Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Curtea Supremă a SUA, tentată să modifice cadrul legal care garantează dreptul la avort pentru americance. Biden susţine jurisprudenţa Roe v.Wade

20
2 Dec 2021 12:18:39
Autor: Lorena Mihăilă

Preşedintele american, Joe Biden, spune că susţine „în continuare” jurisprudenţa „Roe v. Wade”, care stă la baza dreptului la avort în Statele Unite, al cărei viitor este suspendat de o hotărâre a Curţii Supreme, relatează AFP. O majoritate a judecătorilor Curţii a părut, miercuri, tentată să modifice cadrul legal care garantează, de aproape 50 de ani, dreptul femeilor la avort.

„Eu susţin Roe v. Wade. Cred că este cea mai raţională poziţie şi continui să o susţin”, a subliniat Joe Biden.

Miercuri, o majoritate a judecătorilor Curţii Supreme a arătat că ar fi tentată să impună anumite limite dreptului la avort al femeilor din SUA, sau chiar să anuleze această lege. Cei 9 judecători, dintre care 6 sunt conservatori, au examinat o lege din Mississippi care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki a subliniat că „legea din Mississippi încalcă în mod deschis drepturile constituţionale ale femeilor de a avorta în deplină legalitate şi în deplină siguranţă”.

Aceasta este o „ameninţare gravă la adresa drepturilor fundamentale a femeilor”, a mai subliniat ea.

Joe Biden „s-a angajat să coopereze cu Congresul pentru a codifica acest drept constituţional la un avort legal şi sigur”, a anunţat Psaki.

Dreptul la avort în Statele Unite nu este garantat printr-o lege federală, ci are la bază jurisprundenţa, şi anume o hotărâre istorică a Curţii Supreme, „Roe v. Wade”, din 1973.
 
Curtea Supremă stabilea prin această hotărâre că Consttuţia americană garantează femeilor dreptul la avort şi că statele nu pot să le priveze de acest drept.
 
În 1992, Curtea preciza că dreptul la avort este valabil atât timp cât fătul nu este „viabil”, adică în lunile 22-24 de sarcină.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Cornea Andrei
2.12.2021, 12:53:04

Drepturile bebelusului primeaza. Cineva trebuie sa-i apere si pe cei vulnerabili.

-11 (11 voturi)
grigore silviu
2.12.2021, 13:03:05

"Ovul fecundat care se dezvoltă în uterul mamei se numește embrion în primele trei luni de sarcină, după care se numește făt." deci embrion la inceput, fat apoi. bebelus dupa ... e bine sa ai termenii corecti cind vorbesti despre orice, altfel lasi impresia ca doar vorbesti ca sa te trezesti in treaba.

+10 (12 voturi)
Cornea Andrei
2.12.2021, 13:11:39

Ovul, embrion, fat.......de ce sa ne prefacem ca nu stim ca ele vor deveni un bebelus? Sau poate femeile ar trebui sa nasca copiii dupa 1 an, sa-l vezi tu in forma de copil? Ca sa aiba si ei dreptul la viata...

-11 (11 voturi)
grigore silviu
2.12.2021, 13:43:05

termenii au importanta pentru ca definesc etape diferite. asa cum unui om de 60 de ani nu ii poti spune tinere, asa nici unui embrion nu ii poti spune bebelus. ca tu vrei sa semnalezi azi ca nu esti de acord cu avortul, si cit esti tu de virtuos ca esti de partea celor ce ii apara pe cei vulnerabili, aia e altceva. dar macar foloseste termenii corecti.

+10 (12 voturi)
grigore silviu
2.12.2021, 13:56:55

si apropo, ca sa nu te mai miri cind ride lumea de tine si cei ca tine: spui tu "Ovul, embrion, fat.......de ce sa ne prefacem ca nu stim ca ele vor deveni un bebelus?" daca tu nu vezi diferenta dintre un ovul si un bebelus atunci inseamna ca fiecare femeie se face vinovata de pruncucidere in fiecare luna, atunci cind pleaca tai-tai ovulul nefecundat. adica uita-te la criminala, din vina ei inca o viata pierduta :))))) e ATIT de usor sa cazi in ridicol cind vorbesti asa cum vorbesti tu, fara cap si fara coada, doar in cuvinte mari pe care nu prea le intelegi.

+9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările