Curtea Supremă a SUA se va pronunţa asupra politicilor de admitere ale unor universităţi de top, care ar încălca drepturile civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Suprema a SUA FOTO EPA-EFE
Curtea Suprema a SUA FOTO EPA-EFE

Curtea Supremă a SUA va judeca în această toamnă două acuzaţii de încălcare a drepturilor civile din cauza politicilor de admitere care ar încuraja discriminarea rasială. Vizate sunt Universităţile Harvard şi Carolina de Nord, relatează BBC.

Procesele ar putea pune capăt politicilor tradiţionale de admitere sensibile la rasă prin care universităţile din SUA, publice sau private, asigură diversitatea corpului studenţesc şi combat discriminările istorice ale unor minorităţi rasiale.

Students for Fair Admission (SFFA) acuză Universităţile Harvard şi Universitatea din Carolina de Nord de discriminare împotriva candidaţilor asiatici şi albi, care ar trebui să treacă prin procese de selecţie mai dure decât americanii de culoare.

La Curtea Supremă au mai ajuns cazuri similare contra unor politici numite acţiune afirmativă împotriva discriminării minorităţilor rasiale, cel mai recent în 2016, în Texas. Atunci a decis respingerea acuzaţiilor.

Harvard,o universitate privată de top, are printre cele mai dure selecţii ale candidaţilor: la ultima admitere a acceptat 2.300 de studenţi din peste 57.000 de candidaţi. 25.9% dintre cei admişi sunt americani asiatici.

Universitatea a negat acuzaţiile, motivând că are o strategie „holistă” de selecţie prin care evaluează mai mulţi factori, rasa fiind doar o parte a ecuaţiei.Totuşi, admiterea sensibilă la rasă nu este ceva ilegal, a mai adăugat instituţia.

Preşedintele Harvard, Lawrence Bacow, a denunţat decizia de revizuire a cazului, declarând că „pune în pericol 40 de ani de precedent legal care acordă colegiilor şi universităţilor libertatea şi flexibilitatea de a crea campusuri diversificate”.

Un proces separat intentat de SFFA împotriva Universităţii din Carolina de Nord (UNC) arată că aplicanţii albi au fost discriminaţi într-un proces de admitere care a favorizat candidaţii de culoare, hispanici şi nativi americani.

UNC, o instituţie finanţată din fonduri publice, a negat acuzaţiile şi a declarat că procesul său de admitere a fost legal - o afirmaţie care a fost confirmată de o instanţă federală inferioară.

În cazul UNC, rata de admitere a fost de 19,2% în toamna lui 2021, din peste 53.700 de candidaţi. Dintre aceştia, aproximativ 65% se identifică ca fiind albi.

Un purtător de cuvânt al UNC a declarat pentru BBC că aşteaptă cu nerăbdare „să apere procesul holistic de admitere al universităţii în faţa Curţii Supreme a SUA”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite