Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Curtea Supremă a SUA validează reglementări ale administraţiei Trump care le permit angajatorilor să refuze asigurări de sănătate pentru contracepţie

9
8 Jul 2020 19:23:40
Autor: News.ro
Foto arhivă
Foto arhivă

Curtea Supremă a Statelor Unite validează o iniţiativă a administraţiei Trump care le permite angajatorilor să refuze să ofere asigurări de sănătate gratuite femeilor în vederea contracepţiei, aşa cum prevede Affordable Care Act, reforma asigurărilor de sănătate a lui Barack Obama, mai cunoscută sub numele de Obamacare, relatează The Associated Press.

Curtea a stabilit miercuri - cu şapte voturi la două - că administraţia Trump a acţionat adecvat permiţând unor angajatori care evocă obiecţii religioase sau morale cu scopul de a nu oferi asigurări în domeniul planificării familiale.
 
”Hotărâm astăzi că departamentele au puterea statutară atât să elaboreze această scutire, cât şi scutirea morală”, scrie judecătorul Clarence Thomas.
 
”Hotărâm totodată că reglementările care promulgă aceste scutiri nu sunt afectate de vicii procedurale”, adaugă el.
 
În baza legii sănătăţii din timpul preşedinţiei lui Barack Obama, angajatorii erau obligaţi să ofere asigurări în vederea contracepţiei, ca o măsură preventivă, în mod gratuit femeilor, în cadrul asigurărilor de sănătate.
 
Curtea a respins miercuri contestarea de către statele Pennsylvania şi New Jersey a legalităţii acestor măsuri adoptate de administraţia Trump în 2018, pe care o acuză de slăbirea măsurilor cu privire la contracepţie din Obamacare, adoptată în 2010, atacată de conservatori creştini.
 
Anterior, asigurări oferite de angajatori prevedeau coplata.
 
Republicanii încearcă să abroge Obamacare.
 
Reforma lui Obama scutea de la aceste obligaţii entităţi religioase şi angajatori cu scop nelucrativ afiliaţi religios, însă unele asociaţii au criticat aceste derogări apreciind cănu mergeau suficient de departe.
 
Reglementările administraţiei Trump permit oricărui angajator, cu scop nelucrativ sau nu, inclusiv companiilor cotate pe bursă, să ceară scutiri din motive religioase.
 
O obiecţie morală poate fi formulată atât de către angajatori cu scop nelucrativ, cât şi de către companii care nu sunt cotate pe bursă.
 
De aceeaşi scutire pot beneficia şi universităţi afiliate unor organizaţii religioase care oferă asigurări de sănătate studenţilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Charles Franc
8.07.2020, 22:59:16

mi se pare corect, e dreptul angajatorului sa decida ce asigurare face, anagajatul daca este nemultumit isi poate schimba jobul sau poate sa nu aleaga unu job la un astfel de angajator

+1 (5 voturi)
Pontus Euxinus
8.07.2020, 23:03:41

Absolut!

-3 (3 voturi)
Ncita Co
9.07.2020, 02:17:25

Și mai corect este să nu ții de angajator pentru asigurare medicală. Adică OBAMACARE sau pe înțelesul tuturor MEDICARE FOR ALL, așa ca-n lumea civilizată.

+4 (4 voturi)
Pontus Euxinus
9.07.2020, 06:15:49

Really ? Free medicare si pt parazitii lenesi carora nu le place sa lucreze ? Socialismul si comunismul este bun doar pentru lenesi, unii muncesc si platesc taxe + impozite ca sa-i tina in spate si pe lenesi ; Asta inseamna societate socialo comunista, eu muncesc si statul imi ia din banii mei si-i da la lenesi

-4 (4 voturi)
IMGB
9.07.2020, 05:06:53

Obama a incercat sa cizeleze poporul american dar cind n-ai cu cine ....... Tzara bitei....a crimei si-a pistolului !

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (9)