Cum poţi pleca în SUA cu o viză de logodnă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin populară decât alte tipuri de vize, viza de logodna (K-1) este cea pe care o primeşti atunci când eşti logodit/ă sau urmează să te logodeşti cu un cetăţean american.

Pentru a putea solicita această viză, cetăţeanul american şi logodnicul/logodnica acestuia trebuie să dovedească şi să documenteze că au menţinut o relaţie continuă şi că s-au întâlnit măcar o dată în ultimii doi ani, precum şi că intenţionează să se căsătorească în termen de 90 de zile de la intrarea pe teritoriul american.

Ambele persoane trebuie să aibă dreptul legal de a se căsători, ceea ce înseamnă că niciuna dintre persoane nu trebuie să fie deja căsătorită cu o altă persoană. În acest sens trebuie dovedit fie că nu au mai fost căsătorite anterior,  fie că toate căsătoriile anterioare au fost finalizate prin divorţ, anulare sau deces. De menţionat este că legea americană nu face diferenţă între cuplurile heterosexuale şi cuplurile de acelaşi sex,  oricine având dreptul de a solicita o viză K-1.

Solicitarea vizei K-1 presupune în prealabil iniţierea unei petiţii de către cetăţeanul american în SUA, proces care durează aproximativ 3-4 luni, şi încă 1-2 luni până la obţinerea efectivă a vizei de la Consulatul American. Cu ocazia interviului de la Consulat, ofiţerul consular va verifica documentele dosarului de viza şi pune întrebări pentru a verifica validitatea relaţiei. Copiii sub 21 de ani ai solicitanţilor de viză K-1 pot primi o viză K-2 pentru a intra pe teritoriul SUA alături de părinţii lor.

Odată intraţi în U.S., deţinătorii vizei K-1 au la dispoziţie 90 de zile să se căsătorească, în caz contrar, vor fi obligaţi să se întoarcă în ţara de origine.

În România sunt eliberate aproximativ 200 de vize K-1 anual.    

Una dintre cele mai mari provocări pentru acest tip de viza este dovedirea faptului că partenerii au fost într-o relaţie continuă. Având în vedere că logodnicul / logodnica, cel mai probabil, locuieşte în străinătate, furnizarea de dovezi poate fi dificilă. Un avocat de imigrare, cu experienţă, poate fi de folos în acest caz şi poate oferi suport şi îndrumare pe tot parcursul solicitării de viză.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite