereu pline sau organizate pe sexe. În această situație, ei au de ales – să doarmă în mașină sau pe stradă”, spune Nilan.

Statele din sudul SUA stau cel mai prost la capitolul adăposturi. În Mississippi, de exemplu, din 82 de țări, numai 17 beneficiază de centre de adăpost. Alte state dezavantajate sunt Alabama și Louisiana.

O opțiune pentru oamenii fără adăpost sunt motelurile. „Aici se pot caza familiile care au un loc de muncă, însă primesc un salariu minim și nu le rămâne decât să-și dea toți banii pe plata camerei de motel, numai să evite statul pe străzi”, declară Nilan.

Criza financiară lasă oamenii pe străzi

Interesant este faptul că, înainte de anii `80, problema oamenilor fără adăpost aproape că nici nu exista. Declinul s-a declanșat deoarece guvernul a tăiat bugetul pentru programele sociale care-i ajutau pe oamenii nevoiași și, astfel, nu a mai existat o plasă de siguranță pentru ei. Apoi, inflația a scăzut valoarea ajutoarelor pe care le primeau, așa că i-a trimis pe străzi sau în centrele de adăpost.

Un articol din „New York Times” face lumină în această dilemă. Cazurile oamenilor fără adăpost au rămas nediscutate pe parcursul restructurărilor, iar femeile și copiii au fost forțați să apeleze la măsuri disperate, nu au mai avut mese regulate, au început să caute prin gunoaie și să practice relații abuzive. În plus, persoanele fără adăpost sau predispuse să ajungă în stradă, precum și cele crescute de părinți cu probleme mentale, ajung să sufere de anxietate, depresie și alte dereglări psihologice, potrivit National Child Traumatic Stress.
Grijile zilnice pentru un acoperiș deasupra capului sau pentru violența la care sunt expuși în stradă accelerează problemele psihologice ale copiilor fără adăpost. În plus, ei sunt predispuși unor boli precum infecțiile respiratorii, tuberculoză și anemie.

Deși primarul orașului New York a promis, în 2005, o diminuare cu două treimi a numărului de oameni fără adăpost în cinci ani, familiile din stradă sunt din ce în ce mai multe în prezent, iar centrele de adăpost, pline-ochi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Elena111
6.05.2014, 12:44:00

Necatind la dezastrul economic in SUA, ei isi permit sa "raspindeasca" " democratia" lor in Irak, Libia, Siria, Serbia s.a.m.d... Chite victime face NATO in lume????????

+2 (4 voturi)
JIM BEAM
13.02.2017, 22:54:41

Pina in anii '80 nu erau homelesi pt ca ar fi fost desfiintati de propaganda blocului comunist.Acesta fiind daramat de SUA in '89 ,numarul homelesilor a explodat..! Acu poate inteleg si romanii de ce americanii nu au ales-o pe urmasa lui Barak Husein Obama adica Clintonoaia ! de rezultatele catastrofale ale economiei americane sub conducerea lui Obama..O tara SUA plina de homelesi..! dupa 8 ani de mandat Barack Husein...Obama.

+1 (1 vot)
Index 4.2
2.04.2018, 00:13:22

Jim, America este o jungla, in care cel mai puternic supravietuieste, iar daca nu , homeless scrie pe tine! America este o dictatura a banului, in care exista foarte multa discriminare, o gramada de needucati( votantii lui Trump), violenti, rasisti, fiind frustrati cu viata lor, ii blameaza pe altii!America este singura tara din vest care nu vrea sa asigure protectie medicala pentru intreaga populatie( ce rusine!), este tara cu cel mai mare numar de arme la suta de locuitori din lume, tara cu o criminalitate de trei ori mai ridicata decat UE! Daca traiesti in USA inseamna ca tu te duce capul sa intelegi unde te afli, iar daca esti in Romania, vorbesti aiurea!

-1 (1 vot)
Goicea Niculae
18.04.2015, 22:01:24

America cheltuiește pentru înarmare mai mult decât următoarele 12 tari la un loc. Bugetul militar american mai mare decât al :Rusiei +China +India+Brazilia +Franța +izrael +Germania++++ SUA are 5% din populația lumii dar se mândrește cu 25% din pușcăriașii lumii. Partea buna e ca acești pușcăriași nu sunt Homeless.

+2 (2 voturi)
Index 4.2
2.04.2018, 00:17:37

Nicolae, din pacate, in mii de ani de evolutie, umanitatea nu a evoluat spiritual prea mult, noi inca ne omoram unii pe altii, vrem mai mult, vrem sa luam ceea ce au alti! Nu ma intelege gresit, americanii nu sunt ingerasi, nici pe departe, doar ca au o solutie mai buna acum decat rusii, care inca se chinue sa vina cu o alternativa, si nu cred ca vor mai avea timp sa gaseasca una! America este jandarmul mondial pentru ca poate, nu pentru ca asigura cea mai buna solutie, acea solutie cred ca se afla in societatile scandinave, dar ele nu au puterea de a o impune altora!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)