Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Curtea Supremă a Statelor Unite restricţionează modul în care pot vota „electorii neloiali” din Colegiul Electoral în alegerile prezidenţiale

6
7 Jul 2020 06:20:33
Autor: News.ro
La alegerile anterioare, republicanul Trump a învins-o pe democrata Clinton cu 304 voturi la 227 în Colegiul Electoral, chiar dacă a pierdut votul popular la nivel naţional cu aproximativ 3 milioane de voturi. FOTO Getty Image
La alegerile anterioare, republicanul Trump a învins-o pe democrata Clinton cu 304 voturi la 227 în Colegiul Electoral, chiar dacă a pierdut votul popular la nivel naţional cu aproximativ 3 milioane de voturi. FOTO Getty Image

Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat luni să îi scutească pe „electorii neloiali” din Colegiul Electoral, care decid rezultatul alegerilor prezidenţiale, de respectarea legilor statelor care îi obligă să sprijine candidatul ieşit învingător în votul popular dintr-un stat, relatează Reuters.

Judecătorii au respins în unanimitate ideea că electorii, care acţionează în numele unui stat în votul din Colegiului Electoral organizat după mai multe săptămâni după ce alegătorii merg la urne, pot păstra discreţia în privinţa candidatului pe care îl susţin.
 
Decizia a eliminat o posibilă complicaţie în Colegiul Electoral, în condiţiile în care preşedintele Donald Trump candidează pe 3 noiembrie împotriva democratului Joe Biden.
 
Curtea a dat câştig de cauză statelor Washington şi Colorado, care au impus pedepse mai multor „electori neloiali” care în 2016 nu şi-au respectat angajamentele de a vota cu câştigătorul votului popular din statele lor, democrata Hillary Clinton.
 
Procurorul general al statului Washington, Bob Ferguson, a declarat că hotărârea reafirmă principiul fundamental că votul oamenilor trebuie să conteze în alegerea preşedintelui.”
 
Oficialii statului au declarat că „electorii neloiali” au pus în pericol integritatea democraţiei americane, ignorând voinţa electoratului şi deschizând uşa pentru corupţie.
 
Potrivit reclamanţilor, Constituţia prevede ca electorii să exercite o judecată independentă pentru a împiedica candidaţii necorespunzători să preia funcţia.
 
„Atât textul Constituţiei cât şi istoria naţiunii susţin ca un stat să asigure angajamentul unui elector de a sprijini candidatul partidului său şi opţiunea alegătorilor dintr-un stat pentru preşedinte”, a scris judecătorul liberal Elena Kagan în numele instanţei.
 
În conformitate cu sistemul prevăzut în Constituţia SUA în secolul 18, câştigătorul alegerilor prezidenţiale este determinat nu de o majoritate a votului popular, ci de o majoritate de voturi alocate celor 50 de state americane şi districtului Columbia.
 
De obicei, electorii sunt reprezentanţi loiali ai partidului din care provin, care îşi îndeplinesc angajamentele de a sprijini candidatul care primeşte cele mai multe voturi în statul lor.
 
Dar în 2016, 10 din cei 538 de electori au votat pentru altcineva decât câştigătorul votului popular al statului lor, un număr neobişnuit de mare, care ar fi putut schimba rezultatul a cinci din cele 58 de alegeri prezidenţiale anterioare ale SUA.
 
Republicanul Trump a învins-o pe democrata Clinton cu 304 voturi la 227 în Colegiul Electoral, chiar dacă a pierdut votul popular la nivel naţional cu aproximativ 3 milioane de voturi.
 
Lawrence Lessig, avocatul electorilor, a declarat că, deşi a fost dezamăgit de hotărâre, s-a bucurat că problema legală a fost rezolvată.
 
„Când am lansat aceste cazuri, am făcut-o deoarece, indiferent de rezultat, era esenţial să rezolvăm această întrebare înainte de a crea o criză constituţională”, a adăugat Lessig.
 
Judecătorii au confirmat decizia Curţii Supreme a statului Washington, conform căreia amenzile de 1.000 de dolari împotriva a trei electori neloiali sunt legale şi nu încalcă prevederile Constituţiei.
 
Judecătorii au inversat, de asemenea, o hotărâre a Curţii de Apel din Denver, împotriva anulării votului unui ”elector neloial” din Colorado.
 
Colorado şi statul Washington se numără printre cele 48 de state – excepţie făcând doar Maine şi Nebraska – în care toate voturile electorilor merg către candidatul care a câştigat votul popular la nivelul statului.
 
Treizeci şi două de state şi Districtul Columbia au legi care controlează modul în care electorii votează. Câteva state aplică cu penalităţi.
 
Secretarul de Stat din Colorado, Jena Griswold, a declarat că hotărârea arată clar că statele pot invalida orice vot al unui elector care este împotriva votului popular.
 
„Oamenii cred că voturile lor contează în alegerile prezidenţiale şi asta este ceea ce tocmai a reafirmat Curtea Supremă”, a adăugat Griswold.
 
Reclamanţii principali Bret Chiafalo şi Micheal Baca au fost electori democraţi care au încercat să convingă electori republicani să-şi ignore angajamentele şi să contribuie la pierderea preşedinţiei de către Trump. Aceştia au votat pentru republicani moderaţi şi nu pentru Clinton, chiar dacă aceasta a câştigat votul popular în ambele state.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

gyll
7.07.2020, 07:38:29

Cel mai simplu, pentru democrație, ar fi desființarea electorilor, un mod de vot vetust, adaptat condițiilor de acum două sute de ani, și alegere directă a președintelui. Când tehnologia oferă posibilitățile de astăzi electorii trebuie să dispară, nu mai au nici o valoarea,decât aceea de a deturna votul popular.

+1 (1 vot)
Mihai Giurgiuveanu
7.07.2020, 10:55:30

Si Hitler a fost ales prin vot popular. Si ce a iesit.

+1 (1 vot)
Schindler
7.07.2020, 11:21:23

Intr-adevar, nici o valoare; in afara de reprezentativitate. Dar cine are nevoie de ea? Sistemul american este extraordinar, iar atacurile marxistilor nu fac decat sa scoata mai mult in evidenta cat de bun este acest sistem in a preveni frauda electorala

+1 (1 vot)
Mihai Giurgiuveanu
7.07.2020, 10:54:12

Au si americanii CCR-ul si PSD-ul lor. Poate si Dorneanul lor. CCR-ul, prin judecatoarea "liberala" Elena Kagan a dat o interpretare aparte amendamentului 12 din Constitutie, care cade exact pe dorinta democratilor. Decizia a fost luata in urma unei reclamatii. "Reclamanţii principali Bret Chiafalo şi Micheal Baca au fost electori democraţi care au încercat să convingă electori republicani să-şi ignore angajamentele şi să contribuie la pierderea preşedinţiei de către Trump"...N-a mers! Atunci, reclamam! Au fost 5 presedinti in istoria US care au castigat prin votul electorilor, desi aveau votul popular mai slab. La urma urmei, sistemul de vot american pare ciudat pentru restul lumii. Ce rost mai au electorii, daca trebuie sa primeze votul popular, "no matter what"? Dar ciudatenia ar fi situatia in care un elector este intre ciocan si nicovala, intre votul popular si angajamentul de a sprijini candidatul partidului sau, dupa cum a formulat judecatoarea liberala conditiile. Ce se intampla atunci? "Rupe-te, suflete"!:)) Ce zici in cazul unui asemenea conflict, Mrs. Kogan?

Ncita Co
7.07.2020, 19:31:21

Sistemul actual bazat pe electori va fi eradicat. Poate nu în viitorul foarte imediat dar nici foarte îndepărtat. Este un sistem care nu reprezintă voința populației 100%.

Vezi toate comentariile (6)