Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că jumătate din statul Oklahoma este rezervaţie a nativilor americani

11
10 Jul 2020 06:38:21
Autor: News.ro
Conform deciziei, membrii triburilor care trăiesc în interiorul graniţelor rezervaţiei vor fi scutiţi de anumite obligaţii către stat. FOTO EPA
Conform deciziei, membrii triburilor care trăiesc în interiorul graniţelor rezervaţiei vor fi scutiţi de anumite obligaţii către stat. FOTO EPA

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis joi că jumătate din statul Oklahoma este rezervaţie a nativilor americani şi a anulat o condamnare pentru viol a unui membru de trib, deoarece locul unde a avut loc fapta trebuie considerată în afara jurisdicţiei penale a statului, transmite Reuters.

Judecătorii au decis cu 5 voturi la 4 în favoarea unui bărbat numit Jimcy McGirt şi au fost de acord că locul unde a avut loc violul trebuie recunoscut ca parte a unei rezervaţii, pe baza revendicării istorice a tribului Muscogee (Creek), dincolo de jurisdicţia autorităţilor statului.
 
Judecătorul conservator Neil Gorsuch a scris decizia, formând o majoritate alături de patru judecători liberali.
 
Decizia înseamnă că, pentru prima oară, cea mai mare parte a estului Oklahomei este considerată în mod legal rezervaţie. Peste 1,8 milioane de oameni trăiesc în teritoriul respectiv, inclusiv aproximativ 400.000 în Tulsa, al doilea mare oraş din Oklahoma.
 
Într-un comunicat comun, statul, tribul Creek şi alte patru din cele ”Cinci Triburi” (“Five Tribes”) ale Oklahomei au anunţat că ”fac progrese substanţiale” în direcţia unui acord privind o jurisdicţie comună, pe care o vor prezenta guvernului federal. Celelalte triburi sunt Cherokee, Chickasaw, Choctaw şi Seminole.
 
“Triburile şi statul sunt angajate să implementeze un cadru pentru o jurisdicţie comună care va păstra interesele suverane şi drepturile de auto-guvernare, confirmând în acelaşi timp înţelegerile de jurisdicţie, procedurile, legile şi reglementările care asigură siguranţa publică, economia şi drepturile proprietăţii private”, arată comunicatul.
 
Conform deciziei, membrii triburilor care trăiesc în interiorul graniţelor rezervaţiei vor fi scutiţi de anumite obligaţii către stat, cum ar fi plata impozitelor către acesta, în timp ce nativii americani găsiţi vinovaţi în instanţele de stat vor putea să conteste sentinţele pe motive de jurisdicţie. De asemenea, triburile vor putea obţine mai multă putere pentru a reglementa vânzările de alcool şi pentru a extinde jocurile de noroc în cazinouri.
 
 
În conformitate cu legislaţia SUA, membrii triburilor care comit infracţiuni pe teritoriu tribal nu pot fi urmăriţi în instanţele de stat şi, în schimb, sunt supuşi legislaţiei penale federale, ceea ce uneori poate fi benefic pentru inculpaţi.
 
Rezervaţiile au fost create începând cu secolul 19, după ce autorităţile americane i-au expulzat pe nativii americani din teritoriile lor tradiţionale.
 
McGirt, în vârstă de 71 de ani, a executat o pedeapsă cu închisoarea timp de peste două decenii, după ce a fost condamnat în 1997 în comitatul Wagoner din estul Oklahoma, pentru viol, molestarea şi sodomizarea unei fetiţe de 4 ani. McGirt, care nu şi-a contestat vinovăţia în faţa judecătorilor, a atacat o hotărâre din 2019 a unei instanţe de apel a statului în favoarea Oklahomei.
 
McGirt este membru al tribului Seminole. Fapta a avut loc pe un teren revendicat istoric de tribul Creek.
 
Se punea problema dacă teritoriul tribului Muscogee (Creek), unde a fost comisă fapta, ar trebui să fie considerată o rezervaţie nativă americană sau dacă Congresul a eliminat acest statut în momentul în care Oklahoma a devenit stat în 1907.
 
Oklahoma a susţinut că tribul Creek nu a avut niciodată o rezervaţie. Şi chiar dacă a existat, statul şi administraţia preşedintelui Donald Trump au susţinut că aceasta a fost eliminată de Congres.
 
Judecătorii au analist date istorice complexe, care a început cu relocarea forţată de către guvernul american a nativilor americani, inclusiv tribul Creek, în Oklahoma, într-un eveniment traumatic din secolul 19 cunoscut sub numele de ”drumul lacrimilor”.
 
O rezervaţie este un teren administrat de un trib din subordinea Biroului Federal al Afacerilor Indiene şi, în general, este scutită de jurisdicţia statului, inclusiv de impozite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Troian
10.07.2020, 07:55:27

Indienii trebuie sprijiniti sa-i alunge pe americani de pe continent ! Urmatoarea Deviza Mondiala trebuie sa fie : Toti invadatorii sa fie trimisi la locul de unde se trag : fie ca de la Rim, fie ca de la englezi etc

-4 (4 voturi)
mihailovici mihail
10.07.2020, 09:45:09

Daaaa ..... moi brat. Sa "re-organizam" tot : - pe turci ii trimitem inapoi in stepele Asiei - pe maghiari ii trimitem inapoi la vest de muntii Urali linga populatia Mansi - pe toti sud-americani albi ii trimitem inapoi in Peninsula Iberica Etc etc . Dar putem merge si mai departe cu "re-organizarea" : - ii stringem pe toti maori din Noua Zeelanda si pe toti polinezieni din Oceania si ii trimitem in Indochina - pe toti italienii ii stringem si trimitem in Anatolia - pe greci ii aducem in Muntii Stara Planina - pentru ca intr-un final sa ii stringem pe toti europeni si sa ii trimitem inapoi in stepele si Muntii Anatoliei si Iranului ca deee .... suntem urmasii omului de Cro-Magnon! Numai bascii vor mai avea voie sa ramina in Europa! Mai si multe idei din astea crete tovarășe?

+4 (4 voturi)
Troian
10.07.2020, 08:02:05

"într-un eveniment traumatic din secolul 19 cunoscut sub numele de ”drumul lacrimilor”. Misto denumire ! Americanii sa-i trimita la exterminare pe indieni si sa le zica : Asta-i drumu lacrimilor bai incultilor !

-3 (3 voturi)
Stefan din Nord
10.07.2020, 08:19:55

Corect Si rusii sa fie impinsi din Europa inapoi in jurul Moscovei si la Urali iar Siberia eliberata ca nu-i a lor

+2 (2 voturi)
Troian
10.07.2020, 08:55:04

Pai siberienii sunt rusi ! Iar cei care nu sunt sunt Republici autonome ! Adica inchipuiti-va ca in SUA Oklahoma ar fi stat de indieni independent . SUA doar asigurandu-le apararea fata de talharii occidentali ! Faceti comparatii complet pe dos intre Libertatea asigurata de Rusia si exterminarea democratica Americana

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)