Cum se duce o campanie electorală pe timp de pandemie: Consilierii lui Joe Biden se inspiră din alegerile de pe timpul gripei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Pandemia Covid-19, venită în mijlocul alegerilor democrate primare, acum amânate, poate aduce noi întorsături de situaţie şi provocări candidaţilor democraţi nevoiţi să-şi mute campaniile online. Echipa sa de campanie a lui Joe Biden caută soluţii inspirate din alegerile americane de pe timpul pandemiei de gripă „spaniolă” din anii 1918.

Cel mai afectat de epidemia de coronavirus izbucnită în mijlocul alegerilor primare pare să fie Joe Biden care, după o revenire spectaculoasă şi victorie aproape asigurată în faţa lui Bernie Sanders, trebuie să-şi ducă acum campania de la reşedinţa sa, relatează Politico.

 Anita Dunn, unul dintre consilierii săi de campanie, a spus că echipa studiază alegerile desfăşurate în timpul pandemiei de gripă din 1918: atunci, ca şi acum, adunările publice erau interzise şi politicienii trebuiau să găsească căi de a ajunge la votanţi. Numărul votanţilor a scăzut cu 10 procente, dar alegerile s-au ţinut.

Pandemia de gripă spaniolă din 1918 a avut un val iniţial puternic în primăvară. A revenit în forţă odată cu vremea rece în lunile de toamnă, al doilea val fiind mai extins.

„Toată lumea a crezut că s-a terminat - s-au înşelat”, spune  Anita Dunn care a studiat alegerile din 1918 şi cu ocazia epidemiei de gripă aviară din 2009.

Tooate aspectele unei campanii electorale trebuie revizuite în contextul în care economia suferă, iar atenţia publică concentrată pe oamenii momentului, cu Trump în prim-plan,  poate destabiliza campaniile electorale ale democraţilor.

O victorie aproape sigură care nu a mai avut loc

Chiar înainte de amânarea următoarei serii de alegeri primare, Biden, care aştepta să iasă victorios în Georgia, se pregătea să marcheze sfârşitul cursei anunţând un avans „insurmortabil” de voturi.

Alegerile primare din Giorgia au fost însă decalate în mai. Retras în ceea ce Politico numeşte „buncăr”, un studio improvizat în casa sa din Delaware, Biden care nu se mai poate prezenta decât virtual alegătorilor săi, are sarcina grea de a concura pentru audienţă  cu oamenii care răspund crizei - preşedintele ales şi guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo.

Dunn, din echipa de campanie a lui Biden, spune că nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie în precedentele alegeri prezidenţiale şi că e o mare problemă. De cealaltă parte, politicienii democraţi nu sunt neapărat de aceeaşi părere.

Cu alegerile primare amânate pentru vară,  una din cele mai mari probleme ale lui Biden este o posibilă resuscitare a campaniei lui Sanders , deşi practic acesta a dispărut complet din atenţia mediatică. Cei din din jurul lui Biden, care au asumat o victorie parafată la sfârşitul lui martie sunt îngrijoraţi de situaţie: „Nu avem o finalizare”.

Contextul pandemiei scoate la iveală îndoieli legate de revenirea incredibilă a lui Biden, care s-a produs deodată: A fost impulsionată de o excelentă campanie care a reglat lucrurile pe parcurs? Sau Biden a fost doar un beneficiar al unor dinamici fără legătură cu campania sa?

Este viziunea unor consilieri informai ai campaniei.

„După alegerile din Super Tuesday, Biden a fost catapultat în frunte, în pofida a ceea ce a făcut el sau echipa sa de campanie”, a spus acesta. „Exemplul clasic este Massachusetts, n-a călcat acolo, n-a investit nimic, n-a avut echipe de teren şi cu toate astea i-a bătut pe Elizabeth Warren şi  Bernie Sanders. Un fapt extraordinar. Care are o explicaţie: votanţii democraţi au spus că cel mai important este să fie învins Trump, aşa că Biden a fost mulţumit să beneficieze de asta. Dar se poate totuşi ca mulţi dintre noi să fim prea critici cu campania şi, sincer să spun, performanţa sa. El are nişte puncte forte mari pe care noi de pe margine le-am subestimat”.

Biden a părut să recunoască corectitudinea acestei analize schimbându-şi managerul de campanie după o serie de victorii. Noul manager, Jen O’Malley Dillon, va trebui însă se coordoneze la distanţă cu echipa, şi nu va fi uşor pentru un nou-venit, spune şeful campanieiei lui  Hillary Clinton.

Provocarea care trebuie depăşită de candidaţii democraţi

Potrivit Politico, Joe Biden se confruntă cu două mari probleme.

Prima: Cum se va descurca în privinţa evenimentelor care obţin atenţie publică şi mediatică? A doua: Ce ar putea spune despre Trump în aceste momente de criză”?

Este o problemă cu totul nouă a democraţilor. Până acum a existat un fel de înţelegere tacită între candidaţii democraţi şi votanţii lor că nu are prea mult rost să-l atace pe Trump - preşedintele este irecuperabil.

Unii democraţi îşi pun însă acum, pentru prima dată, întrebarea dacă criticile aduse preşedintelui nu l-ar putea costa pe Biden.

Consilierul din afara campaniei a spus că Biden nu are prea mult spaţiu de manevră: „e riscant: atacurile s-ar putea întoarce împotriva ta dacă forţezi lucrurile. Nu cred că publicul vrea să audă aşa ceva despre Trump în aceste momente”.

Apoi Biden mai are o provocare de depăşit: lipsit de unul dintre punctele sale forte politice ,interacţiunea cu votanţii în persoană, Biden trebuie să se facă auzit de la distanţă  din mijlocul unei crize sanitare.

Kate Bedingfield, directorul de comunicare al campaniei lui Biden a vorbit de dificultăţile desfăşurării unei campanii virtuale.

„Ne gândim la cum trebuie să fie o campanie virtuală şi cum îi putem asigura lui Biden acea conexiune unu-la unu cu votanţii săi de tipul celei pe care ar putea -o obţine în lumea reală”, a spus aceasta care precizează că echipa experimentează cu diferite formate.

De luni Biden va interacţiona unu la unu cu votanţii săi în cadrul unui podcast.

Alte voci democrate susţin însă că se exagerează cu îngrijorările legate de o campanie virtuală şi că Biden îl poate învinge pe Trump la fel cum a câştigat aproape nominalizarea democrată la preşedinţie - prin simpla lui prezenţă în cursă, scrie Poltico.

„În final vor trece cu bine momentul”, a spus un polician democrat de vază care a atras atenţia că liderii globali cresc în sondaje şi cu 25% în această criză sanitară. Premierul italiei are 75% popularitate, preşedintele francez a trecut de 50%. George Bush avea 90% după atacurile de la 11 septembrie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite